Vegan vs vegetarisk: hva er forskjellen?

Ifølge rapporterte, finnes vegetariske dietter allerede i 700 A.C.

Det finnes ulike typer, og enkeltpersoner kan øve dem av flere grunner, inkludert helse, etikk, miljømessalisme og religion.

Vegan dietter er litt & # 8216; nyere, men de mottar en god mengde utskrift.

Denne artikkelen undersøker likhetene og forskjellene mellom disse to diettene.

Diskuterer også hvordan du kan påvirke helsen din og # 8217; miljø.

COS’er et vegetarisk diett?

Sekund Vegetarisk selskap, En vegetarianer er noen som ikke spiser kjøtt, fjærfe, spill, fisk, krepsdyr eller dyreforsterker.

Vegetariske dietter inneholder ulike nivåer av frukt, grønnsaker, frokostblandinger, belgfrukter, valnøtter og frø. L’inkludering av meieriprodukter og egg avhenger av typen diett som følger.

De vanligste typer vegetarianere inkluderer:

  • Vegetarianere Latto-Ovo: Vegetarianere som unngår alt dyr kjøtt, men forbruker meieriprodukter og eggprodukter.
  • Lakto Vegetar: Vegetarianere som unngår kjøtt- og animalsk egg, men forbruker meieriprodukter.
  • Vegetarere Ovo: Vegetarianere som unngår alle animalske produkter unntatt eggene.
  • Veganer: Vegetarere som unngår alle produktene av dyr og animalsk opprinnelse.

De som ikke spiser kjøtt eller fjærfe, men forbruker fisk, anses som nølere, mens deltids vegetarianere ofte er angitt som flexitarer.

Selv om de noen ganger anses vegetarianer, spiser fiske og flexitarer dyr kjøtt. Derfor, teknisk sett faller de ikke i definisjonen av vegetarisme.

COS’er en vegansk diett?

En vegansk diett kan ses som den strengeste formen av vegetarisme.

Veganisme er for tiden definert av Vegan Society Som en livsstil som prøver å utelukke alle mulige former for utnyttelse av dyr og grusomhet.

Dette inkluderer utnyttelse for mat og annet formål.

Derfor utelukker en vegansk diett ikke bare dyr kjøtt, men også meieriprodukter, egg og dyre ingredienser. Disse inkluderer gelé, honning, karmin, pepsin, rubberlage, albumin, myse, kasein og noen former for vitamin D3.

Vegetarere og veganer unngår ofte å spise produkter av animalsk opprinnelse av lignende grunner. Den større forskjellen er graden der animalske produkter vurderer akseptabelt.

For eksempel kan både veganerne og vegetarianere utelukke kjøtt fra kostholdet for helse- eller miljømessige årsaker.

Men veganer velger også å unngå alle animalske biprodukter fordi de tror at dette har størst innvirkning på deres helse og på & # 8217;.

Når det gjelder etikk, er vegetarianere mot drap av dyr for mat, men vurderer akseptabelt forbruk av animalske biprodukter som melk og egg, så lenge dyrene holdes i tilstrekkelige forhold.

D’En annen del, tror veganer at dyr har rett til å være fri fra # 8217; menneskelig bruk, om de er mat, klær, vitenskap eller underholdning.

Derfor prøver de å utelukke alle biprodukter av animalsk opprinnelse, uavhengig av forholdene der dyr blir avlet eller plassert.

Ønsket om å unngå alle former for dyreutnyttelse er grunnen til at veganer velger å gi opp meieri og egg, produkter som mange vegetarianere ikke har noe problem å konsumere.

Ernæringsmessige hensyn til vegetarisk og vegansk dietter

Forskning viser at vegetarisk og vegansk dietter pleier å være dårlig av mettet fett og kolesterol.

Har også en tendens til å inneholde høye mengder vitaminer, mineraler, fibre og sunne vegetabilske forbindelser (1).

Videre inneholder begge diettene en høy mengde matvarer som er rik på næringsstoffer. Disse kan inkludere frukt, grønnsaker, hele korn, valnøtter, frø og soyabaserte produkter (1).

