Hvordan kjennes nedsunken livmor?

Hvordan merker man livmorfremfall?

Vanlige symptomer på dette er hyppig vannlating, urinlekkasje, ryggsmerter, tyngdefornemmelse i underlivet, problemer med å gjennomføre samleie og utflod fra skjeden. Tilstanden er ikke farlig, men et fremtredende fremfall av livmoren kan være meget ubehagelig.

Kan livmora dette ut?

Livmorfremfall, også kalt nedsunken livmor eller uterusprolaps, skyldes svekket «opphengsapparat» for livmoren inne i bukhulen. Dette kan føre til at livmoren synker ned og eventuelt ut gjennom skjeden. Tilstanden kan avhjelpes med bekkenbunnstrening og/eller operasjon.

Hvordan vite om man har fremfall?

Symptomer på fremfall er trykkfølelse i underlivet, nedpress eller en tyngdefølelse i underlivet. Det kan føles som om noe er i ferd med å ramle ut, og hos enkelte blir livmoren synlig i skjedeåpningen. Man kan få vansker med å gjennomføre samleie, og enkelte får problemer med vannlating eller avføring.

Kan nedsunken livmor gi smerter?

Ved små og moderate forandringer er det få eller ingen symptomer, men ofte er det ikke samsvar mellom grad av symptomer og funn. Likevel regner en at jo mer nedsunken livmoren er, jo større plager. De mest typiske plagene er: Følelse av oppfylthet eller trykk i bekkenet.

Er det farlig med nedsunken livmor?

Hvis livmoren er svært nedsunken, kan det bli nødvendig å fjerne den helt. Dette inngrepet kan også gjøres gjennom skjeden. Behandling med hormoner som østrogen og gestagen kan hos noen kvinner være en hjelp til å styrke slimhinnen i skjeden. Samtidig har hormonbehandling en god virkning på muskulaturen i bekkenbunnen.

Kan fremfall gå tilbake?

Lett grad av fremfall er normalt og vanlig under graviditet og etter fødsel. I de fleste tilfeller vil dette gå tilbake av seg selv i løpet av barseltiden og det første året etter fødselen.

Er fremfall farlig?

Selve fremfallet er ikke farlig, men symptomene som følger med kan være meget plagsomme. Problemer med avføring og vannlating er typiske tegn på livmorsfremfall. Trykkende fornemmelser, ubehag ved samleie og at livmoren sitter dypt kan være nok til at man gjerne vil ha gjort noe med tilstanden sin.

Kan man kjenne livmortappen selv?

Wendelborg forteller at det ikke er farlig å kjennelivmortappen selv, men det gjør ingenting om du lar den være: – Du kan godt «glemme» hele livmortappen, og heller overlate den til jordmor, sier hun.

Kan livmoren løsne?

Nedsunken livmor, livmorfremfall eller livmorprolaps, oppstår når muskulaturen i bekkenbunnen strekkes og svekkes slik at støtten til livmoren minsker. Livmoren vil da sige ned og i uttalte tilfeller kunne stikke ut av skjeden.

Hvordan behandle fremfall?

Behandling av lette grader kan være bekkenbunnstrening og ringbehandling. Hvis skadene er omfattende, er det kirurgi som er den rette behandlingen. Avhengig av type fremfall kan fremre eller bakre skjedevegg bli strammet opp og forsterket. Ved prolaps av livmorhalsen blir deler av denne fjernet og strammet opp.

Hvordan unngå fremfall?

I perioden du er sjukemeldt bør du unngå:
  1. tunge løft (meir enn 5 kg)
  2. tungt arbeid (golvvask og støvsuging)
  3. hard trening som aerobic og liknande.
  4. aktivitet som utløyser smerte.
  5. forstopping: kraftig trykking kan øydelegge resultatet av operasjonen.