Hvordan behandles spiserørsbrokk?

Hvorfor får man betennelse i spiserøret?

Årsaker. Tilstanden skyldes oftest irritasjon av magesyre som kommer opp i spiserøret. Vanligvis beskyttes spiserøret av lukkemekanismen i nedre ende, men dersom denne lukningen er defekt, kommer surt mageinnhold opp i spiserøret, og det er ikke spiserørsslimhinnen beregnet på å tåle.

Hvor stort er et spiserør?

Spiserøret er et transportorgan for føden vi inntar og representerer den delen av fordøyelseskanalen som forbinder svelget med magesekken. Spiserøret er 25–30 centimeter langt og 1,5–2 centimeter i diameter.

Hva er årsaken til gastroøsofageal reflukssykdom?

Brystbrann oppstår ved at magesyre (saltsyre) fra magesekken (gastro) kommer opp i spiserøret (øsofagus), det vil si at syren forflytter seg motsatt «fartsretningen». Det at magesyre på denne måten strømmer feil vei eller «oppover/bakover» i fordøyelseskanalen, betegnes på fagspråket refluks.

Hva er gastroøsofageal reflukssykdom?

Gastroøsofageal reflukssykdom (GERD) kan defineres som en tilstand som utvikles når refluks av mageinnhold forårsaker plagsomme symptomer og / eller komplikasjoner og kan være ledsaget av endoskopisk synlig skadet øsofagusslimhinne (øsofagitt). GERD er hos de fleste en kronisk tilstand som ofte er stabil over år.

Hva man bør unngå ved spiserørsbrokk?

Vær forsiktig med denne maten
  • Fete matvarer.
  • Kaffe, te, og annen koffeinholdig drikke.
  • Kullsyreholdig drikke.
  • Syrlige drikker.
  • Tomatholdig mat og drikke.
  • Løk, kål, erter, bønner og andre luftdannende matvarer.
  • Peppermynte.
  • Sjokolade.

Hvordan oppstår spiserørsbrokk?

Årsaken til spiserørsbrokk

Når mellomgulvet er svekket, kan magesyre lekke opp i spiserøret fra magesekken. Det skyldes at magemunnen ikke klarer å holde tett når den har glidd opp over mellomgulvet. Magesyren er veldig sterk fordi den har som oppgave å bryte ned maten i magen.

Hva hjelper mot brokk?

En operasjon er eneste behandlingsalternativ for brokk som gir plager. Hvor mye dette haster, varierer. Hvis det ikke er fare for strangulasjon, kan legene anbefale at du avventer operasjonen. Hvis du har plager i ventetiden før operasjon er det noen som kjøper seg brokkbind hos bandasjist.

Hvordan virker protonpumpehemmere?

Protonpumpehemmere reduserer syresekresjonen ved å blokkere den pumpen som transporten hydrogenioner (H+-ioner) ut i magesekken (ventrikkelen) i bytte mot kaliumioner (K+-ioner). Denne pumpen kalles H+/K+-ATPase. Dette er det siste steget i kroppens produksjon av magesyre. Effekten kommer etter et par dager.

Hva kan man spise når man har spiserørsbetennelse?

Sørg for god fordøyelse

Det finnes mange reseptfrie medikamenter/kosttilskudd for slike plager. Sørg for å ha et variert og sunt kosthold. Spis mye frukt og grønt, få i deg nok fiber og vann.

Hvordan leve med mellomgulvsbrokk?

Symptomer på mellomgulvsbrokk kan lindres gjennom å gå ned i vekt eller å slutte å røyke. Det er også viktig å unngå å spise store måltid samt å unnlate å legge seg ned like etter et måltid. Det finnes medisiner mot slike plager, og i noen tilfeller kan det være påkrevd med en operasjon for å behandle brokket.

Kan man dø av spiserørskreft?

I 2018 døde 191 menn og 51 kvinner av spiserørskreft. I Norge i dag er det rundt 830 personer som har blitt friske av eller lever med spiserørskreft. Spiserørskreft er den åttende vanligste krefttypen folk dør av i verden.