Ulcerøs kolitt kirurgi: Risiko, utvinning og mer

Beskrivelse

Kirurgi er en av de mange behandlingsalternativene som er tilgjengelige for personer med ulcerøs kolitt (CU). Men ikke alle de med denne tilstanden vil trenge kirurgi. Noen mennesker kan oppleve mindre invasive behandlinger og deretter gjennomgå kirurgi etter at sykdommen utvikler seg.

Les videre for å lære om hvilken innvirkning denne typen behandling vil ha på kroppen din og din livsstil.

Som trenger kirurgi for ulcerøs kolitt?

Du kan kanskje klare UC gjennom narkotika og endringer i kostholdet ditt. Over tid, de første behandlingene som er foreskrevet av legen, kan ikke fungere mer eller bli mindre effektive.

Symptomene og bivirkningene av Cu kan bli så alvorlig at du må utforske A & # 8217, forskjellig behandlingsalternativ.

Kirurgi er sjelden det første alternativet. Så langt som en tredjedel av mennesker med cu raskere eller senere vil det trenge kirurgi. De fleste med Cu vil kunne behandle sykdommen i andre mindre invasive måter før kirurgi er nødvendig.

Proctocolektomi

Når kirurgi er nødvendig, fjernes tykktarmen og rektusen med en prosedyre som kalles proktocolektomi.

En proctocolektomi utføres på sykehuset som sykehusoperasjon. Dette betyr at du vil forbli på sykehuset under prosedyren og for en del av utvinningen. Du må motta L’General anestesi.

Etter å ha lidd en proktocolektomi. Du vil trenge en’ileostomi eller anal anastomose med eleallomme (iPAA). I de fleste tilfeller vil legen kjøre både kirurgiske inngrep på samme dag for ikke å gjenta den generelle anestesien.

ileostomi

Når kolonet er fjernet og endetarmen, må legen skape en måte for kroppen din for å eliminere avfall. Denne prosedyren kalles ileostomi.

A’ileostomi er en effektiv behandling for UC, men du trenger en stomi som en del av prosedyren. En Stomia er en kirurgisk åpent åpning som gjør det mulig å navnet på kroppen;. En Stomia er vanligvis laget i # 8217; underlivet, like under livet ditt.

Du må også ha på seg en pose til Stomia. En pose for den ytre er en pose som du bruker eksternt for å samle kroppsavfall.

Hva å forvente

Før A’ileostomi, kirurgen må utføre en proktocolektomi. De vil utføre sykehuset ileostomi og du vil motta den generelle anestesien.

Etter prosedyren må du ha på seg en pose til Stomia. Dette kan være ubeleilig for noen mennesker. Du må bære posen til Stomia for resten av livet ditt. Når du har hatt denne prosedyren, kan kirurgen din ikke avbryte den.

Anastomose anal av ileal lommen (ipaa)

Denne andre typen prosedyren kalles noen ganger j-pose. Denne operasjonen er også generelt effektiv, men har ikke eksistert i lang tid som L’ileostomi. Dette betyr at det kan være vanskeligere å finne en kirurg i stand til å utføre prosedyren.

I motsetning til Dell’ileostomi er en pose bygget på ileo og # 8217; ileo og festet til # 8217;. Dette eliminerer behovet for en ekstern pos per omitasjon.

Noen mennesker lider av inkontinens eller ved et uhell passert etter L’intervensjon. Narkotika kan bidra til å kontrollere veskenes funksjon. Du kan også prøve betennelse eller irritasjon i posen. Dette kalles Pouchite. Noen kvinner kan bli sterile etter prosedyren.

Hva å forvente

Som med ileostomi, trenger du en proktocolektomi før en iPAA. En iPAA kjører på et sykehus, og du vil motta den generelle anestesien.

Alle’iPAA starter vil ikke fungere som en normal tarm og endetarm. Du kan ha intestinale tap i flere uker mens du lærer å sjekke den indre posen. Medisiner kan hjelpe.

Posen kan flamme eller irritert. Det kan være nødvendig å behandle det kontinuerlig.

Hvis du er en kvinne, og du skal ha barn i fremtiden, snakk med legen din før prosedyren. Denne prosedyren kan føre til infertilitet i kvinner.

Kontinental ileostomi

En annen type ileostomi kalles kontinent ileostomi eller k-pose. Under denne prosedyren er enden av ileo fastsatt mot det indre av # 8217; # 8217;.

I motsetning til A’tradisjonell ileostomi, er det ikke nødvendig å bære en pose per stomi. En pose k er også forskjellig fra en J-veske som ileo ikke er koblet til # 8217;. I stedet, A’kontinent ileostomi er basert på en intern ventil som samler avfall og forhindrer drenering.

Når posen er fylt, fjernes avfallet av et kateter. Du må bruke en dekning for ottomi og tømme posen ofte, minst et par ganger om dagen.

En k-poseprosedyre kan være å foretrekke hvis du har hatt problemer med en sekk for stomuten, som L’irritasjon av huden, eller hvis du bare ikke vil forvirre med en ekstern avfallspose. På grunn av det faktum at kontinentet ileostomi bare kan utføres når tarmen er sunt, er denne prosedyren ikke lenger vanlig som den er en gang.

gjenoppretting

Etter intervensjonen vil du forbli på sykehuset fra tre til syv dager. Dette tidsvinduet gjør det mulig for kirurgen å overvåke deg for tegn på komplikasjoner.

