Vitamin D: 5 tilstander som kan hjelpe

Vitamin D er unikt når det kommer til vitaminer.

For det første er naturlig sollys en av de beste måtene å absorbere vitaminet på. Det er også det faktum at det ikke finnes i mange matvarer, bortsett fra fet fisk, eggeplommer eller produkter som er beriket med kosttilskuddet.

Faktisk hevder mange at vitamin D ikke har mye til felles med andre vitaminer fordi det syntetiseres av kroppen.

«Noen forskere tror det fungerer mer som et hormon enn et ekte vitamin fordi vi har så mange vitamin D-reseptorer over hele kroppen. Mye av immunsystemet har vitamin D-reseptorer, sier Dr. Todd Sontag, DO, spesialist i familiemedisin ved Orlando Health i Florida.

Hvor vanskelig det enn kan være å finne ut, er det ikke å nekte fordelene med vitamin D når det kommer til bein- og muskelhelse.

«Jeg synes det er et flott vitamin,» sier Sontag. «Han er en av få som faktisk har legitime fordeler. Mange vitaminer der ute har virkelig god markedsføring uten mye vitenskap bak seg.

Det er verdt å merke seg at vitamin D-3 (den naturlige versjonen av vitamin D) er inkludert i Liste over viktige legemidler fra Verdens helseorganisasjon, en liste over legemidler som er nødvendige for at et helsesystem skal være trygt og effektivt.

Multivitaminer, i mellomtiden, er ikke engang anbefalt av US Task Force for forebyggende tjenester.

Det mest kjente positive helseutfallet forbundet med gode vitamin D-nivåer er beinhelse.

«De som er veldig åpenbare vil være beinproblemer,» sier Sontag. «Når det gjelder beinfortynning – osteoporose, osteopeni, rakitt hos barn og osteomalaci hos voksne – det er de som virkelig er assosiert med en legitim mangel på vitamin D, i så fall hjelper vitamin D. Nyere bevis viser at det også bidrar til å forhindre fall og brudd hos eldre, og det er grunnen til at eldre nå bør ta høyere doser vitamin D. «

Vitamin D har lenge vært kjent for sin assosiasjon med god beinhelse.

Men ny forskning tyder på at solskinnsvitaminet også kan være effektivt for å avverge en rekke andre plager.

Her er fem.

Type 2 diabetes

TIL studie publisert forrige måned på PLOS One fant at personer med vitamin D-mangel kan ha en høyere risiko for å utvikle type 2 diabetes.

Forskere studerte friske voksne og eldre voksne uten tidligere advarselstegn på diabetes eller prediabetes. I løpet av en 12-årsperiode utviklet mange deltakere diabetes eller prediabetes.

Av disse deltakerne ble vitamin D-mangel funnet å være en sterk prediktor for om en deltaker ville utvikle disse komplikasjonene.

Til slutt ble det funnet at de med vitamin D-nivåer over 30 nanogram per milliliter hadde en tredjedel risikoen for å utvikle diabetes, mens de med nivåer over 50 nanogram per milliliter hadde en femtedel risikoen.

Studieforfatterne erkjente at mer forskning er nødvendig, men at resultatene viser lovende.

«Mer forskning er nødvendig på om høye nivåer av 25-hydroksyvitamin D kan forhindre type 2 diabetes eller overgangen fra prediabetes til diabetes,» sa studiens medforfatter Cedric F. Garland, adjunkt ved University of California San Diego (UCSD) School of Medicine Department of Family Medicine and Public Health. «Men denne artikkelen og tidligere forskning indikerer at det er en sterk assosiasjon.»

Muskelstyrke

Forskere fra University of Birmingham rapportert i fjor at høyere nivåer av vitamin D kunne bidra til å optimalisere muskelstyrken.

For å gjennomføre studien ble deltakerne målt for aktive og inaktive vitamin D-nivåer, sammen med deres generelle fysiske egenskaper, som kroppsfett og muskelmasse.

Økte nivåer av aktivt vitamin D har vist seg å fremme og optimere muskelstyrken.

