Typer av avhengighet og hvordan de blir behandlet

Del på Pinterest

Avhengighet er en kompleks sykdom, men nesten et århundre med vitenskapelige studier har hjulpet forskere til å forstå mer grundig som det fungerer.

Denne undersøkelsen er kulminert i en viktig forandring i måten vi snakker om avhengighet: Addiction er nå klassifisert som en sykdom som påvirker hjernen, ikke en personlig feil eller et valg.

De fleste tenker på bruken av stoffer når de hører om avhengighet, men det er ikke den eneste typen avhengighet.

Forskning & # 8211; Undersøkelser antyder at stoffavhengigheter fungerer på samme måte som tvangsmessige adferdsmodeller, for eksempel spill D & # 8217;.

I dag gjenkjenner de fleste eksperter to typer avhengighet:

 • Kjemisk avhengighet. Dette refererer til avhengigheten som involverer bruk av stoffer.
 • Atferdsavhengighet. Dette refererer til avhengighet som involverer tvangsmessig oppførsel. Disse er vedvarende og gjentatte atferd som utfører selv om de ikke tilbyr noen reelle fordeler.

Hvordan avhengighet fungerer generelt

Før du går inn i de forskjellige typer avhengighet, er det nyttig å inkludere noen generelle elementer av avhengighet.

Belønningssystemet

Avhengigheten forstyrrer normal hjernefunksjon, spesielt i belønningssystemet.

Når du gjør noe som du finner moro, at det går ut med din beste venn, drikker du en flaske vin eller bruk kokain, dette belønningssystemet frigjør dopamin neurotransmitter sammen med andre kjemikalier.

I motsetning til populær tro, synes dopamin ikke å faktisk forårsake opplevelser av glede eller eufori. I stedet ser det ut til å styrke sammenslutningen av hjernen din mellom visse ting og følelser av glede, skyve deg for å lete etter de tingene i fremtiden igjen.

Trang og toleranse

Ønsket om å prøve igjen Denne euforien kan utløse cravings av substans eller oppførsel, spesielt når de møter de samme signalene (som en fest som folk drikker, for eksempel). Disse ønskene tjener ofte som et første tegn på avhengighet.

Mens du fortsetter å bruke et stoff eller ansiktsadferd, fortsetter hjernen din å gi større mengder dopamin. Til slutt gjenkjenner det at C’det er allerede mye dopamin i hjernen din og begynner å produsere mindre som svar på vanlige utløsere.

C’Det er et problem, skjønt: hjernens belønningssystem trenger fortsatt samme mengde dopamin for å fungere som den skal.

På kort tid må du bruke mer stoff for å kompensere for hva hjernen din ikke løser. Denne effekten kalles toleranse.

Disinterest for andre aktiviteter

Som avhengighet utvikler seg, er det normalt å miste interessen i hobbyene og andre ting som du en gang likte.

Dette skjer fordi hjernen din ikke lenger produserer mye dopamin som svar på naturlige utløsende faktorer, hvordan du har sex eller kunst.

Selv når du vil slutte å bruke et stoff eller ansette en oppførsel, kan du føle at du fortsatt trenger det å føle deg bra om noe.

Tap av kontroll

Avhengigheten innebærer vanligvis manglende evne til å kontrollere de spesifikke stoffene eller atferdene. Dette kan føre til arbeidstap, helseproblemer og forholdsproblemer, blant annet.

Som svar, kan du bestemme deg for å forlate stoffet eller oppførselen, bare for å finne ut at du ikke fortsetter å være i høyden, til tross for din beste innsats.

Hva å vite om kjemisk avhengighet

Kjemisk avhengighet kan være vanskelig å snakke fordi det ofte er forvirring om hva som utgjør misbruk av stoffer, avhengighetavhengighet.

Dette er delvis grunnen til at den nyeste utgaven av den diagnostiske og statistiske håndboken til psykiske lidelser (DSM-5) anbefaler å bruke begrepet «8220; lidelse for bruk av stoffer & # 8221;. Denne klassifiseringen inneholder flere diagnostiske kriterier for å hjelpe helseoperatører å skille mellom milde, moderate og alvorlige tilfeller.

Mange eksperter foretrekker det også fordi det unngår vilkår som & # 8220; misbruk & # 8221;, som kan ytterligere stigmatisere avhengighet og hindre folk i å søke hjelp.

Vanlige symptomer på lidelsen for bruk av stoffer inkluderer:

 • Ganske intense ønsker å påvirke din evne til å tenke på andre ting
 • Behovet for å bruke mer substans for å eksperimentere med de samme effektene
 • Ubehagelig eller ubehag hvis det ikke er mulig å enkelt få tilgang til stoffet
 • Bruk av risikable stoffer, hvordan du kjører eller jobber mens du bruker det
 • Arbeidsstyring, skole eller hjemmeansvar på grunn av bruk av stoffer
 • Vennskap eller vanskeligheter med forholdet relatert til bruken av stoffer
 • vie mindre tid til aktivitetene du liker
 • L’Manglende evne til å slutte å bruke stoffet
 • symptomer på avholdenhet når du prøver å slutte

Noen av de vanligste stoffene som skaper mer vanlig avhengighet inkluderer:

Hva å vite om atferdsavhengighet

C’er noe uenighet om begrepet atferdsavhengigheter og hvis vanedannende virkelig. DSM-5 gjenkjenner imidlertid nå to atferdsavhengigheter:

 • Avhengighet av spillet
 • Internett-spillforstyrrelse

Mens de fleste leger er enig i at visse atferdsmodeller kan bli problematiske over tid, men det er fortsatt noen debatt rundt:

 • Poenget der atferd blir avhengigheter
 • Spesifikke atferd som kan skape avhengighet

For eksempel kan noen være enige om at det er avhengigheter fra shopping, kjønn og fysisk trening, men spørsmålet om ideen om at folk kan bli avhengige av Facebook.

