Når bør man sjekke overtråkk?

Hvordan ser en forstuet ankel ut?

En nylig forstuet ankel er normalt sett smertefull og hoven, og føles ofte varm ut. Det er vanlig med blodutredelse rundt utsiden av ankelen. Ved store problemer med å legge vekt på foten, deformering av ankelen og store hevelser er det lurt å oppsøke medisinsk hjelp tidlig.

Hvordan vet man at man har brudd i foten?

Brudd i foten skyldes en eller annen form for skade. Det oppstår smerter, hevelse og nedsatt funksjon. Ved undersøkelse kan man se hevelse, hudblødning, eventuelt skjevstilling eller åpent sår. Legen kan påvise ømhet, eventuelt ustabilitet og «knitring» mellom bruddendene.

Kan man gå med brudd i foten?

Enkle brudd behandles med avlastning, ofte er gips ikke nødvendig. Mer kompliserte brudd kan kreve kirurgi. Felles for de fleste brudd i hælbenet er at det tar lang tid å bli bra. Ofte kan man ikke belaste benet på tre måneder (uavhengig om man opereres eller ikke).

Når kan man belaste foten etter brudd?

Etter 6 uker

Når du, etter tilheling, tillates full belastning, så øk belastningen gradvis. Behold en krykke i motsatt hånd til du kan gå uten halte. Det er ikke uvanlig å ha noe smerter og hevelse i foten ved anstrengelse i flere måneder etter skaden.

Hva er ankelskader?

Ankelskader skjer oftest i forbindelse med stopp, vendinger, hopp eller landing. For eksempel ved at man lander forkjært på bakken eller på foten til en annen spiller. Foten vris innover eller utover, og dette fører til at ett eller flere av leddbåndene i ankelen overstrekkes.

Hvor lenge skal man kjøle ned overtråkk?

I: Skadestedet bør kjøles ned for å hindre ytterligere blødninger og hevelse. Bruk kuldepakning, kaldt vann eller lignende i 20 minutter hver 3-4 time de 20 første dagene. Deretter vurderer du hvor ofte etter hvor hovent det er. C: Kompresjon av skadestedet er viktig for å redusere hevelse og blødning.

Hvor lenge varer en hevelse etter overtråkk?

Hevelsen kommer oftest i løpet av få minutter og kan være uttalt. Etter noen dager vil man ofte se bloduttredelser i huden i området. Etter hvert som blødningen brytes ned, vil hevelsen gå tilbake og hudforandringene gradvis skifte farge og forsvinne.

Kan man gå på en forstuet ankel?

Jo større skaden er, dess lengre tid trenger ankelen for å bli bra igjen. Etter en mild forstuing kan de fleste greit igjen etter én til to uker. Etter en kraftig forstuing kan det ta opptil seks uker.

Hva kjennetegner en overtråkk?

Den vanligste skademekanismen i ankelen er å tråkke forkjært slik at foten vris innover, det gir et betydelig strekk på leddbåndene på utsiden av ankelen med risiko for overrivning av leddbånd.

Blir man blå ved forstuelse?

Hevelsen kommer som følge av at det oppstår en blødning i det ødelagte vevet. Det er denne blødningen som er årsaken til at foten etter en stund blir blå eller svart i området hvor skaden skjedde. At foten er misfarget helt ned til fotsålen skyldes at tyngdekraften trekker noe av blodet ned.

Hva er Cuboid syndrom?

Leddlåsninger i foten (mest kjent er cuboid syndrom)