Vanlige spørsmål om behandling av prostatakreft

Beskrivelse

Hvis du nylig har blitt diagnostisert med prostatakreft, har du sannsynligvis mange spørsmål. Utsiktene til å snakke med behandlingsalternativene kan virke overveldende eller stressende.

Men mer informasjon du har på din tilstand, vil du bli forberedt bedre til å begynne å ta avgjørelser med legen din. I sin tur skal legen hjelpe deg med å føle deg komfortabel med å stille spørsmål om hva du kan forvente under og etter behandling.

Legen må gi pasient realistiske forventninger til alle forskjellige opsjoner & # 8221;, Dott. Herbert sjarm, Urologi President på Nyu Langone Health’S Perlmutter Cancer Center, Han fortalte Healthline. Også, han bemerket: «Det er veldig viktig at pasientene selvdrevne & # 8221;.

Ikke alle har samme prioriteringer når det gjelder behandling. Derfor er det nyttig å ha åpne og ærlige diskusjoner før de tar en beslutning om hvilke terapier som passer for deg. Disse fem spørsmålene kan hjelpe deg med å starte samtalen.

Hvordan livet mitt vil forandre seg under behandlingen?

Når du vurderer de terapeutiske alternativene for prostatakreft, vil du kanskje vite mer om hvordan livet ditt vil endres under behandlingen. Ikke c’det er et enkelt svar på dette spørsmålet. Ulike enormt fra person til person.

Til slutt, avhengig av behandlingen valgt i en felles beslutningsprosess med pasienten og legen, vil utfordringene være svært forskjellige & # 8221; forklart Lepor.

Hvor mye du kan endre ditt daglige liv, avhenger av en rekke faktorer, inkludert:

 • Kreftstadiet: refererer til størrelsen på svulsten, og hvis den sprer seg utover prostatisk kjertel. Som kreftceller vokser og spredes, blir kreft vanskeligere å behandle.
 • Kreft grad: Tester hjelper legen din å forstå noen egenskaper av tumorceller, for eksempel hastigheten som de vokser opp. En overlegen kreft har en tendens til å spre seg raskere, mens kreft med lavere klasse har en tendens til å vokse langsommere.
 • Behandlingsplan: Legenes behandlingsstyret avhenger av mange hensyn, for eksempel din nåværende helse, din alder og scene og graden av kreft. Noen behandlinger kan kreve at en pause skal gjenopprette, mens andre alternativer, som aktiv overvåkning, kan ha en minimal innvirkning på livet ditt.
 • Bivirkninger: De vanligste bivirkningene av prostatakreftbehandling er urininkontinens og seksuelle funksjonsproblemer, som ofte forbedrer seg med tiden. Legen din kan hjelpe deg med å håndtere bivirkninger med strategier som blant annet medisinske enheter og fysioterapi, blant annet.

Informer legen din om tvil eller prioriteringer du har. Lepor anbefaler å spørre noen viktige spørsmål for å bedre forstå hvordan ulike terapier kan påvirke ditt daglige liv og dine langsiktige prospekter. Vurder ideen om å spørre:

 • Hva er de potensielle komplikasjonene i denne behandlingen?
 • I hvilken grad denne behandlingen bør kontrollere sykdommen?
 • Hva er implikasjonene på livskvaliteten for denne behandlingen?
 • Hva er de potensielle risikoene og konsekvensene av en mer konservativ tilnærming?

Vet hva de forskjellige behandlingsalternativene oppfører seg, kan også hjelpe deg å være forberedt. For eksempel kan du ha en’ide om hvor mye tid dedikerer til avtaler, personterapier og hvile. Du kan også spørre familie og venner til å hjelpe med lekser og provisjoner.

Det er viktig å holde kontakten med dine kjære og naboer under behandlingen. Selv om du kanskje ikke føler seg sosial, kan familie og venner hjelpe deg med å opprettholde en følelse av normalitet i livet ditt.

Hvilke typer behandling er tilgjengelige?

Det er flere terapier for prostatakreft, avhengig av DELL’alder, klinisk historie og andre faktorer.

Lepor, som behandlet mer enn 5000 personer med prostatakreft, understreket at det ikke er noen enslig tilnærming til alle. & # 8220; Basert på sykdomspektret, C’er også et spekter av behandlingsalternativer & # 8221; forklart. & # 8220; For noen pasienter er deres prioritet knyttet til omsorg for sykdommen, mens for andre er det knyttet til livskvaliteten og i livet.

