Vaginal atrofi: Naturlige behandlinger og mer

Gjenkjenne det vaginale atrofien

L’vaginal atrofi er best kjent som menopausal syndrom (GSM). Oppstår på grunn av nedgangen i østrogen nivåer i kroppen. Av denne grunn er postmenopausale kvinner spesielt utsatt for å utvikle denne tilstanden.

Du kan ha GSM hvis du finner ett eller flere av følgende symptomer:

 • vaginal tørrhet, brennende eller kløe
 • Overflødig
 • vaginal kløe
 • Brennende eller haster med trang
 • Økning i urinveisinfeksjoner (IVU)
 • inkontinens
 • ubehag, tørrhet eller liten blødning under forholdet
 • Forkortelse og stivning av vaginalkanalen

Noen eksperter anslår dette halv av alle kvinner i postmenopause lider av vaginal atrofi. Men få kvinner ser etter omsorg, noe som gjør det vanskelig å få nøyaktig statistikk.

Hvis GSM treffer deg, har du noen behandlingsalternativer du kan prøve hjemme. Hvis symptomene vedvarer eller forverres, kontakt legen din.

Naturlige rettsmidler for vaginal atrofi

GSM reagerer generelt godt på relativt enkle behandlinger. Det er mange naturlige eller hjemme rettsmidler for å lindre ubehaget ditt og ta deg tilbake for å høre deg selv.

Urter og kosttilskudd

Forskere i A 2014 Studio Han undersøkte den torniske olivenoljen som et mulig alternativ til tradisjonell østrogenbehandling. Denne oljen er rik på essensielle fettsyrer. Deltakere som tok den tornede olivenoljen, så en forbedring av vaginal elastisitet og # 8217; vevsintegritet. Mot slutten av studien, noterte noen deltakere en økning i leddsmerter og mageproblemer. Det er ikke klart om dette var relatert til oljen eller resultatet av andre faktorer.

Andre vitaminer og kosttilskudd som kan bidra til å inkludere:

 • Vitamin E
 • Vitamin A
 • Betakaroten
 • Gruppe B-vitaminer
 • Omega-3 fettsyrer

Kosthold

Nå og opprettholde en sunn vekt og en kroppsmasseindeks kan også hjelpe med GSM. Men å miste vekt for raskt kan retort mot, så hold deg til lins og konstant tap.

Du kan vurdere tillegg av matvarer som inneholder vegetabilsk eller fytoøstrogen østrogener, for eksempel soyabønner, soyabønneprodukter eller linfrø. EN nylig studie Viser en vaginal tørrreduksjon med bruk av vegetabilsk østrogen. Du bør også drikke rikelig med vann for å holde seg hydrert og forsøke å begrense koffein og alkohol og # 8217;.

Trening

Engasjere i en vanlig treningsrutine kan fremme blodstrømmen og balansere hormonnivåer. Prøv å gå i 30 minutter om dagen, fem dager i uken for å starte. Snakk med legen din om et treningsprogram som ville være passende for deg. Som med vekttap, kan for fysisk trening bidra til forverring av vaginal tørrhet. Moderering er grunnleggende her.

Personlig pleieprodukter

Unngå å bruke lavands eller andre produkter for hygiene som inneholder dufter eller andre kjemikalier. Disse produktene kan irritere eller tørke opp vagina og forverre symptomene. Prøv å velge elementer for personlig pleie med en balansert pH.

Tradisjonelle behandlinger for vaginal atrofi

Legen din kan foreslå at du prøver vaginal østrogenbehandling for din GSM. Denne typen behandling påføres det vaginale området gjennom tabletter, ring eller krem. Fordi den påføres direkte på skjeden, er det mindre sjanser enn overskudd av østrogen når andre deler av kroppen, som brystet, hvor hormonet kan forårsake skade.

Vaginal østrogenbehandling kan lindre tørrhet, irritasjon og smertefulle relasjoner. Det kan også lindre andre symptomer på overgangsalderen, for eksempel hetetilger, natt svette og søvnforstyrrelser. Kvinner som er sendt til denne terapien, ser vanligvis resultatene etter fra fire til seks uker.

Det orale østrogenet er et annet alternativ, men å ansette det orale hormonet betyr at det kan nå alle deler av kroppen. Legen din kan forklare fordelene og risikoen for denne typen behandling.

Når du skal se legen din

Hvis symptomene vedvarer, kontakt lege. Fikse en avtale med legen din i dag hvis du har oppstått uvanlige vaginale symptomer som blødning, overdreven sekresjon eller smerte under forholdet.

Du kan også snakke med legen din dersom du har andre forhold eller prosedyrer som reduserer produksjonen av kroppsøstrogener. Dette inkluderer:

 • Kirurgisk fjerning av begge eggstokkene
 • Radioterapi for kreft
 • Kjemoterapi for kreft
 • Hormonelle behandlinger for brystkreft

Hvis du ikke mottar behandling, kan GSM føre til komplikasjoner. Vaginale eller vaginerte infeksjoner kan oppstå på grunn av endringer i # 8217; syrebalansen i skjeden din. Du kan også se en økning i urinproblemer, for eksempel urinveiene eller inkontinensinfeksjoner. Dette kan øke frekvensen og # 8217; haster å urinere eller gjøre urinering smertefullt. Legen vil trolig kjøre en bekkenundersøkelse, samle en prøve av urin og testet surheten i skjeden din for å lage en diagnose.

Outlook

Du kan kanskje håndtere GSM hjemme ved å bringe noen enkle livsstilsendringer. Noen kliniske studier støtter alternative medisiner eller kosttilskudd for vaginal atrofi. Snakker alltid med legen din før du tar noe alene for dine forhold. Noen av disse behandlingene kan samhandle med visse stoffer. Ellers ikke nøl med å gjøre en avtale med legen din for å diskutere andre behandlingsalternativer tilgjengelig hvis symptomene dine blir verre.

Hvordan å forhindre vaginal atrofi

Engasjere seg i en «vanlig seksuell aktivitet kan være en av de beste forsvarene mot GSM. Å ha sex med eller uten partner bidrar til å øke blodstrømmen til skjeden, opprettholde sunne vev.

Du kan også prøve å bruke benk fuktighetsgivende kremer (OTC), for eksempel Replens eller Vagisil, for å hydrere skjeden. OTC smøremidler, som astroglid eller ky gelé uten glyserin, kan lindre symptomene under rapporten. Ta deg tid til å bli begeistret før forholdet kan eliminere tørrhet og brennende ved å gi større naturlig kroppssmøring.

Hvis du røyker, snakk med legen din for å slutte. Røyking er en risikofaktor for utviklingen av vaginal atrofi.

Les videre: Helsefordeler for sex »