Begge prosedyrene serien vil kreve en gjenopprettingsperiode fra fire til seks uker. I løpet av denne tiden vil du regelmessig møte din kirurg, lege og muligens en enterostom terapeut. En enterostom terapeut er en spesialisert terapeut som fungerer direkte med folket som kolon ble fjernet.

Ditt hjelpeteam vil trolig dekke følgende poeng med deg for å forbedre gjenopprettingen din:

 • Spis godt fordi god mat kan hjelpe kroppen din helbredet og hjelpe deg med å unngå problemer med etter operative helse. L’Ernæringsopptak kan være et problem etter disse kirurgiske inngrepene, så å spise godt vil hjelpe deg med å holde nivåene av næringsstoffer.
 • L’Hydrering er viktig for generell helse, men fremfor alt for helsen til ypesystemet. Drikk minst seks-åtte glass om dagen.
 • Arbeid med en rehabiliteringsterapeut eller fysioterapeut for langsomt å gjenopprette dine fysiske ferdigheter og trene når du kan. Forbli aktiv er en fin måte å ta vare på din generelle helse under utvinning, men for mye aktivitet for snart kunne du komplisere din helbredelse.
 • Behandle stress. L’Angst eller følelsesmessig stress kan forårsake mageproblemer, noe som kan øke risikoen for ulykker.

Hvordan ta vare på en pose for Stomia

Hvis du har en pose for en stil på en tradisjonell ileostomi, må du ta vare på det for å redusere risikoen for gastrointestinale lidelser og andre komplikasjoner.

Din kirurg vil råde deg til å utføre følgende trinn for omsorg for Stomia:

 • Tøm posen for stomuten hver gang den er full for en tredjepart. Dette vil bidra til å forhindre tap og fotavtrykk.
 • Når du er klar til å tømme posen, ta tak i bunnen av posen og løft den sakte, løsnet det forsiktig på toalettet. Rengjør både interiøret og # 8217; utvendig av halen av posen med toalettpapir og rull igjen.
 • Avhengig av hvilken type pose du har, må du kanskje endre stomuten en gang om dagen eller noen ganger i uken. Det kan også trenge å endre posen din oftere hvis du plutselig fordi du ikke vil kunne følge huden din effektivt som den burde.
 • Når du endrer posen til Stomia, anbefaler vi deg å rense noen sekresjon rundt stomi og rengjør huden med vann og såpe. Pass på at huden din er helt tørr før du bruker en ny oppdatering og en pose mot den.

Endre posen til Stomia tilbyr også deg L’Mulighet for å se etter mulig hudirritasjon.

Ring legen din dersom huden din er overdrevet rødt eller irritert, da dette kan indikere en allergisk reaksjon på materialer per stomi. Dette er vanligvis løst ved hjelp av forskjellige klistremerker og patcher.

Risiko og komplikasjoner av kirurgi

Kirurgi er vanligvis A’alternativ for siste instans for UC, delvis på grunn av at enhver operasjon kan innebære risiko og komplikasjoner. Noen av disse risikoene for UC-kirurgi inkluderer:

 • blødning
 • infeksjon
 • arr
 • Kløe eller irritasjon av Stomia
 • Organskade
 • Tarmen blokkert av # 8217; Akkumulering av arrvev
 • diaré
 • Overdreven gass
 • Rektal sekresjon
 • Ernæringsmessige mangler, spesielt vitamin B-12
 • Elektrolytiske ubalanser

Intestinal kirurgi kan også føre til risikoen for å utvikle spøkelsetten. Et spøkelse som refererer til følelsen av å måtte passere en tarmbevegelse, selv om du ikke lenger har et endetarm. Dette kan oppstå i flere år etter intervensjonen.

Meditasjon, antidepressiva og benk Analgetikere kan hjelpe med spøkelset rektum.

Outlook

For de fleste med CU, kirurgi er L’Siste alternativet etter andre behandlingsalternativer har mislyktes eller ikke gi den nødvendige lettelsen. De kirurgiske alternativene er delt inn i to hovedkategorier. Den grunnleggende forskjellen er hvor avfallsposen er plassert etter operasjonen;.

Begge inngrepene er intensive og krever en lang periode med utvinning. Før du tar en beslutning, kontakt en serie helsepersonell, inkludert legen, en kirurg og en enterostoms terapeut.

L’UC er ikke herdbar, men fjerning av tykktarmen og riktig behandler symptomene på UC. Du kan fortsatt leve med mange av bivirkningene av disse kirurgiske inngrepene lenge etter at snittene er helbredet. Derfor er det viktig at du føler deg forberedt og informert om alternativene dine før du går til sykehuset.

Spørsmål til legen din

Hvis du vurderer kirurgi som behandling for CU, snakk med legen din om dine alternativer og risikoer. Skriv en liste over spørsmål før d ‘& # 8217; avtale. Ta med en ektefelle med deg, et familiemedlem eller en venn som hjelper deg med å huske svarene og stille spørsmål.

Her er noen spørsmål du måtte spørre:

 • Jeg er en kandidat til kirurgi?
 • Hvordan vil denne operasjonen påvirke mine UC-symptomer?
 • Hva er risikoen for denne intervensjonen?
 • Hva er de mulige korte og langsiktige komplikasjonene?
 • Hva er den beste typen intervensjon for meg?
 • Du har allerede jobbet med en kirurg som utførte denne prosedyren?
 • Hvordan gjenopprettingen vil være?
 • Jeg må gjøre livsstilsendringer?
 • Hvordan vil denne intervensjonen påvirke mitt daglige liv?