Vitamin K mangel: årsaker, symptomer og behandling

Beskrivelse

Det er to hovedtyper av vitamin K. Vitamin K1 (Fillochinon) kommer fra planter, spesielt grønne bladgrønnsaker som spinat og kål. Vitamin K2 (menachinon) er naturlig produsert i tarmkanalen og fungerer på samme måte som K1.

Vitamin K spiller en viktig rolle i koagulasjon, bedre kjent som blodkoagulasjon. Koagulasjon er en prosess som bidrar til å forhindre en’overdreven blødning både på innsiden og utsiden av kroppen.

Kroppen din trenger vitamin K for å produsere proteiner som virker under koagulasjonsprosessen. Hvis du mangler vitamin K, har kroppen din ikke nok av disse proteinene. Detektorens tegn på vitamin K-mangelen bløder for mye.

Forskere tror også at vitamin K hjelpebenene vokser og forblir sunne, men fortsetter å studere denne rapporten.

Vitamin K-mangel er sjelden hos voksne fordi mange av de Maten vi spiser inneholder tilstrekkelige mengder av K1, og fordi kroppen produserer K2 alene. Videre er kroppen god til å resirkulere din eksisterende vitamin K eskorte. Imidlertid kan noen forhold og noen stoffer forstyrre absorpsjonen og opprettelsen av vitamin K, noe som gjør en mangel mulig.

Vitamin K-mangel er mye mer vanlig hos nyfødte. I nyfødte kalles tilstanden VKDB, for blødning fra vitamin K-mangel.

Symptomer på vitamin K-mangel.

Det viktigste symptomet på vitamin K-mangel er overdreven blødning. Husk at blødning kan forekomme i andre områder enn kutting eller fra sårstedet. Blødning kan også være tydelig hvis noen:

 • blåser lett
 • Blir små blodpropper under neglene dine
 • Blødning i slimhinners beleggingsområder Alle’kroppsinnredning
 • Det produserer avføring som har et mørkt svart utseende (nesten som tjære) og inneholder blod

I nyfødte kan leger observere en mangel på vitamin K hvis C’er:

 • blødning fra # 8217; område hvor navlestrengen er fjernet
 • blødning i huden, i nesen, i mage-tarmkanalen eller i andre områder
 • Blødning til penis hvis barnet var omskåret
 • plutselig blødning i hjernen, som er ekstremt farlig og farlig for livet

Årsaker til vitamin K-mangel.

Selv om mangelen på vitamin K er sjelden hos voksne, driver noen mennesker en større risiko hvis:

 • Ta cumarine antikoagulanter som warfarin, som væsker blod
 • De tar antibiotika
 • Den har en tilstand som får kroppen til å absorbere fett (fett malabsorpsjon)
 • Ha en ekstremt manglende diett av vitamin K.

Tilleggsinformasjon: Hva 8217; er malabsorpsjonssyndromet? »

Kopariniske antikoagulanter forstyrrer produksjonen av proteiner involvert i blodkoagulasjon.

Noen antibiotika betyr at kroppen produserer mindre vitamin K egen. Andre antibiotika kan sikre at vitamin K blir mindre effektiv i kroppen.

Den fete malabsorpsjonen som fører til vitamin K-mangelen kan forekomme hos personer med:

 • cøliaki
 • cystisk fibrose
 • En forstyrrelse i # 8217; tarmene eller i bileriet (lever, galleblære og gallekanaler)
 • En del av deres fjerne tarm

Fortsett å lese: Reseksjon av # 8217; mykt tarm »

Nyfødte har større risiko for mangel på vitamin K i flere grunner:

 • Maternal melk er veldig dårlig i vitamin K.
 • Vitamin K beveger seg ikke godt fra moren til en mor til hennes baby
 • Leveren til en nyfødt bruker ikke vitamin effektivt
 • Nyfødte produserer ikke vitamin K2 alene i de første dagene i livet

Diagnose av vitamin K-mangel.

Først må legen få vite din kliniske historie for å forstå hvis du er i fare for å bli mangel på vitamin K. Folk i fare er generelt de som:

 • Ta antikoagulanter
 • Ta antibiotika
 • De har en tilstand der fettabsorpsjonen er et problem

Sannsynligvis vil legen utføre en koagulasjonstest kalt protrombin Time Test (PT) for å se om en vitamin K-mangel forårsaker symptomene. Dette er en blodprøve som måler tiden som er nødvendig for blodkoagulasjon.

En sykepleier, en laboratorietekniker eller en annen helsepersonell som er utdannet i blodprøvetaking, vil ta en prøve som bruker en liten nål. De vil da legge til kjemikalier til prøven for å se hvordan den reagerer. Blodet tar vanligvis fra 11 til 13.5 sekunder å koagulere. Hvis blodet tar lengre tid å koagulere, kan legen etablere at du mangler i vitamin K.

Laboratoriet kan også se på resultatene på en annen måte, måling av Normalisert internasjonal rapport (INR). INR er basert på en skala som sammenligner resultatene av forskjellige laboratorier rundt om i verden. En normal INR er ca. 0.9-1.1. For noen som tar en antikoagulant, kan det være 2 til 3.5. Legen din vil prøve å se om nummeret er for høyt.

Behandling av vitamin K-mangel.

Behandling for vitamin K er Phytonadione-stoffet, som er vitamin K1. Mesteparten av tiden foreskriver legene det som et oralt stoff. En lege eller en sykepleier kan også injisere den under huden (i stedet for i en vene eller muskel). Dosen for voksne varierer fra 1 til 25 milligram (mg).

Legene vil foreskrive en mindre dose fitonadione til noen som tar en antikoagulant. Vanligvis er denne dosen ca. 1 til 10 mg. Dette er for å unngå en komplikasjon på grunn av antikoagulanter som forstyrrer produksjonen av vitamin K.

I nyfødte, American Academy of Pediatrics anbefaler at nyfødte får en enkelt dose på 0.5-1 mg vitamin K1 ved fødselen. En høyere dose kan være nødvendig hvis moren tar anti-aging eller antiepileptiske legemidler.

Langsiktig prospekter for vitamin K-mangel.

Hvis ikke behandlet hos voksne, kan vitamin K-mangel forårsake overdreven blødning og bli farlig. Men i nesten alle tilfeller er vitamin K-mangelen behandlet.

I nyfødte hvor VKDB er identifisert og behandlet raskt, er utsiktene gode. Men hvis L & # 8217 blødning, kjent som intrakraniell blødning, varer for lenge eller ikke behandles, kan hjernens eller dødsskader oppstå.

Slik forhindrer du vitamin K-mangel.

Det er ingen fast mengde vitamin K som du bør konsumere hver dag. Men på en gjennomsnittlig dag vurderer ernæringseksperter 120 mcg tilstrekkelig for menn og 90 mcg tilstrekkelig for kvinner. Noen matvarer, inkludert grønne bladgrønnsaker, er ekstremt rike på vitamin K og vil gi deg alt du trenger i en del.

Et enkelt slag av vitamin K ved fødselen kan forhindre et problem i nyfødte.

Personer med forhold som involverer fett malabsorpsjon bør snakke med sine leger Dell’rekruttering av et vitamin K-supplement og overvåking av nivåene deres. Det samme gjelder for folk som tar warfarin og lignende antikoagulantia.