D’Andre del, dårlig planlagt vegetarisk og vegansk dietter kan føre til et lavt bidrag fra noen næringsstoffer, spesielt jern, kalsium, sink og vitamin D (1, 2).

Begge diettene har også en tendens til å inneholde begrensede mengder vitamin B12 og langkjedede omega-3 fettsyrer, selv om nivåene av disse næringsstoffene generelt er lavere i veganer enn vegetarianere (1).

Som er sunnere?

Ifølge en rapport fra # 8217; ernæring og kosthold og ulike vitenskapelige revisjoner, kan både vegetariske og vegansk dietter anses som egnet for alle faser av livet, så lenge dietten er godt planlagt (1, 2, 3, 4).

Utilstrekkelig tilførsel av næringsstoffer som omega-3 fettsyrer, kalsium og vitamin D og B12 kan ha en negativ innvirkning på ulike aspekter av helse, inkludert mental og fysisk helse (5, 6, 7, 8).

Både vegetarianere og veganer kan ha et lavere bidrag fra disse næringsstoffene. Studier viser imidlertid at vegetarianere har en tendens til å konsumere litt fotball og vitamin B12 sammenlignet med veganer (9, 10).

Imidlertid bør både vegetarianere og veganer være spesielt oppmerksom på ernæringsmessige strategier som tar sikte på å øke næringsopptaket fra vegetabilsk mat (2).

Det kan også være nødvendig å konsumere forsterkede matvarer og kosttilskudd, spesielt for næringsstoffer som jern, kalsium, omega-3 og vitaminer D og B12 (1, 11).

Vegetarianere og veganer bør ta alvorlig hensyn L’analyse av deres daglige tilførsel av næringsstoffer, måler nivåene av næringsstoffer i blodet og leie kosttilskudd tilsvarende.

De få studiene som passer direkte til vegetariske dietter med vegansk, rapporterer at veganer kan ha en litt lavere risiko for å utvikle type 2 diabetes, hjertesykdom og ulike typer kreft enn vegetarianere (12, 1. 3, 14, 15).

Videre har veganer en tendens til å ha en lavere kroppsmasseindeks (BMI) lavere enn vegetarianere og synes å øke mindre med alderen med L’alder (12, 16).

Når det er sagt, har de fleste studier så langt blitt observert. Dette betyr at det er umulig å si nøyaktig hvilket aspekt av vegansk diett produserer disse effektene eller bekrefter at dietten er den eneste avgjørende faktoren.

Veganisme er mer enn hva du spiser

Selv om vegetarianere og veganer kan velge å unngå animalske produkter til lignende formål, strekker dette valget ofte utover dietten for veganer.

Faktisk er veganisme ofte ansett som en livsstil som sterkt forankret til dyrsrettigheter.

Av denne grunn unngår mange veganer også å kjøpe klær med silke, ull, lær eller ruskind.

Videre, mange veganer boikott de selskapene som opplever på dyr og kjøper bare kosmetikk uten animalske biprodukter.

De etiske veganerne har også en tendens til å holde seg borte fra Circhi, Zoo, Rodei, Hesteveddeløp og enhver annen aktivitet som innebærer bruk av dyr til underholdning.

Endelig vedtar mange miljøvernere et vegansk kosthold for sin reduserte innvirkning på jordressursene og for fordelene han har imot klimaendringer (17, 18, 19).

Ta med hjemmemeldingen

Vegetarianere og veganer kan unngå å konsumere animalske produkter av lignende grunner, men de gjør det i ulike mål.

Det er forskjellige typer vegetarianere og veganer er alle 3217; nærmere ekstremitet enn vegetarisk spektrum.

Begge typer dietter kan betraktes som trygge for alle stadier av livet, men vegansk dietter kan også tilby ekstra helsemessige fordeler.

Det er imidlertid viktig for både vegetarianere og veganer å planlegge sitt eget kosthold for å unngå langsiktige helseproblemer.

Mer informasjon om vegetarisk og vegansk dietter:

  • Cos’det er en veganer og hva veganerne spiser?
  • Hvordan spise lave karbohydrater som vegetarianer eller veganer