Hvor lenge kan man gå med livmorhalskreft?

Hva er symptomer på livmorhalskreft?

Blodig utflod fra skjeden, som kan være kraftig og illeluktende. Småblødninger etter samleie, mellom menstruasjonene eller etter overgangsalderen (klimakteriet) I sykdommens senere stadier forekommer også murrende ryggsmerter og alminnelig illebefindende.

Hva er forskjell på livmorhalskreft og livmorkreft?

Livmorkreft er kreftsykdom som har startet i selve livmoren, og må ikke forveksles med kreft i livmorhalsen. De fleste kvinner som får livmorkreft er over 60 år. Hos mange kvinner blir sykdommen oppdaget tidlig.

Hva er Transformasjonssonen?

I livmorhalsen, mellom nedre del av livmorhalskanalen (nærmest skjeden) og øvre del (nærmest livmoren), er det en overgangssone mellom de to slimhinnetypene. Dette kalles for transformasjonssonen.

Kan man kjenne livmorhalskreft?

Livmorhalskreft på et tidlig stadium gir ofte ingen symptomer, og kan oppdages når det tas livmorhalsprøve (celleprøve fra livmorhalsen). Hos mange oppdages sykdommen tidlig, og i slike tilfeller er muligheten for helbredelse god.

Hvor lang tid tar det fra celleforandring til kreft?

Det tar ofte over 10 år for at celleforandringer utvikler seg til kreft. Hvis man tar livmorhalsprøver for ofte kan man finne forandringer som kan føre til unødvendig utredning og komplikasjoner.

Er livmorkreft farlig?

De fleste med livmorkreft i et tidlig stadium blir friske (80-90%). Hvis sykdommen vokser ut gjennom livmoren, og operasjon ikke er mulig, eller det er oppstått metastaser til andre organer (dattersvulster), er sjansen for å bli frisk svært liten.

Når er det vanlig å sjekke seg for livmorhalskreft?

Kvinner mellom 25 og 69 år får brev fra Kreftregisterets Livmorhalsprogram når det er på tide å ta livmorhalsprøve. Kvinner under 25 år kan utvikle celleforandringer, men for ikke å risikere overbehandling starter Livmorhalsprogrammet ved 25 år. Kvinner bør ta regelmessig livmorhalsprøve helt til de er 69 år.

Hvordan merket dere at du hadde livmorhalskreft?

blødning fra skjeden etter samleie eller fysisk aktivitet. blodig, illeluktende utflod. uregelmessig menstruasjon. blødning etter at du har passert overgangsalderen og menstruasjonen har stoppet.

Hvordan vet man at man har kreft i underlivet?

Livmorhalskreft, livmorkreft og eggstokk-kreft

Symptomene kan være litt diffuse, men man bør få gjort en undersøkelse dersom man uventet opplever en blødning etter overgangsalder, blødning ved samleie, ved langvarige blødninger etter 45 års alder og ved hyppig vannlating og oppblåsthet.

Hvor er livmora?

Livmor (uterus) er et tykkvegget, pæreformet muskuløst hulorgan som ligger midt i det lille bekkenet hos kvinnen, mellom urinblæren og endetarmen. Den ene, nedre enden av livmoren munner ut i livmorhalsen som går over i skjeden, mens den øvre delen er tilknyttet de to egglederne og eggstokkene på hver side.

Hva er Endometriecancer?

Livmorkreft, endometriekreft, er en ondartet svulst som utgår fra slimhinnen i livmoren. Det er ikke det samme som livmorhalskreft.