Vitamin B12 og folsyre er ikke mirakuløse for hjerneforbedring

Vitamin B12 og folsyre tilbyr kanskje ikke den typen hjernestimulering for eldre foreslått av tidligere forskning. I en ny, større studie fant nederlandske forskere at personer som tok disse kosttilskuddene i to år ikke opplevde signifikante forbedringer i kognitiv ytelse.

Tidligere observasjoner utdanning nevnte fordelene med folsyre og vitamin B12 for å forhindre demens og Alzheimers, og vekket interesse for bruk av disse forbindelsene for å forbedre hjernefunksjonen. Imidlertid har påfølgende randomiserte kontrollerte studier vært mindre overbevisende.

«Ideen om at et naturlig forekommende vitamin kan gi energi til hjernekraft er en spennende enhet,» sa Dr. Jessica L. Zwerling, nevrolog og assisterende direktør for Montefiore Einstein Center for the Aging Brain og som ikke var involvert i studien.

Hjernefordelene med disse kosttilskuddene ble antatt å komme fra deres evne til å senke blodnivået av homocystein, en aminosyre som ved høye nivåer har vært knyttet til hukommelsestap og demens.

Den nåværende studien, en av de største for å teste langsiktig bruk av disse kosttilskuddene på hukommelse og tenkeferdigheter, ble designet for å gi et klarere bilde.

«Siden homocysteinnivåer kan senkes med folsyre og vitamin B12-tilskudd, var håpet at å ta disse vitaminene også kunne redusere risikoen for hukommelsestap og Alzheimers sykdom,» sa forfatteren av rapporten. Studie Rosalie Dhonukshe-Rutten, ernæringsfysiolog ved Universitetet i Wageningen i Nederland, i en pressemelding.

Informasjon om de ni typene demens «

B-vitaminer klarer ikke å forbedre hukommelsen

Studien ble publisert på nettet i går i tidsskriftet Nevrologi, inkluderte mer enn 2900 friske eldre menn og kvinner, med en gjennomsnittsalder på 74 og høye blodnivåer av homocystein.

Frivillige ble tilfeldig tildelt til å ta en tablett som inneholdt 500 mikrogram vitamin B12 og 400 mikrogram folsyre, eller en placebo-pille uten disse vitaminene, hver dag i løpet av de to årene av studien. For å vurdere hjernefunksjonen ga forskerne de frivillige med en rekke minne- og tenketester i begynnelsen og slutten av studien.

«Mens homocysteinnivåene sank mer i gruppen som tok B-vitaminene enn i gruppen som tok placebo, var det dessverre ingen forskjell mellom de to gruppene i skårene på tanke- og hukommelsestestene,» sa han. Dhonukshe-Rutten.

Lær mer om vitaminer: De kan øke hukommelsen? «

Vitamin B12 kan ha subtile fordeler

Tidligere forskning inkluderte en annen toårig studie, publisert i 2010 i Nevrologi, som fant ut at vitamin B12, vitamin B6 og folsyretilskudd ikke forbedret de mentale evnene til menn over 75 år. Åtte år etter at studien ble avsluttet, hadde mennene en liten reduksjon i risikoen for kognitiv svikt, selv om dette ikke var en signifikant endring.

Noen som tok kosttilskuddene i den nye langtidsstudien opplevde noen små positive effekter. En analyse av dataene fant at personer med lave blodnivåer av holotranskobalamin, den aktive formen av vitamin B12, forbedret tankehastigheten med vitamin B12 og folsyretilskudd.

«Dette stemmer overens med hele det kliniske bildet av vitamin B12 relatert til hukommelsesproblemer,» sa Zwerling.

Tilskudd gitt til begge gruppene i den nye studien inkluderte også 15 mikrogram vitamin D3, som kan forbedre hjernefunksjonen på høye nivåer. Det er mulig at vitamin D3 fortynnet effekten av de andre kosttilskuddene på mental ytelse, selv om det ganske enkelt ville eliminere enhver vitamin D3-mangel blant deltakerne.

«Individer, spesielt eldre, er forskjellige i vitamin D-metabolisme og mottakelighet for vitamin D-mangel,» sa Zwerling. «Samlet sett har bruken av D3 ganske enkelt «utjevnet spillefeltet» i en befolkning kjent for å ha høye mangelgrader.»

Selv om denne nye studien ikke klarte å bevise de mentale fordelene med vitamin B12 og folsyretilskudd, er vitamin B12 fortsatt avgjørende for generell helse.

Finn ut: hva som forårsaker demens? «

«B12 er et viktig vitamin for både det sentrale og perifere nervesystemet,» sa Zwerling. «En vitamin B12-mangel oppstår på mange måter: det kan presentere seg som nummenhet i hånden, nummenhet i den distale foten, kognitive endringer, ustabil gang.»

Folk som er bekymret for vitamin B12-nivåene deres bør oppsøke legen sin, da andre helseproblemer kan etterligne en vitaminmangel.

Kjenn symptomene på vitamin B-mangel «