Vitex Agnus-Castus (Chasteberry): Fordeler, bivirkninger og myter

Beskrivelse

Vitex Agnus-Castus er et populært urte supplement som brukes til å behandle en rekke helseproblemer.

Det er mer vanlig brukt til å behandle:

 • Premenstruelt syndrom (PMS)
 • menstruasjonssykdommer
 • infertilitet
 • kviser
 • overgangsalder
 • Sykepleie vanskeligheter

Det er også annonsert som beskyttelse mot insektbitt og noen typer kreft og hevdet å tilby en rekke andre helseeffekter. Men ikke alle fordeler støttes av vitenskapen.

Her er fordelene som oppstår av vitenskap, så vel som noen myter, forbundet med Vitex Agnus-Castus.

Del på Pinterest

Hva COS’er Vitex Agnus-Castus?

Vitex, som er navnet på den største typen av Verbenaceae-anlegget, inkluderer 250 arter over hele verden (1).

Vitex Agnus-Castus er den vanligste Vitex som brukes i medisin.

Fruit Vitex Agnus-Castus, også kjent som chasteberry eller pepper av munken, har størrelsen på en pepper i korn. Det er produsert av # 8217; kastetreet, som har oppnådd sitt navn fordi frukten var sannsynligvis brukt til å redusere den mannlige libido i middelalderen (2).

Denne frukten, så vel som andre deler av anlegget, brukes vanligvis som et urtemiddel for å behandle en rekke lidelser.

For eksempel brukes Vitex Agnus-Castus til å behandle:

 • PMS
 • Symptomer på overgangsalderen
 • Infertilitetsproblemer
 • Andre forhold som påvirker en kvinnes reproduktive system

Faktisk ble det brukt på denne måten siden Greece (# 8217; gamle Hellas (2).

I tyrkisk medisin er det også brukt som fordøyelses-, antimikotisk og anti-angsthjelp (3).

Forbedrer forholdene som påvirker kvinners reproduktive systemer

Vitex Agnus-Castus er spesielt kjent for sin evne til å forbedre forholdene som påvirker en kvinnes reproduktive system.

Lindrer symptomene på premenstruelt syndrom (PMS)

En av de mest populære og velstudierte egenskapene til Vitex Agnus-Castus er dens evne til å redusere symptomene på premenstruelt syndrom.

Disse inkluderer:

 • forstoppelse
 • irritabilitet
 • deprimert humør
 • migrene
 • Brystsmerter og ømhet

Forskere mener at Vitex fungerer ved å redusere nivåene på’prolactin hormon. Dette bidrar til å balansere andre hormoner, inkludert østrogen og progesteron, og dermed redusere symptomene på premenstruelt syndrom (4).

I en studie har kvinner med premenstruelt syndrom tatt Vitex Agnus-Castus i løpet av tre påfølgende menstruasjonssykluser. Totalt rapporterte 93% av de som ble gitt Vitex, en reduksjon i symptomene på premenstruelt syndrom, inkludert:

 • Depresjon
 • angst
 • cravings

Studien inneholdt imidlertid ikke en kontrollgruppe, og placebo-effekter kan ikke utelukkes (5).

I to mindre studier ble kvinner med premenstruelt syndrom administrert 20 mg Vitex Agnus-Castus per dag eller placebo for tre menstruasjonssykluser.

Twin of Women i Vitex-gruppen rapporterte en reduksjon i symptomer, inkludert irritabilitet, svinger D’stemning, hodepine og fylde av brystet, sammenlignet med de som behandles med placebo (6, 7).

Vitex Agnus-Castus ser også ut til å redusere syklisk mastalgi, en type brystsmerter relatert til menstruasjon. Forskning tyder på at det kan være like effektivt som vanlig farmakologisk behandling, men med mange færre bivirkninger (8, 9, 10).

Imidlertid rapporterer to nyere revisjoner at selv om Vitex virker nyttig for å redusere symptomene på premenstruelt syndrom, kan fordelene bli overvurdert (11, 12, 1. 3).

