Vaping vitaminer

Fordampede vitaminer forbedrer sannsynligvis ikke helsen din.

Del på PinterestBedrifter hevder at du nå kan inhalere dine egne vitaminer for helsen. Getty bilder

Flere selskaper selger vaporizers som lar deg inhalere vitaminer, essensielle oljer og urtetilskudd. Men denne trenden er trygg … eller til og med nødvendig?

For det første var vaping en måte å bli kvitt vanen med sigaretter. Da var det bare flott.

Nå er det en «sunn» aktivitet, sier selskaper som presser folk til å fordampe vitaminer, urtetilskudd og eteriske oljer.

Minst tre selskaper har omfavnet denne nye vape-trenden. en markedsfører sin vitamin B-12 vaporizer som inneholder «10 ganger mengden som finnes i et typisk skudd av B-12», sammen med bilder av frisk frukt og bær (ingen av dem inneholder vitamin B-12, forresten).

En annen selger fordampningsjuicer som inneholder vitaminer, eteriske oljer og organisk aromatisk vann, med mottoet «hvis du ikke spiser det, bør du ikke inhalere det».

Men bare fordi du spiser noe, betyr det at det er trygt å inhalere en damp som produseres av det? (Se for deg å slappe av hjemme med en velsmakende økologisk frittgående kyllingfordamper.)

Eller det er også en effektiv måte å øke helsen din på?

Det er svært lite forskning for å svare på noen av disse spørsmålene, men her er det vi vet om vitamindamping.

Fordamping av vitaminer er trygt?

I følge a forhold publisert tidligere i år av National Academies of Sciences, Engineering and Medicine, viser studier at dampen fra elektroniske sigaretter inneholder færre typer og lavere nivåer av giftige kjemikalier enn sigarettrøyk.

Imidlertid drivstoff sigarett røyk den består av tusenvis av kjemikalier, hvorav minst 70 er kjent for å forårsake kreft. Så å være «mindre skadelig» er en enkel bar å oppnå.

En god ting med urtevæsker og vitaminer er at de er fri for nikotin, som er svært vanedannende.

Likevel en studere funnet ut at nikotinfrie e-sigaretter også kan være en inngangsport til sigarettrøyking blant tenåringer.

Noen selskaper som selger «sunne» dampende væsker markedsfører også produktene sine som inneholdende organiske ingredienser og uten kjemikalier.

Men oppvarming av fordampningsvæsken for å lage damp kan produsere kjemikalier som ikke var i den opprinnelige væsken. NAS-rapporten påpeker at kjemikaliene i dampen er avhengig av smakene og andre forbindelser i vapejuicen, samt hvordan enheten brukes.

Dette er grunnen til at forskere tester damp, noen ganger på flere fordampere, ikke bare væsken som skal fordampes.

Sammenlignet med brennbare sigaretter har e-sigaretter bare eksistert i kort tid, så det er mindre forskning tilgjengelig på deres sikkerhet.

«Vi vet egentlig ikke hva de langsiktige effektene av vaping vil være. Det er en relativt ny trend, og vi har ikke sett nok data hos langtidsbrukere til å fastslå hvilke helseeffekter det vil være, sier Dr. Adam Lackey, leder for thoraxkirurgi ved Staten Island University Hospital, i Staten Island, New York.

Noen studier har imidlertid funnet en sammenheng mellom vaping og økt risiko for hjerteinfarkt Og lungesykdom.

Disse risikoene er i tråd med det som skjer ved langvarig eksponering for små partikler luftforurensning, som Verdens Helseorganisasjon sier det kan føre til kardiovaskulære og luftveissykdommer og kreft.

«Lungene er ikke designet for å puste inn noe annet enn ren luft,» sa Lackey. «Det kan være vanskelig å gjøre i urbane områder. Men hvorfor gjøre det enda vanskeligere ved å med vilje inhalere damper og røyk? «

Vaping vitaminer kan forbedre helsen din?

Før du i det hele tatt tenker på om damping av vitaminer og kosttilskudd er bra for helsen din, må du vurdere om du trenger dem i utgangspunktet.

«Som en del av et sunt og balansert kosthold, er det egentlig ikke engang en indikasjon for folk flest å ta multivitaminer,» sa Lackey. «Selvfølgelig har svært få mennesker i disse dager virkelig et godt balansert kosthold.»

flere utdanning fant at inntak av orale multivitaminer ikke reduserte risikoen for hjertesykdom, kreft, kognitiv svikt eller tidlig død.

Når det gjelder urte og andre naturlige kosttilskudd, kan noen være effektive for visse forhold. Men det er ofte en grense Undersøkelser for å støtte helsepåstander.

Det som trengs er forskning som viser at å inhalere ting som vitamin B-12 eller echinacea er trygt og virkelig fungerer.

«Det ville egentlig ikke vært noen hensikt å ta inhalerte vitaminer og kosttilskudd hvis de ikke hadde samme effekt som å ta dem oralt,» sa Lackey.

Som med sigarettrøyking, kan det imidlertid ta år med langvarig bruk før noen helseproblemer utvikler seg.

Noen mennesker har problemer med å absorbere visse vitaminer, som folat, vitamin B-12 og vitamin C, gjennom tynntarmen.

Men Lackey mener fortsatt i disse tilfellene, «den beste administreringsveien vil være under tilsyn av en lege og sannsynligvis intravenøst ​​eller intramuskulært. Alt annet kan komme i form av diett eller oralt tilskudd. «

Når vi snakker om kosthold, er mat en fin måte – om enn kanskje ikke så sexy som å dampe – for å få i deg vitaminene dine.

«Vi har en utsøkt designet gastrointestinal bane hvis eneste formål er å bryte ned, absorbere og metabolisere vitaminer og næringsstoffer,» sa Lackey.