Hva skal man gjøre hvis man ikke får ut tampongen?

Er det farlig å ha i en tampong i 24 timer?

Du bør imidlertid ikke ha i en tampong i mer enn åtte timer. Har du glemt å ta ut den siste tampongen etter mensen, går det som regel helt fint. Men, glemmer du å ta den ut etter en lengre periode (dager, uker), kan det faktisk gjøre deg ordentlig syk. Og får du den ikke ut selv, må du derfor dra til legen.

Hvordan få ut en tampong uten tråd?

Har du mistet tråden, er det best å vente til du merker at tampongen er full og bløt. Da får du lettere tak i tampongen med fingrene, slik at du kan dra den ut. Får du den ikke ut på egenhånd, bør du oppsøke lege.

Kan tampongen skli ut?

Det er lett å ta ut en tampong. Du trenger bare å dra forsiktig, men bestemt, i tråden, så vil tampongen skli ut uten problemer. Hvis den ikke har sittet inne så lenge, eller om du ikke hadde så mye mens som du trodde, kan den være vanskeligere å dra ut, og kanskje trenger den å være der litt til.

Hvor langt inn kan en tampong gå?

Noen kan plages med å få tampongen riktig på plass. Du skal ikke kjenne at du har tampongen inne. Kjenner du den sitter den ikke langt nok inn. Du skal bruke hele fingeren for å få den på plass.

Kan man få infeksjon av tampong?

Tampongsyken, også kalt toksisk sjokksyndrom, er kjent som en alvorlig bakterieinfeksjon forårsaket av å ha en tampong for lenge i skjeden. Heldigvis er det ikke lenger like hyppige tilfeller av dette, men det er viktig at vi fortsetter å være bevisst på riktig tampongbruk.

Kan man dø av tampong?

TSS (toxic shock syndrome), også kalt tampongsyken, er veldig uvanlig i dag. Det kan være bra å vite at de fleste tilfellene av TSS ikke har noe med mensen og tampongbruk å gjøre, men siden det er en dødelig sykdom er det veldig viktig at du vet hva det er.

Er det farlig å gå med tampong for lenge?

Overlegen understreker at det ikke er farlig å bruke tampong, bare man ikke har den i for lenge. Følger man tre enkle regler blir man ikke dårlig, ifølge Kittang. Bytt tampong ofte. Ha den maks inne i fem timer, helst litt kortere.

Hva er toksisk sjokksyndrom?

Toksisk sjokksyndrom (TSS) er en sjelden, men alvorlig tilstand, som skyldes giftstoffer fra streptokokk- eller stafylokokkbakterier. Tilstanden kjennetegnes av hurtig innsettende høy feber, oppkast, diaré, sår hals, muskelsmerter og hodepine.

Kan man få blodforgiftning av tampong?

Ekspertene er redd for at flere skal bli rammet, og anbefaler at tamponger skiftes etter maks fem timer. Det er nemlig en sjanse for at du blir syk om du ikke skifter tampong ofte nok. I verste fall risikerer du blodforgiftning, dårlig sirkulasjon og sviktende organer.

Kan man få kreft av tampong?

– TSS kan være dødelig, og må derfor oppdages og behandles på et tidlig stadium. For å redusere risikoen, bør du vaske hendene godt før du setter inn en ny tampong, samt bytte regelmessig, råder Asdadi.

Hvordan få ut en tampong som sitter fast?

Ideelt sett bør du skifte tampong hver fjerde time, men åtte timer er makstiden du trygt kan la den sitte inne. Hvis du ikke finner tråden, ikke panikk. Hvis du setter deg på huk og stikker tommel og pekefinger forsiktig opp i skjeden, bør du kunne tak i tampongen og fjerne den.