Ulcerøs kolitt, Crohn og anemi: årsaker, behandling og andre

Crohns sykdom og ulcerøs kolitt er begge inflammatoriske tarmsykdommer (IBD). De forårsaker betennelse i fordøyelseskanalen som forstyrrer kroppens evne til å bryte ned og bruke mat.

L’IBD øker risikoen for jernmangelanemi. Anslått en 45 prosent av mennesker med IBD lider selv fra jernmangelanemi.

Hemoglobin er et protein som er en del av en rød blodcelle. Hans oppgave er å bringe oksygen gjennom hele kroppen. Jern er nødvendig for å produsere hemoglobin. Når du ikke har nok jern i kroppen din, kan du ikke produsere hemoglobin og antall røde blodlegemer reduseres.

L’Anemi oppstår når det røde blodcellivået faller under et normalt område og hemoglobinnivået er mindre enn 12 gram per deciliter. L’Anemi kan få deg til å føle deg trøtt, svak og kortpustet. Det kan også forårsake svimmelhet, hodepine eller uregelmessig hjerterytme.

Hva er sammenhengen mellom anemi og intestinal inflammatorisk sykdom (IBD)?

Det er flere grunner til at folk med Crohns sykdom og ulcerøs kolitt er mer sannsynlig å ha anemi:

 • Det kan være vanskelig å ansette nok jern i kostholdet ditt. Du kan ikke tolerere noen jernkilder eller din appetitt kan være lav.
 • L’IBD forårsaker betennelse i fordøyelseskanalen. Dette påvirker kroppens evne til å absorbere jern og andre næringsstoffer fra mat.
 • L’betennelse i # 8217; aktiv IBD forårsaker et kontinuerlig tap av blod fra fordøyelseskanalen. Blodtap betraktes som den viktigste årsaken til anemi i # 8217; IBD.

Crohns sykdom og anemi

Crohns sykdom kan forårsake betennelse hvor som helst i fordøyelseskanalen. Mesteparten av’næringsopptaket foregår i # 8217; mykt tarm. Crohns sykdom aktive i # 8217; Tenue-tarmen påvirker absorpsjonsstedene til kroppens næringsstoffer.

L’Tenuous tarmen inkluderer tre deler: tolvfingertarmen, fasting og ileo. De fleste jern absorberes i tolvfingertarmen. En del av strykejernet absorberes også i fasting og i # 8217; ileo.

Hvis disse områdene er betent, kan jern ikke absorberes normalt. Dette kan føre til anemi. Av 70 prosent av mennesker med Crohns sykdom krever kirurgi for å fjerne områder som er berørt i fordøyelseskanalen. Kirurgi kan sette sykdommen i remisjon for å redusere fremtidig blodtap.

Den aktive sykdommen returnerer innen 5 år i 33 prosent av folk som har hatt kirurgi for Crohns sykdom. Dette kan forårsake anemi hvis jernnivået kommer tilbake igjen.

Ulcerøs kolitt og anemi

Ulcerativ kolitt kan forekomme gjennom # 8217; tarmkrassus (kolon) og i endetarmen. Blodtap fra en Collite Exacerbation er et betydelig bidrag til anemi.

Selv om symptomene dine er i remisjon, er det fortsatt verdt å sjekke jernnivået. En liten en studere foreslo at mer enn halvparten av mennesker med ulcerøs kolitt i remisjon lider av anemi.

Om Tredje av mennesker med ulcerøs kolitt krever kirurgi. Den vanligste operasjonen fjerner tykktarmen og endetarmen. Denne intervensjonen anses som en kur fordi den fjerner området som er berørt av sykdommen.

Uten A’betennelse og tap av blod pågår, kan det være lettere å holde de vanlige jernnivåene.

Symptomer på’anemi

Et lavt jerninnhold kan påvirke helsen på mange måter. Noen utdanning Demonstrere at det kan påvirke din generelle følelse av velvære. Hvis du er på sykehus for IBD, Undersøkelser antyder at anemi er forbundet med et lengre opphold.