L’APA har valgt å ikke inkludere disse modellene av atferd i DSM-5, og sitere mangel på vitenskapelig og peer-reviewed bevis som er nødvendige for å utvikle standard diagnose kriterier.

Som et resultat er det ingen offisielle diagnostiske kriterier.

Imidlertid inkluderer de generelle signalene om potensiell atferdsavhengighet:

 • Bruke mye tid på å engasjere seg i atferd
 • oppfordrer til å engasjere seg i atferd, selv om det negativt påvirker hverdagen, ansvar eller rapporter
 • Bruk oppførselen til å håndtere uønskede følelser
 • Skjul oppførsel eller lyve til andre mennesker på tid brukt på det
 • Vanskelighetsgrad å unngå oppførsel
 • Irritabilitet, rastløshet, angst, depresjon eller andre symptomer på avholdenhet når du prøver å slutte
 • føler seg forpliktet til å fortsette atferd selv når de forårsaker angst

Vanlige atferdsavhengigheter som folk ofte ser etter terapi og annen profesjonell støtte for å håndtere:

Behandlinger for lidelsen for bruk av stoffer

Det er ofte ekstremt vanskelig å stoppe eller kontrollere bruken av stoffer alene uten støtte fra en kvalifisert profesjonell.

Den første fasen av behandlingen for noen former for forstyrrelse fra bruk av stoffer, inkludert de som involverer alkohol, benzodiazepin og heroin, involverer generelt avgiftning under medisinsk tilsyn. Dette vil ikke håndtere tilstanden, men kan hjelpe folk å overvinne abstinensprosessen trygt.

Derfra anbefaler vi vanligvis en (eller en kombinasjon av) følgende.

Boligbehandling

Rehabilitering, eller boligbehandling, gir oppholdet i en behandlingsstruktur der trenede behandlingsspesialister gir medisinsk hjelp og støtte. Noen programmer varer bare noen få uker, mens andre kunne vare i flere måneder til et år.

Mange rehabiliteringsprogrammer inneholder også elementer av følgende terapeutiske tilnærminger.

Terapi

Psykoterapi og avhengighetsråd kan hjelpe med utvinning, spesielt hvis noen har begynt å bruke stoffer til å håndtere forstyrrende følelser.

En terapeut kan hjelpe deg med å utforske noen av årsakene til bruken av stoffer og finne nye strategier for å håndtere utfordringer.

Dressing

I noen tilfeller kan stoffer hjelpe folk å lide av avhengighet av å bli mer vellykket med utvinning.

Det kan være spesielt nyttig å hindre konsekvenser hos mennesker som arbeider med lidelser fra bruk av stoffer som involverer alkohol, nikotin eller opioid. Disse stoffene virker på forskjellige måter, men bidrar generelt til å redusere appetitten for substans og redusere symptomene på avholdenhet.

Behandlingsleverandører anbefaler generelt bruk av narkotika i kombinasjon med andre terapeutiske tilnærminger, slik som terapi, for å takle de underliggende faktorene.

Støttegrupper

Programmer i tolv faser som Anonyme alkoholikere Og Narkotika anonym hjelpe mange mennesker å gjenopprette. Disse programmene er basert på selvhjelpsbehandlingsmetoder og involverer støtte fra anonyme grupper av andre som jobber for utvinning.

Komforten og veiledningen til andre som jobber for utvinning, kan gjøre mye forskjell. Imidlertid gir disse programmene generelt ikke tilstrekkelig støtte alene. Videre virker modellen i 12 faser ikke for alle.

Andre programmer, som Smart gjenoppretting, Det kan være en’bedre alternativ for folk som leter etter en mer vitenskapelig tilnærming til gruppestøtte.

Behandlinger for atferdsavhengigheter

Som med kjemisk avhengighet kan mange forskjellige faktorer bidra til atferdsavhengigheter. Terapeutiske tilnærminger kan variere, men terapien er vanligvis den første anbefalingen.

Terapi

En type terapi kjent som adferdskognitiv terapi (CBT) hvis ofte mer nyttig for atferdsavhengigheter.

CBT fokuserer på å være oppmerksom på tanker og følelser som forårsaker angst og på & # 8217, lær å reformulere dem for øyeblikket. Dette, kombinert med mer produktive håndteringsfunksjoner, kan redusere behovet for avhengighetsadferd.

Andre typer terapi kan også bidra til å takle de underliggende problemene som kan spille en rolle i atferdsavhengighet, for eksempel relasjonelle bekymringer.

Andre behandlinger

Auto-hjelpegrupper og andre typer peer-støtte kan hjelpe med atferdsavhengighet, spesielt hvis den brukes i kombinasjon med terapi.

Noen Undersøkelser Det antyder også at SSRI-antidepressiva kan ha noen fordel i # 8217; håndtere avhengighetsadferd.

Bunnlinjen

Eksperter kan fortsatt ha noe annet å lære hvordan og hvorfor avhengighet manifesteres, men en ting er klar: avhengighet er herdbar.

Stoffmisbruk og psykisk helsevesenet (Samhsa) Dedikert portal kan hjelpe deg med å finne gjenopprettingsressurser for deg eller for en kjære person, inkludert avhengighetsinformasjon, en prosessor av behandlingstjenester, en gratis 24-timers informasjonstjeneste på Xnumx og mer.

Crystal Raypole har allerede jobbet som forfatter og utgiver for Goodtherapy. Hans interesseområder inkluderer asiatiske språk og litteratur, japansk oversettelse, mat, naturvitenskap, sexitiv positivitet og mental helse. Spesielt er han forpliktet til å bidra til å redusere stigmaet om psykiske problemer.