Vanessa Lachey: Foreldre, vær klar over farene ved RSV selv under influensasesongen

Del på PinterestVerten for «Top Chef Junior» Vanessa Lachey er på et oppdrag for å øke bevisstheten om farene som RSV kan representere og den økte risikoen som barn står overfor under forkjølelses- og influensasesongen. Getty bilder

  • RSV er et svært smittsomt sesongvirus som pådras av nesten alle barn i en alder av 2 år.
  • RSV fører til 16 ganger flere sykehusinnleggelser enn influensa hos barn under 1 år.
  • Alvorlige tilfeller av RSV er den viktigste årsaken til sykehusinnleggelse for barn i løpet av deres første leveår.

Vanessa og Nick Lachey pakket familien på fem og fløy til Ohio for å feire Nicks bestemors 90-årsdag.

«Ikke gå glipp av det. Vi ønsket å være der for å feire med henne og ha hennes kjærlighet til oldebarna,» sa Vanessa Lachey til Healthline.

Men da de ankom Ohio, begynte sønnen deres, Phoenix, som var 1 år gammel på den tiden, å oppføre seg dårlig.

«Selv om han var prematur, var han alltid så full av liv og så glad, men han ble virkelig sløv,» sa Lachey.

Etter å ha funnet ut at han hadde feber, ga hun ham reseptfrie medisiner. Da temperaturen ikke gikk ned etter noen dager, ringte han Phoenix-legen, som foreslo at Lachey skulle ta ham til en lokal barnelege.

«Jeg tok henne med til legen der og spurte henne spesifikt,» Tror du dette er RSV?»Jeg hadde hørt disse brevene, men jeg visste ikke hva de var,» sa Lachey.

Etter å ha hørt på pusten til Phoenix, mente legen at hun hadde det bra.

Lacheys hadde planlagt å fly til Bahamas for å fortsette reisen, så etter å ha sett barnelegen gikk de om bord på flyet.

«Hvis jeg visste at dette var et virus som du kunne tørke … hvis jeg ble bedt om å stille flere spørsmål, føler jeg at jeg ville vært bedre forberedt,» sa Lachey.

Da de ankom Bahamas ble pusten til Phoenix dårligere. Han forble sløv og leppene hans begynte å bli blå.

Lacheys oppsøkte umiddelbart en lege. Han sa at han ikke hadde evnen til å teste for RSV, men han ga dem likevel medisin for symptomene hans.

Til tross for at han tok medisinen, viste Phoenix ingen tegn til bedring.

Neste morgen fortalte Vanessa Nick at de måtte reise hjem.

«Det var ingen avganger, så vi fant et fly og hentet hver krone vi kunne for å reise tilbake til USA for å få tilstrekkelig helsehjelp,» sa Lachey.

Ved ankomst tok Lacheys Phoenix til et akuttmottak, hvor han umiddelbart ble diagnostisert med RSV og innlagt på sykehus i 6 dager. Han fikk oksygenbehandlinger hver time.

«Den lille kroppen hennes måtte kjempe, og det hadde pågått så lenge. Det var de tøffeste 6 dagene etter at han ble født for tidlig og på NICU. Å se ham på intensivavdelingen et år senere var ganske traumatisk, ikke bare for meg, men også for familien min og mannen min, og å prøve å forklare det til de andre barna våre, sa Lachey.

Phoenix har kommet seg helt etter RSV etter sykehusoppholdet og trivdes som barn. Men Lacheys skremmende opplevelse inspirerte henne til å advare andre foreldre om farene ved viruset.

Hva er RSV?

RSV står for respiratory syncytial virus. Og mer vanlig respiratorisk patogen hos spedbarn og små barn over hele verden. De fleste barn får det i løpet av de første 2 leveårene. Den kliniske presentasjonen varierer imidlertid avhengig av barnets alder og komorbiditeter.

«Nyfødte er mer utsatt for å bli syke, ettersom immunsystemet deres fortsatt er umodent og mors beskyttende antistoffer avtar rundt 2 eller 3 måneders alder. Spedbarn og små barn blir også syke, siden luftveiene deres er mindre, noe som gjør dem mer utsatt for å bli blokkert av det tykke slimet og hevelsen som produseres under RSV-infeksjon, Dr. Katharina Graw tank, barnelege fra NewYork-Presbyterian Komansky Children’s Hospital og Weill Cornell Medicine, fortalte Healthline.

Premature babyer som Phoenix har en høyere risiko for å utvikle RSV fordi de har reduserte beskyttende antistoffer fra moren, som vanligvis overføres til dem i løpet av tredje trimester av svangerskapet.

«Immunsystemet er ennå ikke modent for å bekjempe infeksjoner. Premature babyer har også svekket lungeutvikling og noen har utviklet bronkopulmonal dysplasi (BPD), som øker risikoen for sykehusinnleggelse og død av RSV, sier Graw-Panzer.

Selv om Lachey ikke klandrer legene sine for ikke å være klar over RSV, sier han at det er behov for større bevissthet om alvorlighetsgraden av tilstanden.

«Med en preemie hadde jeg allerede en million ting på gang i hodet mitt. Når du har en prematur baby … snakker de om den fysiske siden av ting og den følelsesmessige siden av ting, og det er mange risikoer, men det er jobben min som mamma å stille spørsmålene, og jeg føler at jeg bevæpnet med kunnskap, så kunne jeg ha spurt barnelegen min [om] RSV,» sa han.