«Vi fant at reseptoren som vitamin D er kjent for å virke gjennom, var tilstede i musklene til våre forskningsfrivillige,» Zaki Hassan-Smith, PhD, hovedforfatter av studien og klinisk professor ved Institute of Metabolism and Systems Research av University of Birmingham i Storbritannia, fortalte han Healthline i en e-post i fjor. «Vi observerte også assosiasjoner mellom vitamin D-nivåer i serum og en rekke gener involvert i muskelfunksjon.».

Depresjon

Siden sollys gir vitamin D, og ​​ettersom mange mennesker har en tendens til å føle seg mer deprimerte i vintermånedene med lite lys, sier det seg selv at det er en sammenheng mellom vitamin D og depresjon.

A 2008 studere fant at økte vitamin D-tilskudd reduserte symptomer på depresjon hos overvektige og overvektige personer betydelig.

En nyere studere konkluderte med at personer med lave vitamin D-konsentrasjoner hadde større sannsynlighet for å bli deprimerte.

Kardiovaskulær helse

TIL studere utenfor University of Ohio brukte tidligere i år høyteknologiske nanosensorer for å analysere forholdet mellom vitamin D-nivåer og hjertehelse.

Nanosensorene tillot forskerne å observere endotelceller, som kler blodårene og hjelper til med å regulere blodsirkulasjonen og kardiovaskulær helse.

Ulike lidelser som belaster det kardiovaskulære systemet, som hypertensjon og diabetes, kan forårsake skade på disse endotelcellene. Skadede celler har i sin tur større risiko for hjerteinfarkt.

Men forskere ved University of Ohio har funnet ut at vitamin D-3 faktisk kan bidra til å gjenopprette helsen og styrken til endotelceller.

Mens forfatterne erkjenner at mer forskning er nødvendig, påpeker de at vitamin D-3 er billig, tilgjengelig og kan være i stand til å gjøre jobben bedre enn noe annet medikament som er tilgjengelig for øyeblikket.

«Det er ikke mange kjente systemer som kan brukes til å gjenopprette kardiovaskulære endotelceller som allerede er skadet, og vitamin D-3 kan,» sa Tadeusz Malinski, hovedforfatter av studien og professor i kjemi ved Ohio University, i. erklæring.

Demens og Alzheimers

A 2014 studere studerte sammenhengen mellom vitamin D-mangel og risikofaktorer for ulike typer demens, inkludert Alzheimers sykdom.

Forskerne så på mer enn 1600 eldre voksne som ikke hadde demens ved starten av studien.

Selv om vitamin D ikke ble funnet å være et vidundermiddel i forebygging av demens, konkluderte forskerne med at personer som hadde moderat lave vitamin D-nivåer hadde 53 % større sannsynlighet for å utvikle demens enn de med normale nivåer.

Blant deltakere med alvorlig vitamin D-mangel var forskjellen enda mer uttalt, og denne gruppen hadde en 125 % økt risiko.

Det ble også funnet at personer med lave vitamin D-nivåer hadde 70 % større sannsynlighet for å utvikle Alzheimers spesifikt.

Forsiktig optimisme

Mens forskningen er lovende, sier eksperter at det er viktig å måle forventningene.

«D-vitamin fremmer bentetthet, og sannsynligvis mange av disse andre tingene også, men vi har fortsatt ikke nok bevis,» sier Sontag.

Sontag bemerker at vitamin D-mangel er en vanlig bekymring.

«Jeg er i Florida og diagnostiserer vitamin D-mangel nesten hver dag,» sier han. «Jeg vet ikke hvorfor vi ikke absorberer det godt. Det burde egentlig ikke være så utbredt. Nå som legene ser etter det, finner vi det åpenbart mye mer.

Med etablert medisinsk kunnskap om vitamin Ds positive innvirkning på beinhelsen, pluss lovende forskning på andre måter det påvirker helsen, sier Sontag at det er viktig å sørge for at du får nok.

«Det er egentlig ikke i mye mat, og vi absorberer det ikke godt, så det er definitivt noe vi bør sjekke med blodprøver hvis vi kan,» sier hun. «Jeg tror det er mye om vitamin D som vi ikke vet. Jeg tror virkelig det er viktigere enn vi er klar over på dette tidspunktet. «