Har jeg munnkreft?

Hvordan finne ut om man har kreft i halsen?

Ved mistanke om kreft i svelget, tas også blodprøver som kan si noe om hvordan skjoldbruskkjertelen fungerer (den ligger på halsen, like under svelget.) Vevsprøve (biopsi) av eventuelle funn i slimhinner. CT tas for å kartlegge lymfeknuter og også se om sykdommen har spredd seg til lungene.

Hvordan skal en frisk tunge se ut?

En sunn tunge har en rosa farge og er dekket med små tungepapiller.

Hvordan ser en frisk munnhule ut?

Friske forhold: Lysrøde og fuktige munnslimhinner. Røde, tørre eller områder med belegg. Sår med eller uten blødning i munnslimhinner. Rødfarget og glatt overflate i tannkjøttet.

Hvordan får man munnkreft?

Munnhulekreft omfatter kreftsykdom i lepper, munn, tunge, gummene og spyttkjertlene. Røyking, høyt alkoholforbruk og smitte med HPV-virus er faktorer som kan øke risikoen for slik kreft.

Hva er Orofarynks?

Orofarynks er den delen av svelget som ligger mellom den bløte ganen i munnen og strupelokket. Forekomsten av orofaryngeal kreft har økt de senere årene, og det settes i forbindelse med økt forekomst av HPV-infeksjon i svelget.

Kan tannlegen se om du har kreft?

Første som oppdager kreft

Tannleger må alltid se etter kreftsymptomer når de møter sine pasienter, og de skal undersøke lepper, hud, tunge, kinn, tannkjøtt, lymfekjertler og hevelser i halsen. Hun forteller at det trengs trening for å kunne skille mellom farlige og ufarlige tilstander.

Hvor er spyttkjertlene?

Spyttkjertlene ligger i tilslutning til munnhulen og består av tre par store kjertler (glandula salivaria): Ørespyttkjertelen (glandula parotis) ligger like foran og nedenfor øret. Underkjevekjertelen (glandula submandibularis) ligger på innsiden av underkjeven.

Hvordan utelukke kreft?

En slik enkel «kreftsjekk» finnes dessverre ikke, men det er noe vi kan gjøre for å oppdage kreft tidlig.
  • Kreftsjekken du kan gjøre selv. Hvis spesielle symptomer ikke gir seg etter tre uker, bør du snakke med lege.
  • Følg med på føflekkene dine. …
  • Undersøk brystene dine selv. …
  • Delta i screening. …
  • Mer er ikke alltid bedre.

Er kreft i halsen farlig?

Hode- og halskreft kan ofte helbredes, spesielt hvis kreften oppdages tidlig. Selv om helbredelse og fjerning av kreften er hovedmålet med behandlingen, er det også viktig å bevare funksjonene. Legene planlegger og vurderer hvordan utfallet av behandlingen kommer til å påvirke livskvaliteten.

Hvordan ser sopp på tunga ut?

Vanligvis vil du se noen hvite eller gule belegg på tungen, og kanskje også i ganen og på innsiden av kinnene hvis soppen har spredt seg til hele munnhulen. De hvite eller gulaktige beleggene kan være en anelse hovne, og hvis du skraper dem bort, kan det oppstå små sår som er ømme og blør lett.

Hva betyr hvitt belegg på tungen?

Lurer du på hvorfor tungen din er hvit, kan det være at den har fått et belegg kjent som «hvit tunge». Denne lidelsen er vanligvis ufarlig og forårsakes gjerne av bakterier, sopp og døde celler som sitter mellom de betente papillene på tungen.