Studier kan bli bedre designet før du kan tegne solide konklusjoner.

Kan redusere overgangsalderen symptomer

Vitex Agnus-Castus hormonale balanseringseffekter kan også bidra til å lindre overgangsalderen symptomer.

I en studie ble VITEX-oljer administrert på 23 kvinner i overgangsalderen. Kvinner rapporterte en forbedring i overgangsalderen symptomer, inkludert en forbedring av # 8217; humør og søvn. Noen gjenvunnet selv syklusen (14).

I en oppfølgingsstudie fikk 52 før og postmenopausale kvinner en Vitex-krem. Studiedeltakere, 33% fant viktige forbedringer og en annen 36% rapporterte moderate forbedringer i symptomer, inkludert nattesvette og hurtigveder (14).

Men ikke alle studier har funnet fordeler. Et nylig og bredere dobbeltblindstudio, randomisert og kontrollert & # 8211; Standard gull i forskning og # 8211; Han ga kvinner en placebo eller en daglig tablett som inneholder en kombinasjon av Vitex og San Giovannis gress.

Etter 16 uker var Vitex supplement ikke lenger effektivt enn placeboet i å redusere hotfathes, depresjon eller andre overgangsaldersymptomer (15).

Husk at i mange studier rapporterer fordeler, ble kvinner levert med Vitex Agnus-Castus med andre urter. Derfor er det vanskelig å isolere effektene av Vitex alene (16).

Det kan øke fruktbarheten

Vitex kan forbedre kvinnelig fruktbarhet på grunn av mulig effekt på prolactin nivåer (17).

Dette kan være spesielt sant hos kvinner med en defekt av lutealfasen eller en andre halvdel av den forkortede menstruasjonssyklusen. Denne lidelsen er knyttet til unormalt høye prolactinnivåer og gjør det vanskelig for kvinner en graviditet.

I en studie, ved 40 kvinner med anorormalt høye prolactin nivåer, ble 40 mg Vitex Agnus-Castus eller et farmasøytisk legemiddel administrert. Vitex har vært så effektiv som stoffet i å redusere prolaktinnivåene (18).

I et annet studio på 52 kvinner med en defekt av lutealfasen har 20 mg Vitex ført til lavere probinistnivåer og langvarige menstruasjonsfaser, mens deltakerne som ble gitt en placebo, ikke har sett fordeler (19).

Et annet studio ga 93 kvinner & # 8211; som hadde prøvd uten suksess for å bli gravid i de siste 6-36 månedene & # 8211; Et supplement som inneholder Vitex Agnus-Castus eller en placebo.

Etter tre måneder har kvinner i Vitex-gruppen opplevd en forbedring av hormonbalansen, og 26% av dem har vært gravid. Til sammenligning har bare 10 prosent av dem i placebogruppen vært gravid (20).

Husk at supplementet inneholdt en blanding av andre ingredienser, noe som gjør det vanskelig å isolere effekten av Vitex.

Uregelmessige perioder kan også hindre kvinner i å planlegge en graviditet. Tre ytterligere studier rapporterer at Vitex er mer effektiv enn en placebo i å forbedre menstruasjonssyklusene hos kvinner med uregelmessige perioder (21, 22, 19).

Bidrar til å forhindre insektbitt

Vitex kan også bidra til å holde en rekke insekter i sjakk.

I et studio bidro et VITEX-frøekstrakt til å avvise mygg, fluer, flått og lopper i omtrent seks timer (24).

En annen studie viste at en spray som inneholder Vitex og andre vegetabilske ekstrakter beskyttet mot lus i minst syv timer (25).

Søket viser også at Vitex kan drepe Lice Larva og forhindre reproduksjon av voksne lus (25, 26).

