Hva betyr mastektomi?

Hva skjer etter fjerning av bryst?

Etter avsluttet operasjon blir du observert inntil bedøvelsen har gått ut vanligvis i 2-4 timer. Du kan spise og være i aktivitet etter kort tid. Kirurgen vil komme og snakke med deg. Hvis du har behov for sykmelding og/ eller rekvisisjon til fysioterapeut, ordnes dette før hjemreise.

Kan en få nye bryst etter kreft?

Hos noen kvinner kan vi rekonstruere brystet samtidig med at kreften fjernes. Det kalles en direkte (primær) rekonstruksjon. Hos andre kan plastikkirurgene tidligst rekonstruere brystet ½ – 1 år etter kreftbehandlingen. Det kalles sekundær rekonstruksjon og blir gjort ved 1-3 operasjoner.

Hva er Vaktpostlymfeknute?

Det finnes en første lymfeknute (vaktpostlymfeknute), som drenerer lymfen fra et bestemt område. Status til denne lymfeknuten reflekterer status for de andre lymfeknuter som drenerer fra samme område. Vaktpostlymfeknuten er dermed den første lymfeknuten som tar imot ondartete celler fra modersvulsten.

Kan man ta silikon etter brystkreft?

Ved direkte rekonstruksjon med protese legger vi en silikonprotese under eller over brystmuskelen. Vi kan også sy inn et nett som stabiliserer protesen. Størrelsen på protesen blir valgt i samråd med deg og plastikkirurgen. Brystet kan kjennes stramt rett etter operasjonen på grunn av hevelse.

Hvordan kan man få brystkreft?

Det er ingen sikker kunnskap om årsaken til at stadig flere kvinner utvikler brystkreft. Det finnes imidlertid kunnskap om faktorer som kan øke og redusere risikoen for å utvikle sykdommen, disse tyder på at årsaken ofte er et samspill mellom arv, hormonelle faktorer og livsstil.

Hva skjer etter brystkreft operasjon?

Etter operasjonen kan det samles seg noe sårvæske i operasjonsområdet. Noen ganger kan det bli så mye at du føler at det sprenger over arret. Dette er ikke farlig, men det kan bli behov for å tappe ut væsken. Dette er en enkel prosedyre som lege/sykepleier ved sykehuset kan gjøre, eventuelt din fastlege.

Hvor lenge er man sykemeldt etter brystkreft?

Noen pasienter er ikke sykemeldt i det hele tatt, det gjelder i underkant av 1 av 10. Men i gjennomsnitt er nesten 3 av 10 sykemeldt lenger enn et år, det vil si at de da har måttet gå over på AAP før de eventuelt har kunnet gå tilbake til jobb. To år etter at de hadde fått diagnosen, var nesten 6 av 10 tilbake i jobb.

Hvor lenge er brystene hovne etter operasjon?

Hvor lenge er brystene hovne etter en brystforstørrelse? Brystene vil være hovne første måneden, men formen vil fortsette å endre seg i 3-6 måneder etter operasjon.

Hvor i brystet er det mest vanlig å få kreft?

Også menn kan få brystkreft, selv om det er sjeldent. Det mest vanlige symptomet er en smertefri kul nær sentrum av brystet, tett opp til brystvorten. Svulster også kan oppstå et stykke unna brystvorten.

Hva er metastatisk brystkreft?

Metastatisk brystkreft innebærer at celler fra en brystkreftsvulst har spredd seg til organer utenfor det aktuelle brystet og nærliggende lymfeknuter, slik som til lymfeknuter lenger unna brystet, skjelett, lever, lunger og hjerne.

Hvor fort kan brystkreft spre seg?

Før eller siden, det kan gå flere år, vil kreftcellene vanligvis bryte gjennom kjertelbegrensningen og spre seg ut i det omkringliggende støttevevet. På dette tidspunktet er det snakk om kreft i ordets egentlige forstand. Dette kalles «invasiv cancer».