Xylitol: alt du trenger å vite

Del på Pinterest

Lagt sukker kan være den mest usunne ingrediensen i det moderne dietten.

Av denne grunn blir sukkerfrie søtningsmidler som xylitol populære.

Xylitol har utseendet og smaken av sukker, men det har mindre kalorier og øker ikke blodsukkernivået.

Flere studier tyder på at det har flere viktige fordeler, inkludert bedre tannhelse.

Denne artikkelen undersøker xylitol og dets effekter på helse.

Cos’er xylitol?

Xylitol er klassifisert som en sukkerholdig alkohol.

Kjemisk kombinerer sukkeralkoholene seksjonene av sukkermolekylene og alkoholmolekylene. Deres struktur tillater dem å stimulere smakreseptorer for søthet på tungen.

Xylitol finnes i små mengder i mange frukter og grønnsaker og anses derfor naturlig. Mennesker produserer også små mengder gjennom normal metabolisme.

Det er en vanlig ingrediens i sukkerfrie tyggdekk, candies, mynter, matvarer som passer for diabetes og produkter for oral hygiene.

Xylitol har en søthet som ligner på normalt sukker, men inneholder 40% av mindre kalorier:

  • Bordsukker: 4 kalorier per gram
  • Xylitol: 2.4 kalorier per gram

Xylitol kjøpt i butikken vises som et hvitt og krystallklart pulver.

Siden xylitol er et raffinert søtningsmiddel, inneholder den ikke vitaminer, mineraler eller proteiner. I denne forstand gir bare tomme kalorier.

Xylitol kan bearbeides av trær som bjørk eller en vegetabilsk fiber kalt Xilan (1).

Selv om sukkeralkoholene er teknisk karbohydrater, øker de fleste av dem ikke blodsukkernivået og teller derfor ikke som netto karbohydrater, noe som gjør dem populære søtningsmidler i lave karbohydratprodukter (2).

Selv om ordet & # 8220; alkohol & # 8221; Det er en del av hans navn, det er ikke den samme alkoholen som gjør at du blir full. Sukkeralkoholer er trygge for personer med alkoholavhengigheter.

Xylitol har en meget lav glykemisk indeks og øker ikke sukker i blodet eller # 8217; insulin

En av de negative effektene av tilsatt sukker og mais sirup med et høyt fruktoseinnhold er at det kan øke blodsukkeret og insulinnivået.

På grunn av sitt høye nivå av fruktose kan den også føre til insulinresistens og flere metabolske problemer hvis det brukes i overskudd (3, 4).

Imidlertid inneholder xylitol null fruktose og har ubetydelige effekter på blodsukkeret og # 8217; insulin (2, 5).

Derfor gjelder ingen av de skadelige effektene av sukker til xylitol.

Den glykemiske indeksen (IG) av Xilitolo & # 8211; Et mål på hastigheten som en mat øker sukker i blodet på nytt. Det er bare 7, mens normalt sukker er 60-70 (6).

Det kan også betraktes som et slanking søtningsmiddel siden den inneholder 40% mindre enn kalorier enn sukker.

For personer med diabetes, prediacete, fedme eller andre metabolske problemer, er Xylitol en’utmerket sukkeralternativ.

Mens studiene på «82177; tilsvarende mann ikke er tilgjengelig, viser studier på rotter at xylitol kan forbedre diabetes symptomer, redusere magefett og til og med forhindre vektøkningen med et fettdiett (7, 8, 9).

Xylitol øker tannhelsen

Mange tannleger anbefaler å bruke sukkerholdige tyggdekk med xylitol, og med en god grunn.

Studier har bestemt at xylitol forbedrer tannhelsen og bidrar til å forhindre karies (10).

En av de viktigste risikofaktorene for karies er en oral bakterie kalt Streptococcus mutans. Dette er den mest ansvarlige bakterien i platen.

Selv om litt og # 8216; tannplakk er normal, oppfordrer overflødig plakk ditt immunsystem til å angripe bakteriene i det. Dette kan føre til gingival inflammatoriske sykdommer som gingivitt.

Disse orale bakteriene mates på glukose fra mat, men de kan ikke bruke xylitol. Som sådan reduserer erstatningen av xylitolsukker brennstoffet som er tilgjengelig for skadelige bakterier (11).

Selv om disse bakteriene ikke kan bruke xylitol for drivstoff, inntar de det. Etter å ha absorbert xylitol, er de ikke i stand til å absorbere glukose, noe som betyr at deres energiproduksjonssti er blokkert og ender med å dø.

Med andre ord, når du tygger en gummi med xylitol eller bruker den som et søtningsmiddel, skadelige bakterier i munnen din dør av sult (12).

I en studie har sukkerholdige tyggdekk med xylitol redusert nivåene av dårlige bakterier på 27-75%, mens nivåene av venner bakterier forblir konstant (1. 3).

