Hva er kardiovaskulære system?

Hva er de vanligste hjerte og karsykdommene?

Om hjerte- og karsykdommer

De vanligste hjerte- og karsykdommene er hjertekrampe (angina pectoris), hjerteinfarkt, hjerneslag, atrieflimmer og hjertesvikt, og det er disse sykdommene som er omtalt her. Iskemisk hjertesykdom er en samlebetegnelse for hjerteinfarkt og angina pectoris (hjertekrampe).

Hva er cerebrovaskulær og kardiovaskulær sykdom?

Cerebrovaskulær sykdom er vår hyppigst forekommende hjernesykdom. Akutt hjerneslag er den vanlig- ste formen for cerebrovaskulær sykdom og rammer rundt 12 000 nordmenn årlig. Hjerneslag inndeles i intrakraniale blødninger (hjerneblødning og subaraknoidalblødning ) og hjerneinfarkt er.

I hvilken rekkefølge strømmer blodet fra venstre ventrikkel?

Lungevenene tømmer seg i venstre atrium, som trekker seg sammen og skyver det oksygenrike blodet gjennom mitralklaffen og inn i venstre ventrikkel. Venstre ventrikkel trekker seg sammen og skyver blodet ut gjennom aortaklaffen og ut i aorta som fordeler blodet til arteriene rundt om i kroppen.

Hva menes med vaskulær?

Vaskulær er det som har med kar, oftest blodårer, å gjøre.

Er hjertet på venstre eller høyre side?

Hjertets anatomi

Hjertet ligger i brystkassen på venstre side av brystbeinet. Noen har hjertet på høyre side, men dette er sjelden. Hjertet er en knyttnevestor, hul muskel som deles inn i fire rom: høyre og venstre forkammer (atrium) og høyre og venstre hovedkammer (ventrikkel).

Hva kan føre til hjerte og kar sykdommer?

I de aller fleste tilfeller er årsaken til hjerte- og karsykdommer forkalkning i pulsårene. Pulsårene har til oppgave å forsyne kroppens forskjellige områder med blod som frakter surstoff og næringsstoffer med seg. Åreforkalkning medfører innsnevringer i pulsårene, slik at det ikke er plass til så mye blod.

Hva øker risikoen for hjerte- og karsykdommer?

Du kan påvirke risikofaktorene

Dersom foreldre eller søsken hadde hjerteinfarkt før 60 år, regnes risikoen for å utvikle hjertesykdom som økt. De andre risikofaktorene – røyking, mosjon, kost, alkohol, vekt, kolesterol, blodtrykk – kan du påvirke og endre betydelig ved justering av vaner og aktivitet.

Hva er riktig om risikofaktorer for hjerte og karsykdom?

Risikofaktorer for hjerte- og karsykdom

Mye mettet fett i kostholdet, lite mosjon, røyking og overvekt øker kolesterolet.

Hva er cerebral iskemi?

En blodpropp i hjernen er den mest alminnelige årsak til hjerneslag (apopleksi). Blodproppen stopper blod- og oksygentilførsel til hjerneceller i blodkarets forsyningsområde, og kan gi plutselig innsettende, halvsidige lammelser og sanseforstyrrelser.

Hva er Småkarsykdom?

Småkarsykdom gir små infarkter (lakunære infarkter) dypt i hjernen, og kjennetegnes klinisk av isolert halvsidig lammelse eller nummenhet. Denne tilstanden er assosiert med metabolsk syndrom (overvekt, høy blodtrykk, diabetes og høyt kolesterol), særlig høyt blodtrykk og diabetes(sukkersyke).

Hva menes med et infarkt?

Infarkt, betegnelse for at vev går til grunne (nekrose) på grunn av at blodforsyningen hindres, vanligvis ved tilstopping av en pulsåre (arterie) som fører blod til vevet.