Er sklerodermi farlig?

Hva er lineær sklerodermi?

Lokalisert sklerodermi er den dominerende sykdom hos barn og unge. I motsetning til systemisk sklerose angripes nesten aldri indre organer. Hovedangrepspunktet er huden, men ved lineær sklerodermi angripes ofte subkutane fascia, muskulatur og ben.

Hva er sklerodermi?

Sklerodermi er en gruppe autoimmune sykdommer som gir symptomer fra huden. Det mest typiske er at huden endrer konsistens og blir hard (sklerose) og stram. Sykdommen finnes i flere kliniske varianter med forskjellig alvorlighetsgrad.

Hvor mange har sklerodermi i Norge?

Systemisk sklerose er en sjelden sykdomstilstand som vi ikke vet årsaken til. Undersøkelser utført på Oslo Universitetssykehus viser at det til enhver tid er om lag 500 mennesker i Norge som har denne diagnosen. Sykdommen er noe vanligere hos kvinner enn hos menn, og de fleste får sykdommen når de er rundt 50 år gamle.

Hva feiler det deg systemisk sklerose?

Systemisk sklerose er en systemisk bindevevssykdom som angriper mange organer. Sykdommen fører til økt bindevevsdannelse i hud, blodårer og indre organer. Diffus systemisk sklerose: I tidlig fase er plagene ofte ukarakteristiske med slapphet, lett muskelverk, hevelse i fingre og hender.

Er Raynauds fenomen farlig?

Når blodet kommer tilbake, kan de bli røde, bankende og vonde. Slike anfall kan vare i alt fra minutter til timer. Varme virker ofte lindrende. Raynauds fenomen kan være ubehagelig, men er vanligvis ikke farlig.

Hva er årsaken til marmorert hud?

Årsaker. Forandringene skyldes at enkelte blodårer trekker seg sammen, og fører til at blodet finner omveier i huden. Sirkulasjonen av huden går litt saktere, og den reduserte sirkulasjonen fører til at blodet lokalt i huden får økt innhold av karbondioksid, på bekostning av oksygen.

Hva er polymyositt?

Polymyositt er en alvorlig revmatisk sykdom som angriper kroppens muskler. Symptomene utvikler seg gradvis over tre til seks måneder. De første plagene er ofte muskelsvakhet i hofte- og skuldermusklene. Lår og overarmer kan også svekkes, og mange får smerter og ubehag i disse musklene.

Hva er bindevevs sykdom?

Bindevevssykdommer er en gruppe kroniske revmatiske sykdommer som kan gi betennelse i flere av kroppens organer. Systemisk lupus erythematosus (SLE), Sjøgrens syndrom, Systemisk sklerose og blandet bindevevssykdom (mixed connective tissue disease – MCTD) er alle eksempler på bindevevssykdommer.

Hvordan diagnostisere sklerose?

Diagnosen stilles ut fra sykehistorie og funn ved vanlig legeundersøkelse, MR-undersøkelse av hjernen og analyse av ryggmargsvæsken. MR-undersøkelsen er også viktig for å påvise eller utelukke andre årsaker til symptomene.

Hva er Sjøgrens syndrom?

Sjøgrens sykdom er en revmatisk sykdom med kronisk betennelse som først og fremst angriper vev som produserer sekret (væske). Slike vev finnes i spyttkjertler, tårekjertler, bronkier og slimhinner.

Hva er tuberøs sklerose?

Tuberøs sklerose kompleks er en sjelden, genetisk sykdom, som kjennetegnes ved at det dannes svulster i flere organer. Svulstene er i seg selv ufarlige, men fortrenger normalt vev slik at organet likevel kan bli skadelidende.