Vanlige årsaker til søvnløshet

Vi vet alle at en god natts søvn er avgjørende for den generelle helsen, men vi er kanskje ikke klar over hvor viktig det er eller prøver hardt nok for å få det.

Tross alt kan en hard natt lett «avlyses» ved å drikke en god kopp kaffe om morgenen, ikke sant?

Kanskje ikke.

Å prioritere søvn og finne løsninger hvis du ikke har nok er smart hvis du ønsker å opprettholde optimal helse.

«Søvn er en tid som evolusjonen har tildelt hjernen og kroppen for å utføre de nødvendige funksjonene som ikke kan utføres mens vi er våkne eller som utføres mer optimalt under en «off-line» tilstand, sier Dr. Robert Stickgold, PhD, førsteamanuensis ved Harvard Medical Schools senter for søvn og kognisjon, fortalte Healthline.

Lær mer: Mangel på søvn kan føre til overspising, utilstrekkelig matvalg «

Lysfaktoren

TIL ny studie som vil bli presentert på det 68. årsmøtet til American Academy of Neurology neste måned korrelerer dårlig søvn med gatebelysning.

Studien så på nesten 16 000 mennesker og brukte dataene til å knytte dårlig søvn til steder med lysere lysstyrke.

Jada nok, i byer og urbane områder med mer nattlys har folk rapportert dårligere søvnkvalitet. De som bodde i urbane områder med 500 000 mennesker eller flere ble utsatt for tre til seks ganger sterkere nattlys enn de i landlige områder og små byer.

Dette lyset, også kjent som blått lys, er slett ikke dårlig. Det hjelper døgnklokkene våre til å fungere ordentlig og hjelper til med plantevekst. Hos dyr hjelper det med migrasjon, humør, metabolisme og immunitet.

Dr. Maurice Ohayon, PhD, en professor ved Stanford University som opprettet studien, fortalte Healthline at folk flest vet at lys kan bidra til dårlig søvn. Forskningen hans var imidlertid den første som bekreftet at dårlig søvn kan knyttes til områder med høye nivåer av nattbelysning.

Av de som bodde i områder med sterkere lys, var 29 % misfornøyde med søvnen og 9 % rapporterte å være trette, mens bare 16 % av de i svakt opplyste områder var misfornøyde med søvnen og de 7 % led av tretthet.

De i urbane områder hadde i gjennomsnitt 402 minutter søvn per natt, sammenlignet med innbyggere på landsbygda som i gjennomsnitt får 412 minutter per natt i dårlig opplyste områder. Og 19 % av byboerne var mer sannsynlig å våkne forvirret om natten enn 13 % av innbyggerne på landsbygda.

«Lysforurensning kan finnes i enhver større by i verden. Imidlertid kan overdreven eksponering for lys om natten påvirke måten vi fungerer på om dagen og øke risikoen for overdreven søvnighet, «sa Ohayon. «Hvis denne assosiasjonen er bekreftet av andre studier, kan det være lurt å vurdere rommørking, sovemasker eller andre alternativer for å redusere eksponeringen.».

Ohayon la til at folk burde slå av elektroniske enheter mens de sover eller prøver å sovne.

Les mer: Teknologi kan virkelig hjelpe deg med å sove bedre? «

For ellers sover vi ikke?

Lysstyrken til gatelyset er ikke den eneste synderen. Andre blålyskilder fra datamaskiner, TV-er eller andre elektroniske enheter kan svekke din evne til å sove.

«Som et samfunn bruker vi mer teknologi og det er økende bevis på at kunstig lys har hatt en negativ innvirkning på helsen vår,» sa Brian Zoltowski, PhD, en assisterende professor ved Southern Methodist University i Dallas, i en uttalelse.

Han ledet forskning i 2014 som rapporterte hvordan lys påvirker kjemiske signaler i kroppen vår. Avbrudd kan påvirke søvn, stoffskifte, kreftutvikling, rusavhengighet og humørsykdommer, bare for å nevne noen.

Lys er kanskje ikke det eneste som holder oss oppe.

Mange mennesker er uvitende om at de trenger mer hvile enn de kunne få, og mange tror at koffein kan erstatte søvn. Dessuten jobber flere hjemme, noe som kanskje ikke gir et skille mellom arbeid og hvileaktiviteter.

Skiftarbeidere, som ofte jobber utenfor det tradisjonelle 9 til 5-vinduet, er også utsatt for søvnforstyrrelser.

Å være hyperkoblet og alltid ønske å sjekke meldinger er andre faktorer som kan holde oss oppdatert. Og ikke glem filen Sunday Night Blues eller Sunday Night Syndrome – den deprimerte følelsen av at en ny arbeidsuke nærmer seg. Det hjelper deg kanskje ikke å hvile.

Lær mer: Stimulerende legemidler kan forverre søvnproblemene til barn med ADHD «

Andre grunner til en god hvile

Stickgold sa at ny forskning har konkludert med at søvn er avgjørende for riktig immun- og endokrinfunksjon.

«Vi kan ikke produsere normale mengder antistoffer uten søvn, og glukoseregulering fungerer ikke selv med redusert søvn, noe som får folk til å se ut som de er pre-diabetikere,» sa han.

Søvn spiller en viktig rolle i minneprosessering, og bestemmer hvilke minner som vil bli husket og glemt. Stickgold sa at utilstrekkelig søvn kan bidra til et bredt spekter av psykiatriske lidelser, inkludert ADHD, depresjon, PTSD og schizofreni.

En studie publisert denne uken i SØVNoppdaget mekanismen som forbinder dårlig eller utilstrekkelig søvn med overspising, dårlige matvalg og vektøkning.

National Sleep Foundation tilbyr en guide for å hjelpe folk med å finne ut hvor mye søvn de trenger. For de fleste voksne er det midt i mellom syv til ni timer per natt.

Det er fra 6. til 13. mars Sleep Awareness Week som utpekt av National Sleep Foundation.