Dyrestudier tyder også på at xylitol kan øke kalsiumabsorpsjonen i fordøyelsessystemet, som beskytter mot # 8217; osteoporose og styrking av tenner (14, 15).

Studier på’Man demonstrerer at xylitol, erstatter sukker eller legger til den til dietten, kan redusere karies og karies med 30-85% (16, 17, 18).

Fordi betennelsen er grunnlaget for mange kroniske sykdommer, reduksjon av plakk og # 8217; gingival betennelse kunne ha fordeler selv for resten av kroppen.

Xylitol reduserer infeksjoner i’øre og gjær

Munnen, nesen og ørene er alle sammenkoblet.

Derfor kan bakteriene som bor i munnen ende opp med å forårsake øreinfeksjoner, et vanlig problem hos barn.

Det viser seg at xylitol kan gjøre noen av disse bakteriene dø av sult der det setter bakteriene som produserer plakk (19).

Et studio på barn med tilbakevendende øreinfeksjoner bemerket at den daglige bruken av sugared tyggedekk med xylitol reduserte 40% infeksjonshastighet (20).

Xylitol kjemper også candida albicans gjær, som kan føre til candida infeksjoner. Xylitol reduserer gjærens evne til å holde seg til overflater, og dermed bidra til å forhindre infeksjoner (21).

Andre potensielle helsemessige fordeler

Kollagen er det rikeste proteinet i kroppen din, som i store mengder i huden og bindevevet.

Noen studier på rotter forbinder Xylitol til en større produksjon av kollagen, som kan hjelpe deg med å motvirke effekten av huden; aldring på huden (22, 23).

Xylitol kan også være beskyttende mot osteoporose, siden det fører til en økning i beinvolum og bein mineralinnhold hos rotter (14, 24).

Husk at studier er nødvendig for å bekrefte disse fordelene.

Xylitol nærer også venner bakterier i # 8217; tarmene, som virker som en løselig fiber og forbedrer helsen til italestivsystemet (# 8217; fordøyelsessystemet (25).

Xylitol er svært giftig for hunder

I # 8217; Man, xylitol absorberes sakte og har ingen målbar effekt på produksjonen av insulin.

Men det samme kan ikke sies for hunder.

Når hunder spiser Xylitol, bytter kroppene sine den til glukose og begynner å produsere store mengder insulin.

Så hundene begynner å absorbere glukose fra blodstrømmen, noe som kan føre til hypoglykemi eller lavt blodsukkernivå og til og med døden (26).

Xylitol kan også ha skadelige effekter på leverfunksjonalitet hos hunder, med høye doser som forårsaker nedsatt leverfunksjon (27).

Det tar bare 0.1 gram per kg kroppsvekt fordi en hund er rammet, så vil en 6 til 7 pund chihuahua (3 kg) bli engrosset ved å spise bare 0.3 gram xylitol. Er mindre enn mengden som finnes i et enkelt stykke tyggegummi.

Hvis du har en hund, hold Xylitol trygt eller ut av ditt hjem. Hvis du tror at hunden din ved et uhell spiste xylitol, ta det umiddelbart fra veterinæren.

Bivirkninger og dosering

Xylitol er generelt godt tolerert, men noen mennesker opplever fordøyelsessvirkninger når de forbruker for mye.

Sukkeralkoholer kan tiltrekke seg vann i # 8217; tarmen eller gjæret av intestinale bakterier (28).

Dette kan føre til gass, hevelse og diaré. Imidlertid ser kroppen din ut til å tilpasse seg veldig godt til xylitol.

Hvis du øker & # 8217 sakte og gi kroppen din tiden til å tilpasse, har du sannsynligvis ikke opplever noen negativ effekt.

Xylitols langsiktige forbruk synes å være helt trygt.

I en studie har folk konsumert et gjennomsnitt på 3.3 pounds (1.5 kg) xylitol per måned & # 8211; Med A’maksimalt daglig inntak av over 30 spiseskjeer (400 gram) & # 8211; Uten negative effekter (29).

Folk bruker sukkeralkoholer til å søte kaffe, te og ulike oppskrifter. Du kan erstatte sukkeret med xylitol i et forhold på 1: 1.

Hvis du har syndromet til’irritabel tarm (IBS) eller A’intoleranse mot FodMap, vær oppmerksom på sukkeralkoholer og evalueringer for å unngå dem helt.

Bunnlinjen

Hvor søtningsmiddel, Xylitol er et utmerket valg.

Mens noen søtningsmidler kan forårsake helserisiko, viser studier at Xylitol har reelle helsemessige fordeler.

Øker ikke sukker i blodet eller # 8217; insulin, sang bakteriene som produserer plaketten i munnen din og nærer vennlige mikrober i fordøyelsessystemet ditt.

Hvis du er ute etter et sunnere alternativ til normalt sukker, prøv xylitol.