Anemia tegn og symptomer inkluderer:

 • blek hud
 • utmattelse
 • Konsentrasjonsproblemer
 • hodepine
 • svimmelhet
 • pust

Noen mennesker føler ikke eller viser tegn på lavt jerninnhold. Det er fortsatt en god ide å kontrollere anemi.

Hans Anbefalt at folk med IBD må kontrollere jernnivåer hver 6-12 måneder. Du bør ta blodprøver hver 3. måned hvis du har en forverring av # 8217; IBD.

L’anemi på grunn av folk med Crohn og ulcerøs kolitt

Det er flere grunner til at noen kan ha mangel på jern. De mest sannsynlige årsakene til anemi i noen med Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt inkluderer:

 • Lavt jerninntak. Når du har en tilstand av fordøyelseskanalen, kan det være vanskelig å ansette nok næringsstoffer i kostholdet ditt. Noen matvarer er ikke godt tolerert eller kan ikke være appetittvekkende når du ikke føler deg bra.
 • Lav jernabsorpsjon. Det er vanskelig for kroppen din absorberer næringsstoffer når fordøyelseskanalen din er betent. Selv om du tar nok jern i kostholdet ditt, kan kroppen din kanskje ikke bruke den.
 • Tap av blod. Under en IBD-forverring er fordøyelseskanalen betent. Denne betennelsen forårsaker blødning. Blodtap reduserer røde og jern blodcellenivåer i kroppen.

Behandling

Avhengig av nivåene av jern og stadion i IBD, kan legen foreslå ulike behandlinger for anemi.

Jernrike matvarer

Ta mer jern i kostholdet ditt, kan hjelpe hvis du er i remisjon, og du kan tolerere rik mat mat. Gode ​​jernkilder inkluderer kjøtt, kylling, fisk, sjømat, bønner, soya, valnøtter og frø.

Hvis jernnivåene dine er svært lave, må du kanskje også integrere jern. Spise mer jern under en forverring av # 8217; IBD hjelper ikke. L’betennelse reduserer mengden jern som kroppen din kan absorbere.

Muntlige kosttilskudd

Jern muntlig kosttilskudd anbefales bare hvis du er i remisjon. utdanning Vis at jerntilskudd kan forringe fordøyelseskanalen betennelse. Dette forverrer symptomene på Crohns sykdom og ulcerøs kolitt.

Jerntilskudd kan forårsake fordøyelsessvirkninger, inkludert kramper, kvalme, diaré og forstoppelse, selv om du er i remisjon. Noen jerntilskudd er bedre tolerert enn andre. Legen kan gi deg den mest egnede typen og dosen.

Intravenøs jern (iv)

Legen din kan råde deg til å administrere jern direkte i blodårene. Et drypp involverer ikke fordøyelseskanalen, så det vil ikke forårsake de samme bivirkningene av orale kosttilskudd.

Iron EV er også mer effektivt enn kosttilskudd i å bringe jernnivåer til et bedre intervall. Forskning & # 8211; Undersøkelser antyder at Iron EV er den beste måten å forbedre anemi i noen med aktiv IBD. EV-jernen kan også være et godt alternativ hvis du er remisjon fra Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt, men strykejernene dine er svært lave.

Når å se en lege om symptomer

Opprettholde regelmessig kontakt med helsepersonell er viktig. Din behandlingsplan kan tilpasses etter behov, avhengig av symptomene dine og hvordan du føler deg som deg.

Du kan gjøre en tidligere avtale med legen din hvis:

 • Du tar medisiner som angitt, og du har fortsatt symptomene på Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt
 • C’Det er noen endringer i symptomene dine, spesielt hvis du bløder mer
 • Legg merke til en reduksjon i energinivået eller konsentrasjonskapasiteten
 • Bare ikke føles rett på plass

L’

Å ha Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt utsetter deg for en større risiko for jernmangelanemi. L’Anemi kan skyldes et lavt jerninntak, en redusert absorpsjon av jern og et tap av blod. Behandling av # 8217; jernmangelanemi kan i stor grad forbedre staten D & # 8217;.

Hvis mer enn 6 måneder har gått fra den ultimate blodanalysen til å kontrollere jernnivåer, spør legen din om å gjøre testen.