Vitamin K, Warfarin: riktig balanse

Folk som tar blodfortynnende medisiner har tidligere blitt fortalt å begrense inntaket av vitamin K. Noen forskere sier nå at det kanskje ikke er det beste rådet.

Del på PinterestNoen eksperter sier at folk som tar warfarin bør få beskjed om å øke inntaket av vitamin K, ikke redusere det. Getty bilder

Leger forteller pasienter som tar tynnende medisiner som warfarin å redusere inntaket av vitamin K fordi det antas at en overdreven mengde av dette vitaminet kan redusere effektiviteten til stoffet.

Dette skyldes troen på at vitaminet interagerer med kroppens koagulasjonsprosess og kan forstyrre stoffets fluidiserende egenskaper.

Men hva om dette rådet er feil?

Ifølge en ny klinisk utprøving, folk som tar disse medisinene bør faktisk få beskjed om å øke mengden vitamin K de bruker.

Denne kliniske studien er den første randomiserte kontrollerte studien som bekrefter hvordan personer som tar warfarin reagerte på kostholdsendringer rettet mot å øke vitamin K-inntaket.

Studien inkluderte nesten 50 pasienter med en historie med antikoagulerende ustabilitet, som er en manglende evne til å opprettholde sunne blodkoagulasjonsnivåer.

Halvparten av deltakerne fikk kostholdsveiledning og matlagingskurs som ga generelle ernæringsråd.

Resten deltok i veiledningsmøter og matlagingskurs spesielt fokusert på å øke forbruket av grønnsaker, oljer og urter rike på vitamin K.

«Grønne bladgrønnsaker som spinat, brokkoli og salat er rike på vitamin K. I tillegg er matvarer som kiwi, asparges og soyabønner gode kilder til vitamin K, sier Dr. Brandie Williams, FACC, en kardiolog ved Texas Health Stephenville, fortalte Healthline.

Seks måneder etter starten av studien var 50 % av deltakerne som hadde blitt lært opp til å øke vitamin K-inntaket, alle i stand til å opprettholde stabile antikoagulasjonsnivåer.

Bare 20 % av de som fikk generell ernæringsveiledning oppnådde tilsvarende forbedring.

Guylaine Ferland, hovedforfatter av studien og professor i ernæring ved Université de Montréal og vitenskapsmann ved Montreal Heart Institute Research Center, sa funnene tyder på at warfarin-behandlede pasienter vil ha betydelig nytte av å innta minst 90 mikrogram av vitaminet. K. per dag for kvinner og 120 mikrogram per dag for menn.

Warfarin brukes for å forhindre blodpropp og brukes ofte ved medisinske tilstander som uregelmessig hjerterytme, blodpropp i kroppens blodårer kalt dyp venetrombose eller lungeemboli og etter en hjerteklafferstatning.

Williams forklarte begrunnelsen bak de gjeldende anbefalingene.

«K-vitamin er en del av den komplekse prosessen kroppen trenger for å produsere blodpropper og warfarin blokkerer denne prosessen,» sa han. «Så det antas at å spise for mye mat rik på vitamin K reduserer effektiviteten til warfarin og forårsaker større koagulering i kroppen.».

Konstant inntak av vitamin K er viktig

«Jeg tror alle warfarin-behandlede pasienter vil ha nytte av å øke sitt daglige vitamin K-inntak,» sa Ferland i en erklæring.

Han la til at «gitt den direkte interaksjonen mellom vitamin K i kostholdet og virkningen av stoffet, er det viktig at det [høyeste] daglige inntaket av vitamin K er så konsistent som mulig.».

«Vårt håp er at helsepersonell vil slutte å råde warfarinbehandlede pasienter til å unngå grønnsaker,» sa han.

Williams takket ja.

«Klinisk kan dette forhindre at pasienter på warfarin har for mange opp- og nedturer på INR, den internasjonale blodprøven med normalisert forhold som brukes til å overvåke hvor tykt eller tynt blodet er,» sa han. «Dette kan gjøre pasientens evne til å koagulere mer konsistent.»

Men han advarte at «selv om informasjonen i denne studien er stimulerende for klinikere, vil større studier måtte gjennomføres før betydelige endringer kan gjøres i pasientbehandlingen.».

Forholdsregler med warfarin

I tillegg til resultatene fra denne kliniske studien, er det andre legemidler og vitaminer som kan påvirke hvordan warfarin virker. Disse inkluderer:

Å drikke alkohol kan også påvirke hvordan kroppen din metaboliserer warfarin.

De American Heart Association (AHA) anbefaler at menn ikke drikker mer enn én eller to drinker om dagen og kvinner begrenser seg til omtrent én drink om dagen når de tar warfarin.

Warfarin bivirkninger

Som nesten alle reseptbelagte legemidler kan warfarinbrukere oppleve bivirkninger.

Symptomer som indikerer at du bør ringe legen din inkluderer:

For pasienter som får beskjed om at de må ta blodfortynnende og er bekymret for disse problemene, finnes det nyere medisiner tilgjengelig kalt direktevirkende orale antikoagulanter (DOAC).

Denne klassen medikamenter inkluderer apixaban, rivaroksaban, Og annen.

DOAC-er har kortere virkning enn warfarin, krever ikke overvåking av blodprøver for risiko for blødning og koagulering og har færre medikament- og matinteraksjoner enn warfarin.

Bunnlinjen

Warfarin er et legemiddel som foreskrives til pasienter med risiko for farlige blodpropp.

Det kan bremse kroppens produksjon av koagulasjonsfaktorer, som produseres ved hjelp av vitamin K.

Ny forskning finner at vitamin K-nivåer i en persons kosthold kan forbedre i stedet for å hindre effekten av warfarin.

Imidlertid er det andre vitaminer og medisiner som vil påvirke folk som tar warfarin, og det bør utvises forsiktighet når du bruker dem.