Når bør man operere meniskskade?

Hva skjer når menisken ryker?

En akutt skade gir hevelse i kneet, og det blir smertefullt å bevege. Dersom hele eller deler av menisken løsner, kan den løse delen legge seg slik at kneet kan bli helt låst. Ved meniskskader, er en slik mekanisk låsning er mye sjeldnere enn at kneet ikke lar seg bevege på grunn av hevelse og smerter.

Er sykling bra for menisk?

Det er alltid viktig å være i tilpasset aktivitet. Sykling er en aktivitet de fleste med meniskskade tolererer. Unngå å sitt lange tidsrom på knærne, som å leke med barn på gulvet eller å legge parkett på gulvet uten mange pauser.

Hvor lenge varer en meniskskade?

Ved artroskopi og fjerning av en liten del av menisken kan man returnere til idrett relativt raskt. Ofte innen fire uker. Større meniskskader eller tilleggsskader på brusk/ ligament vil forlenge rehabiliteringsperioden.

Hvor har man vondt ved meniskskade?

Det vanligste symptomet på akutt meniskskade i kneleddet er sterke, oftest stikkende smerter i kneet – ofte lokalisert til leddspalten på innsiden av kneet.

Hvor lenge vondt etter menisk operasjon?

Etter operasjonen er det normalt å ha smerter. De første dagene etter operasjonen skal du derfor ta smertestillende jevnlig og til faste tider. Det kan være behov for å kombinere ulike smertestillende preparater de første dagene. Nedtrapping gjøres etter hvert som smertene avtar.

Blir man bra etter meniskoperasjon?

De fleste kan trene på egen hånd, men i noen lfeller vil kirurgen din an- befale fysioterapi en periode. Dersom man har sydd/reparert menis- ken, blir det et lengre opptrenings- opplegg. Du kan ikke bøye kneet l mer enn 90 grader de første 6 ukene, og skal bruke krykker i 6 uker der du kun delbe- laster kneet.

Hvordan kjennes meniskskade ut?

Smerter etter en vridning eller ved belastning er det vanligste symptomet. Disse smertene sitter mot innsiden av kneet hvis indre menisk skades, og mot utsiden hvis ytre menisk skades. Hevelse i kneet er et annet symptom som noen ganger er tilstede, men en hevelse kommer ikke alltid.

Når kneet svikter?

Diagnosen stilles sikrest ved å teste stabiliteten av kneet ved en klinisk undersøkelse eventuelt mens pasienten er under narkose. En MR-undersøkelse kan også være til hjelp. Ved korsbåndsskade vil pasienten oppleve at kneet svikter og «glipper» og at funksjonen i kneleddet er nedsatt.

Hva er ruptur i menisk?

Den mediale menisken kan bli revet i stykker dersom kneet vris kraftig eller som følge av normal aldring. Uansett så blir resultatet av en revnet menisk, smerte og hevelse i kneet og i mange tilfeller problemer med å strekke ut i kneet. Reparasjon av den mediale menisken innebærer kirurgi.

Hvor lenge sykemeldt menisk?

Sykmelding inntil 6 uker ved fysisk krevende arbeid hvor tilrettelegging ikke er mulig. Gradert sykmelding gir mulighet for opptrapping av belastning, og tid til behandling og opptrening. Ved behov for sykemelding etter 8 uker vurder tilstand og situasjon.

Hvordan trene opp et skadet kne?

Har skaden allerede skjedd er det blant annet øvelser som knebøy og utfall som er fine for knærne, sammen med stabilitetstrening på balansepute. Start gjerne treningen med stabilitetstrening i 15 minutter, før du fortsetter økten med styrketrening eller kondisjonstrening.