Hva kan mangel på B-vitamin føre til?

Hvem er utsatt for B-vitamin mangel?

Forekomsten av pernisiøs anemi, blodmangel ved B12mangel er ca. 1% hos befolkningen over 70 år. Årsakene til Bvitaminmangel kan være lite B12 i kosten, utilstrekkelig diettinntak eller malabsorpsjon. Ernæringsmessig mangelvitamin B12 kan være høyere hos veganere og vegetarianere.

Hvilken mat inneholder B12?

Vitamin B12 finnes kun i animalske matvarer. Gode kilder er lever, oksekjøtt, svinekjøtt, melk, ost og egg og fet fisk.

Hvorfor trenger vi vitamin B?

Vitamin B12 er viktig for dannelse av røde blodceller og arvestoffet DNA. I tillegg er vitaminet viktig for at vitamin B9 (folsyre) skal virke og for vedlikehold av nervesystemet vårt. Vitamin B12 er også viktig for omsetningen av karbohydrater, fett og proteiner i kroppen.

Når på døgnet skal man ta B-vitaminer?

Kosttilskudd på morgenen

Generelt kan man si at tilskudd som bidrar til økt energi tas om morgenen. Kalsium og kobber bør tas om morgenen, da de aktiverer nervesystemet og fungerer som en PÅ-knapp. Bvitamin bør tas om morgenen, ettersom man kan oppleve økt energi av den.

Hvorfor får man Folsyremangel?

Dårlig kosthold: Variert kosthold med grønnsaker og grove kornprodukter er viktig for å få i seg nok folsyre. Ved langvarig ensidig kosthold eller lavt matinntak er risikoen høy for folsyremangel.

Hvilke vitaminer er det lettest å få mangel på?

Det er derfor viktig at du passer på å nok vitaminer gjennom kosten du spiser. De vitaminene som du lettest kan lite av i norsk kosthold er vitamin A og D.

Hva skjer med kroppen ved vitamin mangel?

I begynnelsen viser vitaminmangel seg ved at du blir trett, får nedsatt muskelkraft og dårlig appetitt. Senere får du de klassiske mangelsymptomene, avhengig av hvilket vitamin du mangler. Symptomene kan nesten alltid behandles med det gjeldende vitamin, uten at du får varige problemer.

Er folatmangel farlig?

Folatmangel kan føre til blodmangel (anemi) med for få røde blodceller og lavt hemoglobin. Tilstanden skyldes nedsatt opptak i tarmen som følge av feilernæring eller underernæring, eller økt behov ved svangerskap og enkelte sykdommer.

Hva skjer når man mangler B12?

Vitamin B12mangel kan gjøre deg blodfattig. Det betyr at blodet ikke er i stand til å frakte oksygen rundt i kroppen så godt som det burde. Langvarig B12mangel kan også gi permanente skader på nervesystemet. Vitamin B12mangel behandles med vitaminpiller eller injeksjoner.

Hva er en mangelsykdom?

En mangelsykdom er en sykdom som oppstår når kroppen ikke tar opp den nødvendige mengden av et næringsstoff. Mangler kan føre til en rekke helseproblemer, blant annet fordøyelsesproblemer, hudproblemer, forkrøplet beinvekst og demenslignende symptomer.

Hvor mye B12 i et egg?

I kosten finnes B12 i animalske matvarer som for eksempel egg, fisk og kjøtt. Selv om innholdet av B12 nesten er tilsvarende i egg og kjøtt, er opptaket av vitaminet svært lavt fra egg (omtrent 5 %).