Vitamin D og risiko for tykktarmskreft

Del på PinterestGetty bilder

Som om du trengte en annen grunn til å fange noen stråler i sommer, har en ny studie avdekket bevis på at vitamin D beskytter mot tykktarmskreft.

Flere tidligere studier som har undersøkt sammenhengen mellom vitamin D-nivåer og tykktarmskreft har vært usikre.

Årsakene varierte fra utilstrekkelig antall deltakere og fra å ta vitaminet for kort tid til personer som ikke tok tilskuddet som angitt.

Men dette igjen studere, ledet av Harvard TH Chan School of Public Health, legger nå til bevis for å koble mellom lave vitamin D-nivåer og tykktarmskreft.

Forskere analyserte mer enn 5700 tilfeller av tykktarmskreft og 7100 tilfeller av mennesker uten sykdommen i USA, Europa og Asia.

Forskere har funnet ut at mengden vitamin D vi trenger for å forhindre denne typen kreft kan være mye høyere enn gjeldende retningslinjer, som kun er ment å forhindre osteoporose (skjøre bein).

Kolorektalkreft, også kalt tykktarms- eller endetarmskreft (avhengig av hvor den starter), er tredje årsak til kreftdød hos menn og kvinner i USA.

Men landet aldring av befolkningen kan øke dette tallet.

Caitlin C. Murphy, PhD, MPH, en assisterende professor ved klinisk vitenskapsavdeling ved University of Texas Southwestern Medical Center, er enig i at «risikoen for tykktarmskreft øker med alderen».

Han legger til at voksne i 50-årene opplever mer enn dobbelt så høy forekomst av tykktarmskreft enn de i 40-årene.

De American Cancer Society redusert screening for tykktarmskreft anbefaling ved 45 år for personer med middels risiko.

Dette er delvis basert på nye data som viser at forekomsten av tykktarmskreft øker blant personer under 50 år.

Organisasjonen anslår at det vil være 97 000 nye tilfeller av tykktarmskreft og 43 000 nye tilfeller av endetarmskreft i år.

Beinhelse er knyttet til lavere risiko

Optimal beinhelse, som er sterkt påvirket av vitamin D-nivåer, har vært knyttet til en 22% lavere risiko for tykktarmskreft, ifølge den nye studien.

Denne koblingen vedvarte, selv etter at forskere hadde justert seg til typiske risikofaktorer for kolorektal kreft.

Sammenlignet med studiedeltakere med vitamin D-nivåer ansett som høye nok for beinhelse, hadde de som hadde vitamin D-mangel en 31 % høyere risiko for tykktarmskreft fem år senere.

«Vår studie viser at høyere nivåer over beinhelse er assosiert med lavere kolorektal kreft,» sa Stephanie Smith-Warner, en Harvard-epidemiolog og en av studiens seniorforfattere. Washington Post.

Forskere konkluderte med at selv om kreftrisikoen var redusert i alle grupper, hadde kvinner mest nytte av å opprettholde vitamin D-nivåer over de som er nødvendige for beinhelse.

Til tross for forskningsfunnene, tror ikke Murphy bevisene er sterke nok.

Indikerer en annen nylig klinisk utprøving som fant ut at vitamin D ikke hadde noen forebyggende effekt.

«De motstridende resultatene tyder på at vi fortsatt har fremskritt for å forstå hvilken rolle vitamin D kan eller ikke kan spille i forebygging av tykktarmskreft,» sa han til Healthline.

Vitamin D-mangel er et problem

Tre fjerdedeler av amerikanske tenåringer og voksne har vitamin D-mangel, ifølge forskning publisert i Arkiv for indremedisin.

Disse forskerne fant også at de fleste ikke-spanske svarte (97%) og meksikanske amerikanere (90%) mangler vitamin D.

I følge en artikkel fra 2014 i magasinet Alder og aldring, anslagsvis 1 milliard mennesker har vitamin D-mangel over hele verden.

Vanlige risikofaktorer for mangel inkluderer:

  • har mørkere hud
  • å være eldre
  • å bli hjemme
  • bruker alltid solkrem når du går ut

Dr. Minsig Choi, direktør for gastrointestinal medisinsk onkologi ved Stonybrook medisin i New York fortalte han Healthline at selv om kostholdsendringer kan forbedre vitamin D-nivåene, kommer vår viktigste kilde til vitamin D fra eksponering for sollys.

«Soleksponering er tilstrekkelig for de fleste, selv om sollys og kosttilskudd kan fungere bedre hos eldre pasienter,» sa Choi.

Reduser risikoen for tykktarmskreft

«Denne studien legger til ny informasjon som byråer kan bruke når de gjennomgår bevis for vitamin D-veiledning og antyder at anbefalte konsentrasjoner for beinhelse kan være lavere enn optimalt for forebygging av tykktarmskreft,» Marji L. McCullough, ScD, medforfatter av studien, sa i en pressemelding.

I tillegg til å opprettholde sunne nivåer av vitamin D, tyder forskning på at man tar vanlig aspirin o NSAIDs, som ibuprofen, reduserer risikoen for tykktarmskreft.

Murphy sier det er andre måter å minimere risikoen for å utvikle tykktarmskreft også.

«Oppretthold et sunt kosthold og kroppsvekt, vær fysisk aktiv og unngå tobakk, noe som også reduserer risikoen for mange andre kreftformer,» sa han.

«Til slutt, bli undersøkt. Og for de med en familiehistorie med tykktarmskreft, start screening i en tidlig alder.