Valium, Xanax og andre rusproblemer "benzo"

Da Janis* skilte seg fra mannen sin, tok hun Ativan morgen og kveld i to år, mens hun prøvde forskjellige antidepressiva.

«Hvis du spretter en Ativan, forsvinner angsten på 10 minutter,» sa han til Healthline. «Det er enormt avhengighetsskapende.»

Vi har hørt mye om opioidepidemien.

Men det er et annet mindre anerkjent reseptbelagt legemiddelproblem: benzodiazepiner som Ativan, Xanax, Valium og Klonopin.

Selv om leger foreskriver færre smertestillende midler, fortsetter reseptene for disse angstdempende legemidlene å øke.

I likhet med smertestillende midler bør «benzodiazepin» være en midlertidig løsning.

Imidlertid lar leger pasientene holde dem i årevis.

Mange amerikanere innser ikke at resepten deres er et vanedannende stoff som over tid risikerer å forverre deres opprinnelige problem.

Høres kjent ut? Dette gjaldt også opioider forskrevet ved kroniske smerter.

Personer som regelmessig bruker benzodiazepiner i måneder eller år risikerer «avhengighet, avhengighet, kognitiv svikt, flere fall og død», ifølge Stanford Universitys psykiater Anna Lembke.

«Leger har også en tendens til å overvurdere fordelene. Langvarig bruk kan forverre søvnløshet, humør og angst,» sa han til Healthline.

«De er overforskrevet,» la Yale-psykiater Swapnil Gupta til. «Ganske ofte vil jeg se en pasient som håndterer problemene sine, og de vil si at fastlegen min ga meg dette for å sove, og jeg vil se 2 mg Xanax.»

Gupta fortalte Heathline at han ofte hjelper pasienter med å droppe resepter fra andre leger, en prosess som kan ta mer enn ett år.

I mellomtiden kjøper tenåringer «Z-bar» – en dose på 2 milligram (mg) Xanax – på gaten.

Superpotente variasjoner av benzodiazepiner, som klonazolam, selges online til alle som et «forskningskjemikalie».

«Akkurat som overforskrivning av opioider har bidratt til ulovlig bruk av heroin og fentanyl og relaterte dødsfall, kan overforskrivning av benzodiazepiner varsle begynnelsen på en ny æra med ulovlige og dødelige benzodiazepiner», Lembke advart.

Farene ved benzodiazepiner

I tillegg til angst har Food and Drug Administration (FDA) godkjent benzodiazepiner for søvnløshet og annen bruk. De foreskrives ofte sammen med antidepressiva.

Mengden som amerikanere forbruker har mer enn tredoblet siden midten av 1990-tallet.

Benzoer er involvert omtrent en tredjedel av alle dødsfall fra overdose av reseptbelagte legemidler, typisk kombinert med smertestillende.

Begge legemidlene kan ha blitt foreskrevet siden den gang 17 prosent av amerikanere med opioidresept brukte også et benzodiazepin i 2013.

Folk dør også når de tar en benzo med alkohol.

Og selv foreskrevet bruk kan føre til en syklus av avhengighet.

Ta en benzo hver natt for å sove, for eksempel, og du vil vanligvis ha «rebound insomnia,» sa Lembke.

Søvnen din blir faktisk dårligere på grunn av benzodiazepiner og hjernen tilpasser seg benzodiazepiner på en slik måte at søvn blir umulig uten, sa han.

Når Gupta ser en pasient som lider av panikkanfall, kan han foreskrive Klonopin som kun skal brukes under angrepene. Det vil også begrense dosen.

Når pasienter kommer med en resept for søvnløshet, kan de ikke ta dem av umiddelbart fordi de er avhengige, sa han.

«Jeg ber dem prøve å kutte tabletten i to,» sa han. «Det er så vanskelig å gå av. Du kan få kramper, delirium, skjelvinger. Du kan bli suicidal. Noen ganger kan rebound-angst være mye verre. «

«Jeg har hatt folk som fullstendig kuttet det i fire eller fem måneder, og det er folk som går frem og tilbake i et og et halvt år,» la han til. «Samtidig jobber vi med andre løsninger: gruppeterapi, akupunktur og SSRI. Jeg passer på at hver gang de kommer inn bruker vi 5 til 10 minutter på benzodiazepinproblemer. «

Prøver å trekke seg tilbake

Janis ga opp Ativan, men så senere en ny psykiater som ga henne en cocktail med medisiner som inkluderte 6 mg Klonopin – 2 mg tabletter som hun ble bedt om å ta tre ganger om dagen.