Hovedtyper av behandling for prostatakreft inkluderer:

Aktiv overvåking

Hvis noen har lav risiko kreft, bemerket Lepor at aktiv overvåking kunne være det beste alternativet. Det kan anbefales for folk som har sakte vekstkreft eller andre alvorlige helseproblemer.

Denne tilnærmingen gir kreftovervåking med vanlige tester og biopsier. Med andre ord sa Lepor, aktiv overvåkning betyr: «Vi tror ikke at sykdommen er en umiddelbar trussel. La oss følge den over tid. & # 8221;

Delvis ablation av kjertelen

Notat også som & # 8220; fokal terapi; delvis ablation av kjertelen fokuserer på den eneste behandlingen av prostatisk kjertel som påvirkes av kreft. Denne behandlingen tar sikte på å redde områdene av prostata fortsatt sunn kjertel.

Fokalterapi er ennå ikke en standarder for prostatakreftforvaltning i USA. Lepor sa at Nyu Langone-forskere kritisk undersøker sikkerhet og # 8217; effektivitet av fokalterapi teknikker for å definere de riktige kandidatene for denne innovative tilnærmingen.

«Ulempen med denne behandlingen er at vi ikke har data om langsiktig kreftkontroll & # 8221 ekstra. & # 8220; Vi er i ferd med å samle den.& # 8221;

Fordelen er at bivirkningene og komplikasjonene er mye mindre vanlige enn andre typer behandling. Dette er en poliklinisk prosedyre, uten problemer knyttet til urin- eller tarmkomplikasjoner, og en minimal innvirkning på seksuell dysfunksjon & # 8221; sa Lepor.

De fleste institusjoner tilbyr ikke delvis ablation av kjertelen. Ifølge Lepor er Nyu Langone en leder i sektoren, og ca 20% av pasientene er kandidater.

Radikal prostatektomi

Den vanligste operasjonen for prostatakreft er radikal prostatektomi. Denne intervensjonen fjerner hele prostatiske kjertelen. I noen tilfeller tilbys også radioterapi.

Lepor beskrev både radikal prostatektomi og strålebehandling som & # 8220; kurative inngrep og # 8221;. Dette betyr at hvis kreft er plassert i prostata, er det mulig å gjenopprette en fullstendig utvinning. De vanligste problemene som følger disse behandlingene, er urininkontinens og seksuelle funksjonsproblemer.

Hvis du vurderer kirurgi, husk at nivået av erfaring fra kirurgen din kan gjøre en forskjell. Ifølge Lepor, for erfarne kirurger, er de tekniske komplikasjonene svært uvanlige. «Den typiske pasienten går inn, prostata blir kirurgisk fjernet og går hjem neste dag & # 8221; sa. Halvparten av pasientene våre kommer tilbake til jobb om et par uker.& # 8221;

Radioterapi

Radioterapi er A’alternativ for de fleste typer prostatakreft. Fungerer ved hjelp av ioniserende stråling eller fotoner for å drepe kreftceller. Når kreften ikke har spredt seg utenfor prostatisk kjertel, har radioterapi mer eller mindre samme prosentandel av kirurgisk suksess.

Som radikal prostatektomi, beskrev Lepor radioterapi som en & # 8220; # 8217; hele kjertelen & # 8221;. Dette betyr at hele prostatiske kjertelen er målrettet.

Hormonell terapi

Hormonterapi bidrar til å redusere og redusere kreftcelleveksten som reduserer nivået av mannlige hormoner i kroppen. Lepor la merke til at den ofte brukes i kombinasjon med strålebehandling.

Hormonbehandling kan også brukes når en persons kreft har spredt for langt fordi kirurgi eller stråling er effektive.

For de mest avanserte tilfellene kan ulike typer behandling være nyttig. For eksempel er kjemoterapi og biologisk terapi blant alternativene for behandling av avansert prostatakreft.

Hvilke bivirkninger jeg kan forvente under behandling og hvordan kan jeg klare dem?

Utvalget av bivirkninger du kanskje merker avhenger av behandlingen. Det er viktig å spørre legen hvilke bivirkninger for å kontrollere og overvåke.

På Nyu Langone sa Lepor at pasientene får mye informasjon om mulige bivirkninger. ; Vi leverer dem en’veldig detaljert forventning dag for dag, uke for uke, måned for måned og la oss fremheve når ting kan være mer presserende & # 8221;.

Hvis kreft er lokalisert eller lokalt avansert, inkluderer noen potensielle bivirkninger av de vanligste behandlingene:

Seksuelle funksjonsproblemer

Mange mennesker med prostatakreft opplever en endring i seksuell funksjon. Dette problemet kan oppstå etter operasjon, strålebehandling eller andre terapier.

