Villedende plastisk kirurgi YouTube-videoer

Del på PinterestGetty bilder

YouTube-videoer kan lære deg hvordan du steker en kylling, skifter gummi og renser et kutt eller en ripe.

De kan også stole på for å gi pålitelig helseinformasjon?

Nei, hvis du snakker om plastisk kirurgi, sier Dr. Boris Paskhover, assisterende professor ved Rutgers New Jersey Medical School som spesialiserer seg på ansiktsrekonstruktiv og plastisk kirurgi.

Paskhover og et team av studenter gjennomgikk 240 avanserte YouTube-videoer som demonstrerte eller diskuterte plastikkirurgiske teknikker.

Til sammen hadde videoene i overkant av 160 millioner visninger.

Hovedsøkeordmålene deres var vanlige søkeord for plastisk kirurgi: blefaroplastikk, øyelokkkirurgi, hudfyllstoffer, otoplastikk, ørekirurgi, rhytidektomi, ansiktsløftning, leppeforstørrelse, leppefyllstoffer, neseplastikk og nese.

For å objektivt evaluere videoene brukte teamet DISCERN-kriteriene, en skala som lar medisinske fagpersoner og forskere vurdere gyldigheten av medisinsk informasjon presentert på nettet eller i en sosial mediekontekst.

Denne metoden lar også anmeldere vurdere om videoen har ytterligere relevant informasjon, for eksempel potensielle risikoer og ikke-kirurgiske alternativer.

I tillegg til kvaliteten på videoene, vurderte forskerne personene som produserte eller dukket opp i videoene, selv om de var helsepersonell, pasienter eller tredjeparter.

Hvis helsepersonell eller leger var en del av videoen, la teamet til ytterligere poengkriterier basert på deres stilling ved American Board of Medical Specialties (ABMS).

Hva anmelderne konkluderte med

Anmelderne fant ut at de fleste av disse plastiske kirurgivideoene på YouTube ikke ble laget av fagfolk eller inkluderte det ikke.

Faktisk hadde 94 av videoene ikke en lege i det hele tatt.

Anmelderne bestemte at bare 72 av videoene inneholdt styresertifiserte leger, skåret relativt høyt på DISCERN-kriteriene og ga pålitelig og verdifull informasjon til pasientene.

De fleste av videoene var markedsføringsmateriell forkledd som medisinsk informasjon, konkluderte anmelderne.

«Ansiktsplastisk kirurgi-videoer kan primært være markedsføringskampanjer og er kanskje ikke fullt ut ment som pedagogiske,» sa Paskhover i en uttalelse erklæring til Rutgers i dag.

«Mange av disse videoene bagatelliserer forviklingene ved kirurgi, fra risiko til prosedyre, fra bedring til resultater,» sa han Dr. Giuseppe Russo, en sertifisert plastikkirurg i Massachusetts. «Uavhengig av årsaken eller resultatene, er kirurgi en alvorlig medisinsk prosedyre. Nettvideoer og sosiale medier kan få et uvitende publikum til å tro at det er for enkelt og at det ikke er nødvendig med pasientdue diligence. De kan også innebære urimelige resultater med bruk av belysning, endring av posisjon og posisjon og vinkler til motivet «.

Patrick Byrne, MBA, ansiktsplastikkirurg ved Johns Hopkins University School of Medicine i Maryland og styremedlem i American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery (AAFPRS), er enig i at videoene sannsynligvis ikke gir hele historien til en potensiell tålmodig.

«Det er to bekymringer,» sa han til Healthline. «Den første er at fordelene ved en bestemt prosedyre er overvurdert. Det andre er at risikoen ved prosedyren er undervurdert. Begge er svært problematiske for pasienter og deres kirurger. «

Hvordan forberede seg på plastisk kirurgi

Ikke begynn med informasjonen på Internett, sier Byrne.

«Det er stort sett uregulert, og du bør være veldig forsiktig med å anta at alt du ser er nøyaktig,» råder.

Her er hva ekspertene anbefaler.

Gjør din forskning. Byrne og AAFPRS oppfordrer pasienter til å undersøke mulige leverandører og søke anmeldelser fra venner og anerkjente kilder. Bruk deretter nettbaserte databaser til å gjennomgå en leges før- og etterbilder, legitimasjon og bakgrunn eller praktisk historie.

Snakk med en sertifisert kirurg. Leger vil gjerne ha et informasjonsmøte med deg hvor de kan svare på spørsmålene dine, ta opp bekymringene dine og snakke om alle mulige alternativer, inkludert de uten skalpell. Dette kan være en effektiv måte å stille nysgjerrigheten din på, uten å fylle opp med unøyaktig eller villedende markedsføringsmateriale.

«Kom med spørsmål, bilder osv., slik at en grundig konsultasjon kan komme,» sa han Doktor Eugene Elliott, kosmetisk og rekonstruktiv kirurg ved MemorialCare Orange Coast Surgical Center i California. «Jeg kan ikke kontrollere hva en pasient ressurser på nettet, men ved å bruke tilstrekkelig tid med pasienten, kan jeg vurdere om han har blitt tilstrekkelig informert. Dette er det beste forsvaret mot kirurgiske uhell og misforståelser.».

Hvis du ser videoer på nettet, gjør det med skepsis. «Du vil ta alt du leser med en klype salt, og du bør se etter avvik i informasjonen,» sa han Dr. Rady Rahban, en plastikkirurg i Beverly Hills, California. «Husk det gamle ordtaket, hvis det er for godt til å være sant, er det ikke sant. Dette er sant med kosmetisk kirurgi «.

Rahban oppfordrer pasienter til å ha en åpen dialog med kirurgen før de gjør noe og gjør lekser slik at de føler seg trygge på valgene sine.