Vi er nær en vaksine mot borreliose?

En vaksine for å forhindre borrelioseinfeksjon var kort tilgjengelig på 1990-tallet.

Del på PinterestÅ ta forholdsregler før vandring og gjøre en flåttsjekk etter hjemkomst kan bidra til å forhindre borreliose. Getty bilder

I følge Centers for Disease Control and Prevention (CDC) er borreliose den raskest voksende vektorbårne (insektbårne) infeksjonen i USA i dag, og det er vanskelig å stoppe spredningen av sykdommen.

Faktisk, i 2017 var det bekreftede antallet tilfeller av borreliose over 29.000, en økning på 13 % sammenlignet med 2016. Ytterligere 13 000 var sannsynlige tilfeller av infeksjon.

Sammenlign det med et tiår tidligere, i 2006, da nesten 20 000 tilfeller av sykdommen ble bekreftet.

Borreliose smittes av mennesker gjennom flåttbitt, og flåttpopulasjonene blomstrer i dag.

I sin tur er det også antall tilfeller av borreliose og forekomsten av andre flåttbårne sykdommer.

Forskere vet hvordan de kan forhindre borrelioseinfeksjon: unngå flått som bærer sykdommen.

Kjæledyrseiere kan beskytte kjæledyrene sine med loppe- og flåtthalsbånd og medisiner, og USA har vaksiner godkjent for bruk på hunder og hester.

Men for folk er det litt vanskeligere å unngå flått. Du kan bruke klær som er behandlet med insektmiddelet permetrin. Men en human borreliose-vaksine er ingen steder å finne.

Forskere ønsker å endre det med en potensiell ny vaksine som for tiden testes.

Et nytt alternativ for å stoppe borreliose

Flåttpopulasjoner viser ingen tegn til å krympe og spredningen av flåttbårne sykdommer vil sannsynligvis fortsette å øke, så en vaksine mot borreliose kan være big business.

Wendy Adams, Research Grant Director ved Bay Area Lyme Foundation, sa at det faktiske antallet tilfeller av borreliose sannsynligvis vil være mye høyere enn det rapporterte antallet.

«På grunn av rapporteringskrav blir bare rundt 30 000 tilfeller rapportert til helsemyndighetene, som CDC har anerkjent sannsynligvis mindre enn 10 prosent av faktiske tilfeller,» sa Adams. «Det er 329 000 eller flere nye tilfeller av borreliose diagnostisert hvert år i USA

Dette plasserer nye tilfeller av borreliose høyere enn nesten alle andre rapporterbare smittsomme sykdommer, inkludert HIV og AIDS.

«Flere grupper antyder at det globale markedet for en vaksine mot borreliose er estimert til rundt 1 milliard dollar per år, basert på nåværende estimater av kostnadene ved å behandle pasienter med akutt og mer kronisk borreliose,» sa han Mark Wooten, PhD, professor i medisinsk mikrobiologi og immunologi ved College of Medicine and Life Sciences ved University of Toledo.

Med dette i bakhodet godkjente Food and Drug Administration i 2017 en Fast Track betegnelse for en ny vaksine mot borreliose.

Det franske selskapet Valneva vaksine for borreliose, VLA15, fullførte innledende tester tidlig i 2018 og er for tiden i fase II kliniske studier, Thomas Lingelbach, sa konsernsjefen i selskapet.

«Med utfallet av begge fase II kliniske studier [forventet i midten av 2020], forventer vi å ha bestemt det optimale doseringsnivået og tidsplanen for bruk i fase III effekttesting av VLA15,» sa han. Lingelbach. Han la til at vaksinen fortsatt er fire til fem år unna vaksinens potensielle godkjenning.

«Det er viktig å huske at vaksineutvikling måles over år, så det vil ta litt tid før denne vaksinen, hvis den lykkes, når ut til allmennheten,» sa han Dr. Amesh A. Adalja, seniorstipendiat ved Johns Hopkins senter for helsesikkerhet. «Det ser lovende ut og er hovedkandidatvaksinen».

Mens forskere jobber rasende med utviklingen av en ny vaksine mot borreliose, kan mange mennesker i USA bli overrasket over å høre at for 20 år siden var en vaksine mot borreliose tilgjengelig i dette landet, og den fungerte.

Hvorfor den originale Lyme-vaksinen forsvant

«LYMErix-vaksinen ble utviklet av SmithKline Beecham [nå GlaxoSmithKline] og lisensiert på 1990-tallet,» sa han Meghan May, PhD, førsteamanuensis i mikrobiologi og infeksjonssykdommer ved University of New England College of Osteopathic Medicine i Biddeford, Maine.

Selv om vaksinen ble utformet som en tre-dose medisin, Undersøkelser viste at vaksinen var 49 til 68 % effektiv for å forhindre borreliose med to injeksjoner. Etter den tredje og siste injeksjonen gikk det tallet fra 76 til 92 prosent.

Men til tross for denne suksessen, varte ikke LYMErix lenge. Faktisk ble den trukket tilbake fra markedet bare noen år etter at den ble introdusert på grunn av bekymringer om bivirkninger og påfølgende søksmål.

Umiddelbart etter at LYMErix var tilgjengelig for forbrukere på 1990-tallet, falt det under skyggen av mistanke.

Det var rapporter om at noen pasienter som fikk borreliosevaksinen hadde utviklet leddgikt. Medlemmer av media plukket også opp disse rapportene og advarte forbrukere om at det kan være en kobling, til tross for mangel på forskning eller verifisert bevis.

