Pesten: Typer, årsaker og symptomer

COS’Det er pesten?

Pesten er en alvorlig bakteriell infeksjon som kan være dødelig. Noen ganger angitt som Scharp Pest / # 82220; Sykdommen er forårsaket av en bakteriell stamme som heter Yersinia Pestis. Denne bakterien finnes i dyr rundt om i verden og overføres vanligvis til mannen gjennom loppene.

Risikoen for pest er større i områder med dårlig hygiene, overbefolkning og en stor befolkning av gnagere.

I middelalderen var pesten ansvarlig for millioner av menneskers død i Europa.

I dag er det bare 1.000-2000 tilfeller rapportert over hele verden hvert år, med den høyeste forekomsten i Afrika.

Pesten er en raskt utviklende sykdom som kan føre til døden hvis ikke behandlet. Hvis du mistenker å ha det, ring en lege eller gå til beredskapsrommet for umiddelbar medisinsk behandling.

Typer pest

Det er tre grunnleggende former for pest:

Piaga Bubonica

Den vanligste formen for pest er den buboniske pesten. Det kontrakter vanligvis når en gnager eller en infisert loppe biter deg. I svært sjeldne tilfeller er det mulig å oppnå bakterier fra materiale som har kommet i kontakt med en infisert person.

Bubonic Pest infiserer ditt lymfesystem (en del av immunsystemet), forårsaker betennelse i lymfeknuter. Hvis ikke behandlet, kan det bevege seg inn i blodet (forårsaker sektisk pest) eller i lungene (forårsaker lungepest).

Septicemic pest

Når bakteriene kommer inn i blodet direkte og multipliserer der, er det kjent som septicemic plasts. Når de ikke blir behandlet, kan både bubonisk og lungepest føre til septikemisk pest.

Pulmonal pest

Når bakterier sprer seg eller smitter lungene for første gang, snakker vi om lungepest, den mest dødelige formen av sykdommen. Når noen med lungeplage hoster, blir bakteriene fra lungene utvist i # 8217;. Også andre mennesker som puster Quell’luft kan utvikle denne form for svært smittsom pest, som kan føre til en epidemi av & # 8217.

Pulmonal pest er den eneste form for pest som kan overføres av person til person.

Hvordan pesten sprer seg

Folk kontrakter vanligvis pesten gjennom loppet bitt som tidligere matet av infiserte dyr som mus, rotter, kaniner, ekorn, ekorn og prærihunder. Det kan også være utbredt gjennom direkte kontakt med en person eller et infisert dyr eller spise et smittet dyr.

Pesten kan også spre seg gjennom riper eller morser av infisert innenlands katter.

Det er sjelden at bubonisk pest eller den sektiske pesten sprer seg fra et menneske alle «8217;.

Tegn og symptomer på pesten

Folk som er smittet av Pest, utvikler vanligvis influensalignende symptomer fra to til seks dager etter infeksjonen. Det er andre symptomer som kan hjelpe deg med å skille de tre former for pest.

Symptomer på Bubonic Pest

Symptomene på bubonisk pest vises vanligvis innenfor xnumx-xnumx dager fra # 8217; infeksjon. De inkluderer:

 • Feber og kulderystelser
 • hodepine
 • muskelsmerter
 • Generell svakhet
 • anfall

Du kan også oppleve smertefulle og hovne lymfatiske kjertler, kalt bubbones. Disse vises vanligvis i # 8217; lysken, armhulen, nakken eller på riper eller skrapelodd; insekt. Boblene er hva navnet på Bubonic Pest.

Setticemic pest symptomer

Setticemic pest symptomer starter vanligvis innenfor xnumx-xnumx dager fra’eksponering, men septicemic pest kan føre til døden før symptomene vises. Symptomene kan omfatte:

 • magesmerter
 • diaré
 • Kvalme og oppkast
 • Feber og kulderystelser
 • ekstrem svakhet
 • blødning (blod kan ikke være i stand til å koagulere)
 • sjokk
 • huden blir svart (gangrene)

Pulmonal feber symptomer

Pulmonal pest symptomer kan raskt vises en dag etter at bakterieeksponering. Disse symptomene inkluderer:

 • åndedrettsproblemer
 • brystsmerter
 • hoste
 • feber
 • hodepine
 • Generell svakhet
 • Blodig sputum (spytt og slim eller pus fra lungene)

Hva å gjøre hvis du tror du har pesten

Pesti er en sykdom som er farlig for livet. Hvis du har blitt utsatt for gnagere eller lopper, eller hvis du har besøkt en region der tilstedeværelsen av pest og utvikling av pest symptomer er kjent, kontakt legen din umiddelbart:

 • Forbered deg på å informere legen din om nyere steder og reisedatoer.
 • Lag en liste over alle benk-top-stoffer, kosttilskudd og reseptbelagte legemidler du tar.
 • Lag en liste over personer som har hatt stramme kontakter med deg.
 • Informer legen din om alle dine symptomer og deres første utseende.

Når du besøker legen din, beredskapsrommet eller på noe annet sted hvor andre er tilstede, iført en kirurgisk maske for å hindre spredningen av sykdommen.

