Cos & # 039; er glansett? Typer, årsaker og symptomer

COS’er Glossite?

Glossite refererer til tungen betennelse. Tilstanden forårsaker at språket svulmer i størrelse, fargeendringer og utvikler et annet utseende på overflaten. Språket er det lille muskuløse organet i munnen som hjelper deg med å tygge og svelge maten. Det hjelper også med talen din.

Glossite kan gjøre små fremspring forsvunnet på overflaten av språket (Papillae). Papillae inneholder tusenvis av små sensorer som kalles smakpapiller og spiller en rolle i måten du spiser. En alvorlig betennelse i språket som forårsaker hevelse og rødhet, kan forårsake smerte og kan endre måten du spiser eller snakker på.

Typer glossitt

Det finnes forskjellige typer glossitt, som inkluderer:

Akutt glansett

Akutt Glossite er A’betennelse i språket som oppstår plutselig og ofte har alvorlige symptomer. Denne typen glansitt er vanligvis utviklet under en allergisk reaksjon.

Kronisk glansitt

Kronisk glansitt er en «8217; betennelse i språket som fortsetter å gjenoppta. Denne typen kan starte som et symptom på A’annen helsetilstand.

Atrofisk glossitt

Den atrofiske glossitt, også kjent som glossitt fra jegeren, oppstår når mange papiller går tapt. Dette oversetter til endringer i fargenes farge og konsistens. Denne typen glansitt gir vanligvis tungen et skinnende utseende.

Hva er årsakene til Glossite?

Noen faktorer kan forårsake språkbetennelse, inkludert:

Allergiske reaksjoner

Allergiske reaksjoner på narkotika, mat og andre irriterende potensialer kan forverre papiller og muskelvev på språket. Irriterende stoffer inkluderer tannkrem og noen typer stoffer som omhandler hypertensjon.

Sykdommer

Noen sykdommer som påvirker immunforsvaret ditt, kan angripe muskler og tunge papiller. L’herpes simplex, et virus som forårsaker labial herpes og blærene rundt munnen, kan bidra til hevelse og til tungenes smerte.

Lavt jernnivå

Ikke nok jern i blodet kan utløse glansitt. Iron regulerer cellevekst ved å hjelpe kroppen din til å produsere røde blodlegemer, som bærer oksygen til organene dine, vev og muskler. Lavt nivå av jern i blodet kan forårsake lave nivåer av myoglobin. Myoglobin er et protein av røde blodlegemer som er viktig for muskelhelsen, inkludert muskelvevsvev.

Munntrauma

Traumer forårsaket av skade på munnen kan påvirke forholdene til språket. L’Betennelse kan oppstå på grunn av kutt og brenninger på tungen eller tannpliken som ortodontiske apparater plassert på tenner.

Hvem er i fare for glansitt?

Du kan være i fare for språkbetennelse hvis:

 • Ha et sår til munnen
 • Spis krydret mat
 • Bruk braces eller proteser som irriterer språket
 • har l’herpes
 • De har lave jernnivåer
 • Ha matallergi
 • Den har en lidelse i immunsystemet

Hva er symptomene på glansett?

Symptomene dine kan variere avhengig av årsaken til # 8217; betennelse. Generelle symptomer inkluderer:

 • Smerte eller ømhet på språket
 • Hevelse av språket
 • Endre fargen på språket ditt
 • L’Manglende evne til å snakke, spise eller svelge
 • Lekkasje papiller på overflaten av språket

Hvordan Glossite er diagnostisert?

Du kan se tannlegen din eller legen din for en vurdering av forholdene dine. De vil undersøke munnen din for å sjekke tilstedeværelsen av pretuberanser og unormal blære på tungen, på tannkjøttet og munnens myke vev. Du kan også trekke ut spytt og blodprøver og sende dem til et laboratorium for videre eksamener.

Hvordan Glossite behandles?

Behandling for glossitt inkluderer generelt en kombinasjon av rusmidler og hjemmemedisiner.

Medisinering

Antibiotika og andre legemidler som eliminerer infeksjoner kan foreskrives dersom bakteriene er tilstede i kroppen din. Legen kan også foreskrive aktuelle kortikosteroider for å redusere rødhet og smerte.

Hjemmehjelp

Børste tennene dine og pass flossen flere ganger om dagen kan forbedre språkhelsen, tannkjøttet og tennene. Dette kan bidra til å lindre symptomene forbundet med glossitt og hindre gjentakelse av tilstanden.

Hva kan du forvente lang sikt?

I de fleste tilfeller forsvinner glansitt med tid eller behandling. Behandling kan ha større suksess hvis du unngår mat som forårsaker språkbetennelse. Selv å praktisere en riktig oral hygiene kan bidra til å redusere eller forhindre problemer. Snakk med legen din dersom symptomene dine ikke forbedrer behandlingen eller fortsetter å manifestere.

Ring helse nødtjenester eller gå til sykehuset umiddelbart hvis ditt språk seriøst svulmer og begynner å blokkere luftveiene. Dette kan være et tegn på en mer alvorlig tilstand.