Vulvar smerte: årsaker, behandlinger og mer

Beskrivelse

Mange kvinner føler smerte og ubehag i vulvaen på et tidspunkt i deres liv. Når smerte er vedvarende i mer enn tre måneder og ikke har en tilsynelatende årsak, kalles det vulvodynia.

Det anslås det 16 prosent Kvinner i USA vil ha vulvodynia på et tidspunkt i deres liv. Vulvodynia kan forekomme i alle aldre, men nylig Undersøkelser Han oppdaget at kvinner i alderen 20 og 40 er mer sannsynlig å oppleve det.

COS’er vulvaen?

Vulvaen er stoffet rundt vaginaen. Inkluderer eksterne hudfolder, ringer store lepper og interne folder, ring små lepper. Andre deler inkluderer:

 • Vestibulen som fører til vaginalåpningen
 • Klitoris, et svært følsomt organ på toppen av vulvaen

Typer av vulvar smerte

Det er fire hovedtyper av vulvar smerte.

Generalisert vulvodynia

Den generaliserte vulvodynia begynner spontant. Forårsaker generell vulvar smerte og kan vare måneder eller år om gangen.

Lokalisert vulvodynia

Smerten sentrert rundt et bestemt område av vulva er angitt som lokalisert vulvodynia. For eksempel kan smerte være i bretter eller «8220; lepper & # 8221; vagina. Denne smerten vises ofte og forsvinner deretter.

Cyklisk vulvitt

Denne vulvarsmerten går og kommer med en kvinnes menstruasjonssyklus. Smerter generelt en tendens til å bli verre umiddelbart før’begynnelsen av månedlig menstruasjon.

Vestibileinia

Dette er vulvarsmerten som oppstår ved # 8217; åpning eller vestibul av skjeden.

Smerte symptomer vulvare

De fleste kvinner med vulvar smerte rapporterer en brennende, skarp eller knapp ubehag i vaginalområdet. Noen ganger er smerte konstant. Andre ganger er det alene når C’det er press i området. At presset kan skyldes:

 • kjønn
 • Ved å sette inn en buffer
 • sitter
 • Bruk stramme og adherente bukser

Vulvar stoff virker ofte sunn og normalt hos mennesker med vulvar smerte.

Årsaker til vulvar smerte

Vulvar smerte er ikke godt forstått. Vulvar smerte er ikke smittsom, og det er heller ikke spredt gjennom sex. Det er heller ikke et kreftskilt.

Forskere har sett en sammenheng mellom smerte vulvar og noen forhold og faktorer hos noen kvinner, som følgende.

Gjentas gjærinfeksjoner

I en studere, Musene som har blitt utsatt og behandlet for gjærinfeksjoner tre ganger, de var mer sannsynlig å møte vulvarsmerter i forhold til mus uten gjærinfeksjon. Forskere har teoretisert at flere gjærinfeksjoner økte produksjonen av nervefibre i mus. L’økning i nervefibre har forårsaket mer smerte vulver.

Studien brukte mus, ikke-menneske, så videre forskning er nødvendig for å bestemme koblingen mellom gjærinfeksjon og smerte vulver hos kvinner.

Genetiske lidelser

Noen kvinner er født med genetiske forskjeller som induserer celler for å reagere for mye til # 8217; betennelse eller hormoner. Dette kan forårsake smerte når betennelsen forekommer i vulvarregionen. L’betennelse betent vev, fyll mer blod og føl deg varm og vondt.

Fysisk eller seksuell traumer

Vulvariske nerve termineringer kan bli skadet under fødsel, L’seksuelt misbruk eller sex uten tilstrekkelig vaginal smøring. Aktivitetene som utøver mye press på vaginalregionen, som sykling eller ridning, kan også skade nervøsninger og vev.

Kroniske smerterforhold

Kvinner med vulvodynia kan være 2 til 3 ganger Mer sannsynlig å ha kroniske smerteforhold som fibromyalgi og # 8217 syndrom; irritabel tarm. Begge er inflammatoriske sykdommer, så denne typen vulvodynia kan også være relatert til # 8217; betennelse.