«I løpet av et år antydet rapporter at et lite antall vaksinerte personer opplevde bivirkninger,» sa May.

I 1999 ble det anlagt gruppesøksmål mot legemiddelfirmaet av 121 personer som hadde fått vaksinen og utviklet leddgikt. De hevdet vaksinen forårsaket skadelige bivirkninger og at legemiddelselskapet skjulte bevisene.

Omtrent samtidig koblet en beryktet studie i The Lancet en annen type vaksine til autisme. Den autismestudien har siden bevist feil, f.eks trukket tilbake, men det bidro til å gi næring til en anti-vaksinebevegelse.

Medieoppslag om vaksinen mot borreliose bidro til nølingen og folk begynte å unngå LYMErix.

I april 2002 kunngjorde selskapet at LYMErix-salget hadde falt med 1.5 millioner doser i 1999 til rundt 10 000 planlagt for det året. Dette til tross for at tilfeller av borreliose øker. Selskapet sluttet å lage og selge vaksinen det året.

«Dessverre har vaksinen fått mye negativ oppmerksomhet fra publikum og media,» sa Dr. Alexea M. Gaffney-Adams, en sertifisert lege i infeksjonssykdommer, indremedisin og pediatri ved Stony Brook medisin.

Etter at selskapet trakk vaksinen, gjennomførte FDA flere tilleggstester for å bekrefte eller avkrefte påstandene om årsaken. Var ikke i stand til å gjenskape de uønskede hendelsene og bivirkningene som vaksinemotstandere rapporterte i årsaken og andre steder.

«Selskapet løste gruppesøksmålet basert på økonomiske bekymringer over et produkt som presterte dårlig i markedet,» sa Gaffney-Adams.

«Den endelige avtalen inkluderte 1 million dollar i advokatsalærer, men ga ingen økonomisk kompensasjon til de påståtte ofrene for vaksinen.».

Selv om LYMErix fortsatt er godkjent og lisensiert i USA og eksistensen av studier for å tilbakevise påstander om bivirkninger, har GlaxoSmithKline aldri gjeninnført LYMErix.

Hvorfor borreliose er vanskelig å behandle

Lyme sykdom, som er forårsaket av bakterien Borrelia burgdorferi, er en flåttbåren sykdom. Det sirkulerer ikke i blodet som mange bakterielle infeksjoner.

I stedet gjemmer det seg i vevet i kroppen din. Dette gjør det vanskeligere å oppdage og vanskeligere å behandle.

Hvis en infisert flått biter deg, kan du begynne å vise tegn på borreliose i løpet av én til fire uker.

«Primær borreliose er det de fleste av oss vet,» sa May. «Symptomer inkluderer feber, tretthet, muskel- og leddsmerter og i noen tilfeller det karakteristiske «bull’s eye»-utslettet der røde ringer vises rundt stedet for flåttbittet.»

Hvis diagnosen diagnostiseres tidlig, kan borreliose behandles med antibiotika.

Hvis den ikke fanges opp, kan ubehandlet borreliose utvikle seg og bli litt mer alvorlig.

«Sekundær borreliose kan inkludere hovne eller smertefulle ledd, ekstrem tretthet, nummenhet, hodepine, muskelsvakhet, konjunktivitt, dårlig hukommelse, forvirring og hjertebank,» sa May.

Hvis fortsatt ikke diagnostisert på dette stadiet, kan bakteriene invadere sentralnervesymptomet og forårsake problemer, som endringer i mental status og effekter på humør, søvn og hukommelse, sa May.

«Tap av muskelkontroll, [muskel] tics, mangel på koordinasjon og potensielt livstruende hjertekomplikasjoner er også mulig,» la han til.

I dag er 90% av borreliose-tilfellene rapportert i bare 14 stater, ifølge CDC. De fleste av disse statene ligger i Midt-Atlanterhavsregionen (Pennsylvania og New Jersey i spissen) og New England.

Det betyr imidlertid ikke at andre stater ikke har Lyme-infiserte flått.

Flåtten trives i varmt vær og vår- og sommerdager. I varmere klima kan flåttsesongen strekke seg til høsten og til og med vinteren.

Dette er problematisk fordi flåttbestandene er inne å gå oppog varmere klimatiske forhold forlenger tiden flåtten kan være aktiv.

«En ting som er veldig tydelig er at vi kan redusere eller unngå disse komplikasjonene ved å forhindre infeksjon, for eksempel med en vaksine eller ved å forhindre flåttbitt, eller ved å sørge for at pasienter behandles så tidlig og aggressivt som mulig,» sa han .

I kampen mot borreliose går behandling og forebygging hånd i hånd ettersom forskere leter etter måter å stoppe den langsomme veksten av tilfeller og forhindre langsiktige komplikasjoner.

Bunnlinjen

Med økningen i tilfeller av borreliose i USA, studerer forskere en potensiell vaksine for å forhindre flåttbåren sykdom.

Den vaksinen er for tiden i testfase II og kan være tilgjengelig om noen år.

Men dette ville faktisk være den andre vaksinen mot borreliose utgitt i USA.

Den originale vaksinen, kalt LYMErix, ble introdusert på slutten av 1990-tallet før den ble trukket tilbake på grunn av påstander om bivirkninger.

Selv om disse bivirkningene ikke har blitt replikert av FDA, sluttet selskapet å lage vaksinen i 2002.

Denne artikkelen ble oppdatert etter at den opprinnelig ble publisert 22. mai 2018.