«Han sa aldri at det var avhengighetsskapende,» sa hun til Heathline. «Hver psykiater siden den gang har sagt at det er en latterlig figur [for en kvinne på 130 pund].»

Over tid mistet Janis jobben, sov 14 timer i strekk, hadde anfall med slørete tale og gikk ned til en kjole i størrelse 0.

«Folk sa at jeg så ut som «narkoman», sa han, så han bestemte seg for å slutte med Klonopin.

I samarbeid med en primærlege reduserte han dosen gradvis over tre år.

«Hver gang jeg krympet, skalv jeg, jeg hadde hodepine, huden min krøp, jeg ville være nervøs og kvalm i flere dager,» sa hun.

Janis hadde falt til 1.5 mg da hun bestemte seg for å slutte helt på egenhånd. Det var en feil.

Rystelsene var «forferdelige» og hun tenkte på selvmord, så hun dro til legevakten og ba om å bli innlagt på sykehus.

Uttak fra Klonopin kan føre til anfall, så en psykiater på sykehuset hennes ga henne 3 mg, og reduserte deretter femdagersdosen til null. Han tilbrakte de dagene på gulvet, skalv og gråt.

Benzoer for en dårlig tid

Antidepressiva kan ta uker å hjelpe og kan øke søvnløshet og angst den første måneden.

Psykiatere foreskriver noen ganger bare en benzo for den perioden, bemerket Gupta.

Nancy * tok Ativan da hun nådde minimum. Panikkanfallene hennes hadde gjort henne «ikke i stand til å jobbe eller sosialisere eller til og med forlate sengen min til tider». Legen hennes har foreskrevet Zoloft og Ativan «etter behov».

«For meg var det et vidundermiddel, som absorberte angsten min som en svamp. Det hjalp meg å komme meg gjennom den tiden, sa Nancy til Healthline.

Zoloft begynte å jobbe på en måned, hvoretter «bare å ha Ativan i lommen forhindret utallige angstanfall. Jeg var i stand til å holde en tale og til date. Til slutt trengte jeg det ikke i det hele tatt, sa han.

Men Nancy er nå avhengig av Ativan.

Etter at panikkanfallene avtok, utviklet hun søvnløshet og gjenopptok Ativan om natten.

«Det hjalp meg å sove, men jeg trengte mer og mer søvn ettersom kroppen min utviklet en toleranse og jeg oppdaget de to negative bivirkningene av Ativan: hukommelsestap og oppkast med alkohol. Nå tar jeg den med Ambien for å sove. Uten dem finner jeg meg selv våken hele natten, «sa hun.

«For sosiale og forretningsmessige formål trenger jeg sjelden Ativan. Jeg har den i lommen og føler meg trygg, la han til.

Amerikas avvenning fra bensin

I 2015 startet administrasjonen av veteraner en rekord å redusere bruken av benzo blant veteraner på 75 år og over, som ofte fikk resept for år siden.

«Det er på tide at det medisinske samfunnet anerkjenner at langtidsforskrevne benzodiazepiner er farlige for pasienter,» sa Lembke.

For å håndtere søvnløshet sa hun til Healthline, hopp over benzoen og endre vanene dine i stedet.

Stå opp tidlig for å nyte morgensolen, trene daglig, begrense koffein etter middag, følg en vanlig timeplan og hold elektroniske skjermer unna sengen.

Standard antidepressiva er de beste medisinene for angst, sa han.

Lembke analyserte opioidproblemet i «Drug Trafficker, MD: Hvordan leger har blitt lurt, pasienter har blitt hektet, og hvorfor det er så vanskelig å slutte, «Utgitt i 2016.

I et nylig New England Journal of Medicine meningsinnlegg, hun og to medforfattere oppfordret til at kampen mot opioider inkluderer benzodiazepiner.

Noen stater krever at leger sjekker en database for resepthistorie før de forskriver opioider, benzodiazepiner eller begge deler. Databasen kan avsløre om en pasient er en «shopping lege,» bemerket de.

Flere stater kan innføre den regelen for benzoplasmer.

Helseforsikringsselskaper kan også gjennomgå praksis som tillater overforskrivning av benzodiazepiner, sa de.

Mer kan gjøres for å stenge «ulovlige nettapoteker» og bekjempe spredningen av gateversjoner.

Ellers, advarte de, kan kampen mot opioider ganske enkelt presse forbrukere til å bytte «fra en klasse av livstruende stoffer til en annen».

* Navn er endret for å beskytte folks personvern.