Hvordan sjekke om man har cyster?

Er det farlig med cyste?

Som regel er det helt ufarlig. En cyste er en lukket sekk som har en distinkt membran eller avskåring fra vev rundt. – En cyste kan inneholde luft, væske eller semi-solide eller solide materialer. Hvis det er verk i den er det ikke en cyste, men en abscess, sier Nina Bryhn, lommelegens indremedisiner.

Hvordan får man cyster?

Cyster kommer ofte av at et rørsystem tilstoppes. Et slikt rørsystem kan for eksempel være en utførselsgang fra en kjertel eller en struktur der væske produseres. Cyster kan oppstå i nyrer, lever, skjoldbruskkjertel og eggstokker.

Hvordan kjennes det ut når en cyste sprekker?

Større cyster sprekker noen ganger plutselig, og væsken tømmes ut i bukhulen eller det oppstår en indre blødning i bukhulen. Dette gir voldsomme smerter i underlivet, feber og generell illebefinnende. I disse tilfeller er en akutt behandling i form av en kikkhullsoperasjon nødvendig.

Kan cyster gjøre vondt?

De fleste cyster på eggstokkene er små, ufarlige og går bort uten behandling. Større cyster kan føre til ubehag eller smerte.

Hva skjer når en cyste sprekker?

Dersom cysten sprekker vil innholdet i cysten kunne komme inn i bukhulen og skape irritasjon i bukhunnen. Dette gir gjerne akutte smerter i nedre del av magen.

Kan cyste forsvinne av seg selv?

Funksjonelle cyster

Vanligvis er de under 4 centimeter, men iblant kan de bli større. Disse cystene forsvinner som regel av seg selv.

Hvordan fjernes cyster?

Operasjonen foregår i narkose. Gjennom et lite snitt i navlen fører vi inn et rør som overfører bilder til en TV-skjerm. Vi lager også flere små innstikk i bukveggen til operasjons-instrumenter. Hos kvinner før overgangsalderen vil man om mulig bare fjerne selve cysten – og bevare resten av eggstokken og funksjonen.

Er cyste en svulst?

I eggstokkene kan det utvikle seg knuter eller væskefylte hulrom – også kalt vannsvulster eller cyster. De er nesten alltid godartede. De faste knutene utvikles over år, mens vannsvulstene kan oppstå fra måned til måned. De kan briste og forsvinne av seg selv.

Hvordan fjerne ganglion?

Et ganglion forsvinner ofte spontant. Det kan derfor være lurt å vente litt før du forsøker aktiv behandling. Den enkleste behandlingen skjer ved at fastlegen punkterer ganglionet ved hjelp av en nål og tømmer det for væske. Ved langvarige, store plager kan operasjon være aktuelt.

Er cyster på nyrene farlig?

De vanligste nyrecystene er helt godartede, gir som regel ingen symptomer, og er helt ufarlige. En sjelden gang kan nyrecyster utvikle seg til kreft eller gi andre komplikasjoner.

Kan man ha vondt i eggstokkene?

Smerter fra underlivsorganene

Gjør det vondt ute i sidene nederst i magen og nedover i lysken kan smertene stamme fra eggstokker eller eggledere. Men slike smerter kan også stamme fra tykktarmen eller musklene i underlivet.