Allergier

Såper, geler og kvinnelige deodorante produkter kan forårsake en allergisk reaksjon i vulvarregionen i noen kvinner. Dette kan forårsake irritasjon, betennelse og smerte.

Hormonell terapi

en studere Han fant at kvinner med kronisk vulvar smerte mer sannsynlig å bruke hormonbehandling enn de som ikke hadde smerte. Ifølge en annen studere, Det ser imidlertid ikke ut til å være en sammenheng mellom smerten vulvar og [8217; bruk av prevensjon.

For å lære mer: Hvilke helse endres du bør forvente etter overgangsalderen? »

Når skal du søke hjelp for vulvar smerte

Det er viktig å snakke åpent med legen av vulvar smerte. Vulvar smerte kan påvirke din livsstil og relasjoner. Legen din kan hjelpe deg med å identifisere årsaken til smerte, slik at du kan starte behandlingen.

Diagnose av vulvar smerte

Legen din vil ta din medisinske og seksuelle historie. De kunne spørre deg om:

 • Du har blitt behandlet for vaginale infeksjoner
 • Din smerte blir verre med sex
 • Du har vaginal tørrhet

Legen din vil utføre en bekkenundersøkelse for å søke tegn på betennelse eller infeksjon. De kan også trekke ut en stoffprøve for å teste en bakteriell eller gjærinfeksjon. De kan bruke en bomullspute for å forsiktig sonde vaginalområdet for å avgjøre om smerten er generalisert eller plassert på ett punkt.

Vulvar smerte behandlinger

Hvis A’infeksjon forårsaker smerte, vil legen håndtere det. Hvis smerten din skyldes en allergisk reaksjon på et produkt, vil legen din anbefale deg å slutte å bruke det produktet. De kan også foreskrive en anti-inflammatorisk krem.

Hvis du ikke finner årsaken til smerte, vil legen din hjelpe deg med å håndtere ubehag. De kan anbefale noen av følgende behandlinger:

 • smertestillende, som de som inneholder lidokain, påført direkte på huden
 • Lavdosering tricykliske antidepressiva (TCA) for å blokkere smerte reseptorer
 • Antikonvulsagere, som også kan fungere som ligner TCA
 • Biofeedback, hvor sensorene plassert i vaginaen sender pulser for å hjelpe deg med å styrke bekkenbunnsmusklene og lære deg hvordan du slapper av dem
 • Massasje for å slappe av avhandlingens muskler og områder som er kontrakt
 • Kognitiv atferdsterapi, en type psykologisk terapi, for å hjelpe deg med å håndtere kronisk smerte

Kirurgi kan anbefales i sjeldne tilfeller for kvinner med smerte rundt vaginal vestibule eller alle «8217;. Prosedyren, som sørger for fjerning av irritert stoff, kalles vestiBolektomi.

Outlook

Det er effektiv behandling. Be om hjelp av en gynekolog, en gynekologisk urolog eller en spesialist i smertebehandling.

Forslag til forebygging

Det er noen ting du kanskje kan bidra til å forhindre vulvar smerte. Prøv disse:

 • Bruk 100% bomullsundertøy. Det er mer absorberende enn syntetiske materialer. Unngå å bruke undertøy i sengen.
 • Bruk brede klær i vulvarområdet.
 • Rengjør Vulvar-området bare med vann. Unngå såper, sjampo og parfymerte produkter som kan inneholde irriterende stoffer.
 • Unngå innvendige absorbenter og absorbenter med deodoranter. I stedet velger du produkter for den kvinnelige hygiene uten parfyme.
 • Bruk et vaginal smøremiddel under sex, spesielt hvis du lider av vaginal tørrhet.
 • Hvis huden din er spesielt tørr, gjelder forsiktig et tynt lag av vaselin på vulvaen etter badet for å forsegle fuktigheten og legge til et beskyttende lag på huden.
 • Skyll forsiktig og tørk vulva etter urinering. Rengjør fra forsiden til baksiden, mot # 8217; anus, for ikke å bringe bakterier fra # 8217; anus mot vaginaen din.
 • Hvis vulvaen er øm eller smertefull, bruk en fersk gelpakke.

Hvis du beviser smerte regelmessig, snakk med legen din. Det kan skyldes en underliggende tilstand som krever behandling.