Bivirkningene knyttet til seksuell funksjon er behandlet. Det er viktig å snakke med legen din dersom du har symptomer som:

 • Vanskeligheter med å få eller beholde en’stopp ereksjon
 • Vanskeligheter med å nå orgasmen eller ubehaget under orgasmen;
 • Reduksjon av seksuell eller libido ønske

Behandling for disse symptomene kan omfatte medisiner, fysiske enheter som kan hjelpe med ereksjonen, en kirurgisk plante eller en kombinasjon av tilnærminger. Problemene med seksuell funksjonalitet kan også forbedre med tiden når kroppen din tilbakestilles.

Urinens fortsatte problemer

Folk som har en radikal prostatektomi, kan oppleve urinapper etter operasjonen;. I de fleste tilfeller forsvinner dette på mindre enn et år. Styringsøvelsene i bekkenbunnen kan gjøre en stor forskjell for å gjenoppta urinstyring.

Radioterapi forårsaker vanligvis ikke tap, men kan forårsake irritasjon i området. Det kan føre til følelsen av å måtte urinere oftere. Denne bivirkningen forsvinner vanligvis alene på slutten av behandlingen. La legen din vite om han vedvarer.

Tarmproblemer

I et lite antall tilfeller kan behandlingen for prostatakreft forårsake intestinale problemer som diaré, myke avføring og rektal blødning.

Imidlertid har hastigheten på tarmproblemer knyttet til prostatakreft redusert betydelig siden FDA godkjente en enhet kalt rektal spacer. Enheten eliminerer de fleste rektal bivirkninger forårsaket av strålebehandling.

Tap av fruktbarhet

Noen tegner prostatakreft med kirurgi, radioterapi eller hormonbehandlingsrisiko som lider av et tap av fruktbarhet. Under en radikal prostatektomi fjernes de seminale vesiklene og en del av definento. Dette avbryter forbindelsen med testiklene.

Stråling ødelegger også seminal vesikler. Både hormonell terapi og kjemoterapi påvirker også sædproduksjon.

I de fleste tilfeller er fruktbarhetsfallet ikke reversibelt. Før behandling kan legen snakke med deg om alternativer som kryogen spermagring. Frysingen av sperma kan gi deg muligheten til å ha organiske barn i fremtiden.

Jeg må gjøre livsstilsendringer under behandlingen?

Det er vanskelig å vite om endringene i livsstilen gjør en langsiktig forskjell for folk som bor med prostatakreft, ifølge Lepor. Samlet sett mener det at det er fysisk aktivt og følge et godt balansert kosthold har sannsynligvis en positiv effekt.

Hittil, bemerket han, det vil sikkert hjelpe med generell trivsel og generell helse & # 8221;.

For folk som ikke har vært veldig aktive tidligere, foreslår Lepor å starte et treningsprogram. Når det gjelder å spise riktig mat, er hans råd i tråd med anbefalingene fra’American Cancer Society for et sunt kosthold. Han foreslår:

 • Eliminer behandlet matvarer
 • Redusere rødt kjøtt
 • spis mer frukt og grønnsaker

Det er ikke nødvendig å lage en drastisk forandring. Selv gjøre små skritt for å gjøre mer mosjon og spise sunnere måltider kan hjelpe deg med å føle deg mer involvert i helsen din.

Hvor kan jeg finne støtte?

Ingen som gjennomgår en prostatakreftbehandling, bør føles som om det skal møte det alene. Ressurser er tilgjengelige, både lokalt og internasjonalt utformet for å hjelpe folk med kreft under behandling og gjenoppretting.

Legen din kan foreslå et bredt utvalg av støttenettverk som kan hjelpe. Disse kan inkludere støttegrupper i person, nettfora og individuell rådgivning med psykisk helsepersonell.

Det kan være kurativt å snakke om dine erfaringer med folk som forstår hva du passerer. Som utgangspunkt, bør du vurdere å se på filen Støtte ressurser Tilbys av prostata kreft fundament.

L & # 8217;

Husk: Det er ingen dumme spørsmål når det gjelder helsen din. & # 8220; Du må være veldig forsiktig med å ta en informert beslutning og # 8221; sa Lepor.

Det er normalt å føle seg nervøs ved å snakke om behandlingsalternativer og langsiktige prospekter. Spør legen din og uttrykk dine bekymringer, vil hjelpe deg å sørge for at du har informasjonen du trenger for å føle deg sikker på dine valg. Det kan også hjelpe deg med å forberede deg mentalt og fysisk for å starte behandlingen.