Hva betyr mettet og umettet fett?

Kan vi se forskjell på mettet og umettet fett?

Når det snakkes om fett, skilles det ofte om mettet og umettet fett. Det er ikke alltid så enkelt å huske hva som er forskjellen. Som en enkel huskeregel kan vi si at de mettede fettsyrene er mer tettpakket, og derfor hardere – mens umettede fettsyrer er myke.

Hva gjør umettet fett med kroppen?

Umettet fett inneholder omega-3 fettsyrer som er spesielt gunstige for prestasjon og helse. Du bør derfor sørge for at en stor del av fettinntaket ditt er i form av umettet fett. Du får mettet fett fra melkeprodukter, ost, smør, hard margarin og storfekjøtt.

Hva er den feteste fisken?

Fet fisk: Laks, makrell, sild, ørret, ål, kveite og sardiner. Mager fisk: Torsk, sei, lyr, abbor, kolje, breiflabb, rødspette, skrubbe, hvitting, hyse, tunfisk og brosme.

Hva er den sunneste matoljen?

I Norge er oliven- og rapsolje mest populære og oftest brukt. Forskning har vist at rapsoljen er litt sunnere for kretsløpet og blodårene dine enn olivenoljen, fordi den har et lavere innhold av mettet fett. Begge passer godt i stekepanna. Ingen oljer kan brukes til alt, men alle har sine bruksområder.

Hva er dårlig med mettet fett?

Inntak av mettet fett er ikke farlig. Imidlertid anbefales det å begrense inntaket av mettet fett, siden høyt inntak er knyttet til økt LDL-kolesterol, som er en viktig risikofaktor for hjerte- og karsykdom.

Hvor finner vi mettet fett?

Det inneholder varierende mengder av mettet/umettet fett. Matvarer med høyt innhold av mettet fett er smør, melk, fløte, ost, kjøtt, flesk, talg, sjokolade, iskrem og endel ferdigmat.

Hva kjennetegner umettet fett?

Jo flere dobbeltbindinger, jo mer «krokete» blir fettsyren. «Umettet» viser altså til at fettsyren har et underskudd på hydrogenatomer. Mettede fettsyrer har ingen dobbeltbindinger, kun enkeltbindinger. Dermed blir deres kjemiske form som en rett strek.

Hva er de beste kildene til det gode fettet?

Sunt fett – 10 matvarer som faktisk er fete, men sunne!
  • 1) Avokado. Avokado er på mange måter en spesiell frukt. …
  • 2) Ost. Ost er faktisk veldig næringsrikt, på tross av en stor mengde gamle artikler som sier det motsatte. …
  • 3) Mørk sjokolade. …
  • 4) Egg. …
  • 5) Fisk. …
  • 6) Nøtter. …
  • 7) Chiafrø …
  • 8) Olivenolje.

Blir man feit av umettet fett?

Fettets kvalitet har veldig mye å si, og bare ved å erstatte de dårlige typene (henholdsvis mettet og trans fett) som folk spiser alt for mye av, med det sunne fettet (en- og flerumettet fett) kan man både gå ned i vekt og oppleve store forbedringer i en rekke helserelaterte tilstander.

Hva er de essensielle fettsyrene viktig for?

De essensielle fettsyrene er linolsyre (C18:2 omega-6) og linolensyre (C18:3 omega-3). De essensielle fettsyrene er viktige fordi de inngår i cellemembraner og påvirker membranenes egenskaper. De er også forstadier for hormonlignende stoffer som for eksempel eikosanoider.

Er enumettet usunt?

Forskning viser at enumettet fett er spesielt gunstig for helsa. De beste kildene er oliven, avokado, oljer (oliven-, raps-, og peanøttolje), nøtter og frø. Det flerumettede fettet finnes det mye av i fete fiskeslag som laks, makrell, sild og ørret.