Hvordan pesten er diagnostisert

Hvis legen mistenker at du kan ha pesten, vil verifisere tilstedeværelsen av bakterier i kroppen din:

 • En blodprøve kan avsløre om du har en sektisk pest.
 • For å sjekke tilstedeværelsen av bubonic pest, vil legen bruke en nål for å trekke tilbake en væskeprøve i de innsatte lymfeknuter.
 • For å verifisere tilstedeværelsen av lungepest, vil væsken bli ekstrahert fra luftveiene fra et rør som settes inn i nesen eller i munnen og i halsen. Dette kalles bronchoskopi.

Prøvene vil bli sendt til et laboratorium for analyse. Foreløpige resultater kan være klare på bare to timer, men bekreftelsestesten krever fra 24 til 48 timer.

Ofte, hvis pesten mistenkes, vil legen starte behandlingen med antibiotika før diagnosen er bekreftet. Dette skyldes at pesten utvikler seg raskt og en tidlig behandling kan gjøre en stor forskjell i helbredelse.

Behandling for pesten

Pesten er en farlig tilstand for livet som krever akutt omsorg. Hvis det tas og behandles tidlig, er det en herdbar sykdom ved hjelp av ofte tilgjengelige antibiotika.

Uten behandling kan bubonic pesten multiplisere i blodet (forårsaker septicemic pest) eller i lungene (forårsaker pulmonal pest). Døden kan forekomme innen 24 timer etter utseendet på det første symptomet.

Behandlingen inkluderer vanligvis sterke og effektive antibiotika som gentamicin eller ciprofloxacin, intravenøse væsker, oksygen og noen ganger respiratorisk støtte.

Personer med lungepest må isoleres fra andre pasienter.

Medisinsk personale og helsepersonell må ta strenge forholdsregler for å unngå kontraherende eller spre pesten.

Behandlingen fortsetter i flere uker etter feberens oppløsning.

Selv enhver som har kommet i kontakt med folk som lider av lungeplater, bør overvåkes, og vanligvis blir antibiotika gitt som et forebyggende tiltak.

Utsikter for pestpatienter

Pesten kan føre til kreften hvis blodkarene i fingrene i hendene og føttene avbryter blodstrømmen og forårsaker vevsdød. I sjeldne tilfeller kan pesten forårsake meningitt, en betennelse i membranene rundt ryggmargen og hjernen.

Oppnå behandling så raskt som mulig er grunnleggende for å hindre at pesten blir dødelig.

Hvordan å hindre pesten

Overvåk befolkningen av gnagere hjemme, på arbeidsplassen, og i rekreasjonsområder kan det i stor grad redusere risikoen for å få tak i bakteriene som forårsaker pesten. Hold hjemmet ditt fri for forstyrrede brenselstabler eller steinstabler, busker eller annet rusk som kan tiltrekke seg gnagere.

Beskytt kjæledyrene dine fra lopper ved hjelp av loppekontrollprodukter. Dyr vandrer fritt ALLE’Åpen kan være mer sannsynlig å komme i kontakt med lopper eller dyr som er smittet med pest.

Hvis du bor i A’område hvor tilstedeværelsen av pesten er kjent, anbefaler CDC ikke å tillate kjæledyr som vandrer fri til å sove i sengen din. Hvis kjæledyret ditt blir syk, ber du umiddelbart om hjelp til en veterinær.

Bruk avstøtende produkter for insekter eller naturlige insekter avstøtende midler (som Eukalyptus sitronolje) Når du tilbringer tid alle & # 8217;.

Hvis du har blitt utsatt for lopper under en Pestemie-Epidemic, kan du umiddelbart besøke legen din slik at dine bekymringer kan løses raskt.

Det er for tiden ingen vaksine tilgjengelig på markedet mot pesten i USA.

Plage rundt om i verden

Plague epidemier drepte millioner av mennesker (omtrent en fjerdedel av befolkningen) i Europa i middelalderen. Har blitt kjent som sort døden & # 8221;.

I dag er risikoen for å utvikle pesten ganske lav, med bare Saker 3,248 og død 584 Rapportert ALLE’Verdens helseorganisasjon (WHO) fra 2010 til 2015.

Epidemier er generelt forbundet med hjemsøkte rotter og lopper hjemme. Selv overfylte levekår og dårlige hygieniske forhold øker risikoen for vanlig.

I dag forekommer de fleste plager menneskelige saker i Afrika, selv om de ser andre steder. De landene som pesten er mer vanlig, er Madagaskar, Den demokratiske republikken Kongo og Peru.

Pesten er sjelden i USA, men sykdommen er fortsatt noen ganger funnet I landlige sørvest og spesielt i Arizona, Colorado og New Mexico. L’Last Pest Epidemic i USA skjedde i 1924-1925 i Los Angeles.

I USA, rapportert saker I gjennomsnitt syv alle «8217; år. De fleste hadde formen på bubonic pesten. Ikke c’det var et tilfelle av overføring fra person til personen i pesten i byområdene i USA siden 1924.