Kan man leve uten skjoldbruskkjertelen?

Hva er tegn på sykdom i skjoldbruskkjertelen?

Symptombilde
 • tretthet og depresjon.
 • smerter i muskulatur.
 • forstoppelse.
 • treghet.
 • tørr hud.
 • vektøkning.
 • hevelse rundt øynene.
 • frysninger.

Hvordan foregår operasjon av skjoldbruskkjertel?

Operasjonen foregår i full narkose. Halve eller hele skjoldbruskkjertelen fjernes. Eventuelle lymfeknuter fjernes i samme snitt. Det legges eventuelt inn en plastslange (dren) til såret for å samle opp blod og sårvæske.

Hvordan merker man kreft i skjoldbruskkjertelen?

Kreft i skjoldbruskkjertelen (cancer thyroidea) er en sjelden kreftform. Denne krefttypen gir få symptomer og første tegn på kreftsykdom kan være kuler eller knuter på halsen. Skjoldbruskkjertelkreft har god prognose og hos 75–80 % av pasientene vil den kirurgiske behandlingen være helbredende.

Hvordan oppdage kreft i skjoldbruskkjertelen?

Ultralyd gjøres av skjoldbruskkjertelen og lymfeknutene på halsen. ​ Fra suspekte knuter tas ultralydveiledede celleprøver. Celleprøve tas og på bakgrunn av hvilke celler legen finner i celleprøven, kan det stilles en nesten sikker diagnose.

Hvorfor operere skjoldbrusk?

Ved påvist kreft i skjoldbruskkjertelen er som regel hovedbehandlingen å fjerne hele kjertelen (total tyreoidektomi). Da fjernes også nærliggende lymfeknuter (sentralt lymfeknutetoalett). Ved operasjon grunnet struma (godartet forstørret skjoldbruskkjertel) kan man fjerne hele, eller halve kjertelen.

Kan man dø av for lavt stoffskifte?

Det lave stoffskiftet gjør at funksjonen til ethvert organsystem i kroppen og aktiviteten til mange stoffskifteprosesser er nedsatt. Ved alvorlig hypotyreose kan dette føre til en livstruende tilstand. I våre dager oppdages de fleste tilfeller av lavt stoffskifte lenge før det er risiko for utvikling av myksødemkoma.

Hva er oppgaven til skjoldkjertelen?

Skjoldkjertelen, tyreoidea, er en kjertel som produserer hormoner (tyroksin) som styrer kroppens stoffskifte. Av og til dannes det kuler eller knuter i skjoldkjertelen. Opptil ti prosent av voksne kan ha tyreoideaknuter. De forekommer vanligere blant kvinner enn menn.

Hva er symptomer på høyt stoffskifte?

Høyt stoffskifte kan derfor gi mange ulike symptomer, blant annet svette, tretthet, rask puls, hjertebank, nervøsitet, uro, søvnproblemer, skjelving og vekttap. Andre tegn kan være at man tåler varme dårlig, får hyppig avføring og menstruasjonsforstyrrelser. Menn kan få ereksjonsproblemer.

Hva er toksisk knutestruma?

Ved toksisk knutestruma er skjoldbruskkjertelen forstørret og inneholder større og mindre knuter. Dette sees hyppigst hos eldre personer som har hatt tendens til jodmangel.

Hvordan finner man ut om man har lavt stoffskifte?

Typiske symptomer ved lavt stoffskifte er:
 1. Tørr og kjølig hud. …
 2. Tørt og flisete hår, håravfall, ytre del av øyenbrynene forsvinner.
 3. Sprø og tynne negler.
 4. Hevelser rundt øynene.
 5. Langsom hjerterytme.
 6. Tregt bevegelsesmønster og langsomme reflekser.
 7. Struma i 50 prosent av tilfellene.
 8. Muskelsmerter, leddsmerter og hovne ledd.

Hva er knute på skjoldbruskkjertelen?

Kreft i skjoldbruskkjertelen starter oftest som en knute på halsen i en av kjertelens lapper. De fleste knutene i skjoldbruskkjertelen er ikke kreft,‐ de er godartede. Om knuten er godartet eller ondartet avgjøres som oftest av en celleprøve. Skjoldbruskkjertelkreft kan deles inn i ulike typer.