Hvor mange dør av meslinger?

Hvor farlig er meslinger?

Meslinger er en virussykdom som er spesielt smittefarlige. Den forårsakes av et virus man kaller morbilli. På grunn av komplikasjonene som kan oppstå regnes nok meslinger for den mest ubehagelige og den farligste av de barnesykdommene som gir utslett. Smitten overføres ved dråpeinfeksjon.

Hva gjør meslinger med kroppen?

Utslettet begynner vanligvis i ansiktet, bak ørene og på halsen, og brer seg raskt til resten av kroppen samt armer og ben. Sykdommen varer en ukes tid. Virusinfeksjonen påvirker også immunforsvaret, og gir stor risiko for ettersykdommer som ørebetennelse, bronkitt og lungebetennelse.

Hva er de vanligste barnesykdommene?

Her er de vanligste barnesykdommene
  • Vannkopper. Lett nedsatt allmenntilstand med feber og redusert matlyst. …
  • Tredagersfeber/fjerde barnesykdom. …
  • Den femte barnesykdom. …
  • Hånd-, fot- og munnsykdom. …
  • Skarlagensfeber. …
  • Barnemark. …
  • Brennkopper. …
  • Diaré/omgangssyke.

Hvordan ser vannkopper ut i starten?

Vannkoppene ser ut som små blærer eller små «gryn» med klart innhold, som kan komme over hele kroppen, men også steder som slimhinner og i munn. – Det er typisk at disse små «grynene» tørker inn, mens det andre steder på kroppen kommer nye lesjoner i løpet av påfølgende fem dager.

Hvor mange barn dør av meslinger i verden?

På verdensbasis tar meslinger 122 000 liv hvert år, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) . Mange barn i utviklingsland blir døve eller får nedsatt syn av sykdommen. WHO har som mål å utrydde sykdommen i Europa innen 2015.

Finnes meslinger fortsatt?

Det siste registrerte dødsfall av meslinger skjedde i 1985. Infeksjonen regnes ikke lenger som endemisk i Norge, men kan unntaksvis opptre som sporadiske tilfeller gjennom personer smittet i utlandet. Av og til kan det føre til mindre utbrudd i lokalmiljøer hvor det finnes grupper av uvaksinerte barn.

Er meslinger farlig for barn?

Farlige komplikasjoner

– Vi betrakter meslinger som den mest alvorlige barnesykdommen vi har. Ikke først og fremst på grunn av de nevnte synlige symptomene, men snarere fordi den samtidig angriper immunforsvaret og svekker barnets evne til å stå imot andre sykdomsangrep i en periode opp mot to måneder etter smitte.

Er meslinger utryddet i Norge?

Sykdommen var nesten helt utryddet i Norge, men på grunn av at færre tar vaksinen, og at folk reiser mye til land der sykdommen er mer utbredt, har meslinger blusset opp både i Norge, Europa og USA de siste årene. Se kart over hvilke land som har flest tilfeller av meslingutbrudd lenger ned i saken.

Hvilket dyr kommer meslinger fra?

Meslinger (Morbilli) er en barnesykdom med utslett. Den skyldes meslingevirus, og er den alvorligste barnesykdommen. Som med andre barnesykdommer, kan også voksne smittes og bli syke. Vaksine mot meslinger ble introdusert i Norge i 1969 og kombinert med vaksiner mot røde hunder og kusma i 1983 (MMR-vaksinen).

Hva er meslinger forårsaket av?

Hjernebetennelse er en sjelden, men alvorlig komplikasjon. Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommer vi kjenner og forårsakes av morbillivirus (meslingvirus). Sykdommen gir katarralske symptomer og utslett. Hjernebetennelse er en sjelden, men alvorlig komplikasjon.

Hvordan unngå meslinger?

Det viktigste forebyggende tiltaket mot meslinger er vaksinering. Vaksinen mot meslinger kalles MMR, og beskytter også mot kusma og røde hunder. MMR-vaksinen er en del av det offentlige barnevaksinasjonsprogrammet. Den tilbys norske barn når de er 15 måneder og 12 år gamle.