Dr. Michael Forbes, en spesialist i pediatrisk og ungdomsintensiv omsorg, sier at mange foreldre med premature babyer er overveldet av informasjonen.

«Det er mye informasjon å samle inn og det som er viktig og uviktig er alltid en utfordring… Den premature babyen er veldig sårbar for disse infeksjonene… Å holde babyen trygg mot RSV og andre vintervirus bør stå øverst på foreldrenes liste , fortalte Forbes til Healthline.

For å øke bevisstheten samarbeidet Lachey med Rom, et internasjonalt biofarmasøytisk selskap.

«Jeg vil ikke at andre mødre og fedre skal måtte gå gjennom alt dette. I stedet for å sitte her og tenke «jeg burde, jeg skulle ønske, jeg kunne», tenkte jeg at jeg ville være proaktiv med det. Jeg gjorde det til mitt oppdrag, og jeg gjør mitt beste for å spre ordet. Jeg er beæret over å være Sobis partner og ta budskapet ut der, å la folk utdanne seg og stille spørsmål og definitivt gå med mors eller fars intuisjon, sa Lachey.

Hva er symptomene og måtene å forhindre RSV på?

Tegn på RSV hos barn kan omfatte:

  • feber
  • nysing og hosting
  • sløvhet
  • dårlig ernæring
  • pustevansker (som rask, overfladisk pust; neseåpning; tilbaketrekking; og hvesing)

Forbes sier at symptomene kan begynne som forkjølelse, med nysing eller hosting. Etter hvert som symptomene forverres, kan babyen få pustevansker.

«Babyen kan puste raskere, ta dypere åndedrag. Ribbene deres kan vises mer når de puster. De slites ut når de spiser – får ikke ferdig en flaske eller ammer – og virker mer slitne enn vanlig. Dette er alle advarselstegn på at infeksjonen har spredt seg til lungene og at barnet må oppsøke lege, sa han.

Alvorlige tilfeller av RSV er hovedårsaken til sykehusinnleggelse for barn i løpet av deres første leveår, og forårsaker 16 ganger flere sykehusinnleggelser enn influensa.

Det er viktig å ta skritt for å forhindre at barn får viruset.

Graw-Panzer sier god håndhygiene er det beste forsvaret.

«For eksempel å alltid vaske hendene med varmt såpevann, eller bruke alkoholbaserte kluter rett før du holder babyen eller noen andre som holder eller tar på babyen,» sa hun.

Siden RSV kan overføres av andre mennesker som nyser eller hoster, hevder Graw-Panzer å unngå nærkontakt med syke mennesker og overfylte områder.

«Rengjør forurensede overflater, som dørhåndtak, der viruset kan overleve i opptil 6 timer,» sa han.

Å holde barn unna syke mennesker i hjemmet er også viktig, bemerker Forbes. Og hvis andre barn i skolealder er i huset, sier han at man skal være forsiktig.

«Hvis de går på skole eller barnehage og går hjem, må du regne med at de er smittet og smittsom hele vinteren. RSV, som mange vintervirus, vil infisere mennesker og gjøre dem smittsomme, men noen ganger opplever halvparten eller tre fjerdedeler av mennesker som er smittsomme aldri symptomer,» sa Forbes.

Graw-Panzer bemerker at det er et forebyggende medikament (palivizumab) tilgjengelig for spedbarn og små barn med høyere risiko for RSV og at forskning for RSV-vaksiner for tiden er i gang.

Søk omsorg og informasjon

Når et barn pådrar seg viruset, opplyser Graw-Panzer at hjemmebehandling består av støttende behandling, som å lindre neseobstruksjon med saltvannsdråper og forsiktig suging, febernedsettende midler og å holde barnet hydrert.

«Spedbarn med ernæringsvansker, pustevansker eller hypoksemi trenger imidlertid sykehusinnleggelse for å sikre tilstrekkelig ernæring, oksygen, rydde luftveiene og pustestøtte,» sa Graw-Panzer.

Lachey kjenner dette scenariet altfor godt.

«Hver forelder spør om barnet deres har influensa. De spør aldri: «Babyen min har RSV?»»

Siden RSV gir flere sykehusinnleggelser hos barn under 12 måneder enn influensa, sier han at det bør snakkes oftere om influensa.

Hans oppgave er å starte samtalen.

«Jeg snakker med mødre og venner om det, og prøver å være proaktiv om det på sosiale medier. Jeg tror vi kan spre ordet og forhåpentligvis la folk utdanne seg … og snakke med legen deres om det, «sa Lachey.

Når han lærer om RSV, vil han at foreldrene skal forstå at resultatet kan være livstruende.

«Tanken på dette skremmer meg som mor absolutt,» sa hun. «[Det beste vi kan gjøre] for å lindre tyngdekraften ville være å bevæpne [oss selv] med kunnskap.»

Cathy Cassata er en frilansskribent som spesialiserer seg på historier om helse, mental helse og menneskelig atferd. Hun har en evne til å skrive med følelser og knytte kontakt med leserne på en innsiktsfull og engasjerende måte. Les mer om arbeidet hans her.