Andre potensielle fordeler

Vitex kan også tilby en rekke ekstra fordeler, inkludert:

 • Hodepine reduksjon. I et studio ble kvinner utsatt for hodepine som Vitex ble administrert hver dag i tre måneder redusert antall hodepine som har opplevd under menstruasjonssyklusene (28). Studien inneholdt imidlertid ikke en kontrollgruppe, noe som gjør det umulig å vite om Vitex var ansvarlig for disse fordelene.
 • Antibakterielle effekter og antimikotiske testrørstudier viser at VITEX basis essensielle oljer kan bekjempe sopp og skadelige bakterier, inkludert Staphylococcus og Salmonella bakterier (29, 30). Husk at essensielle oljer ikke bør konsumeres, og som ikke er sannsynlig at Vitex-kosttilskudd reduserer risikoen for infeksjoner.
 • Redusert betennelse. Studier på testrør og dyr tyder på at forbindelser i Vitex kan ha antiinflammatoriske egenskaper. Imidlertid er deres effekter ikke sterkere enn de som er escirin (# 8217; aspirin (31, 32).
 • Bein reparasjon. I en studie hadde kvinner med beinfrakturer til hvem en kombinasjon av Vitex og magnesium blitt administrert litt økte markører for beinreparasjon i forhold til de som en placebo hadde blitt administrert på (35).
 • Forebygging av’epilepsi. Dyrestudier tyder på at Vitex kan redusere sannsynligheten for epileptisk krise (36, 37).

Når det er sagt, er forskning til støtte for disse fordelene begrenset. Ytterligere studier er nødvendig før du kan tegne solide konklusjoner.

Vanlige myter

Vitex har tradisjonelt vært brukt til å behandle et bredt spekter av lidelser. Imidlertid er mange av hans bruksområder for tiden ikke støttet av vitenskapelig bevis.

De mest populære ikke-beviste bruken inkluderer:

 • Amming mens et gammelt studio postulava som Vitex kan øke tilførselen av melk i ammende kvinner, L’Samlet bevis er svake og kontroversielle (38).
 • Smerte reduksjon. Selv om søket vitex kollegaer til smerte reseptorer numbing i rotter, ble ikke studier utført på’mann (39).
 • Behandling av # 8217; endometriose. Vitex kan normalisere hormonelle ubalanser, som kunne teoretisk redusere symptomene på endometriosen, en kvinnelig gynekologisk lidelse. Imidlertid bekrefter ingen studie det.
 • Forebygging av skallethet. Noen ganger er det uttalt at effektene av hormonal balansering Vitex øker hårveksten hos menn. Det er imidlertid ikke mulig å finne noen undersøkelser for å støtte denne utsagnet.
 • Behandling for akne. Tre studier sier at Vitex kan redusere akne raskere enn konvensjonelle behandlinger. Disse studiene er imidlertid gamle i flere tiår. De siste undersøkelsene har ikke bekreftet disse effektene (40).

Potensielle bivirkninger

Vitex Agnus-Castus anses generelt som trygg.

Forskerne rapporterer at 30-40 mg tørkede fruktekstrakter, 3-6 gram tørket gress eller 1 gram tørket frukt per dag virker trygge (9).

Rapporterte bivirkninger pleier å være mindre og inkluderer (41):

 • kvalme
 • mageknip
 • Mild utslett
 • økning av akne
 • hodepine
 • tung menstruasjonsflyt

Imidlertid bør gravide og ammende kvinner unngå Vitex, siden dets effekter på barn ikke har blitt godt studert (42).

Forskerne tror også at Vitex kan samhandle med:

 • Antipsykotiske legemidler
 • P-piller
 • Hormon erstatning terapi

Derfor vil du kanskje diskutere Vitex med legen din før du tar det (9).

Bunnlinjen

Vitex Agnus-Castus eller Chasteberry, kan øke fruktbarheten og redusere symptomene på premenstrual og overgangsaldersyndrom. Det kan også avvise noen insekter.

De fleste andre bruksområder støttes ikke for øyeblikket av vitenskapen.

Det kan forårsake magesykdommer og andre små bivirkninger, men regnes som trygt for de fleste.

Hvis du vil prøve Vitex Agnus-Castus, er det bedre å diskutere det først med legen din, spesielt hvis:

 • gravid
 • foringstid
 • Tar noen reseptbelagte legemidler