Tykktarmskreft: hjemmetest versus koloskopi

Eksperter sier at det å ta avføringsprøver hvert år er like nøyaktig når det gjelder å oppdage kolorektal kreft som en koloskopi hvert 10. år.

Del på PinterestAvføringsprøver hjemme er billige og enklere enn strenghetene ved en koloskopi. Getty bilder

Du kan få en veldig nøyaktig og veldig enkel test hvert år. Eller du kan ta en virkelig, virkelig nøyaktig, men vanskelig og ubehagelig test hvert 10. år.

Dette er i hovedsak valget folk over 50 står overfor når det gjelder å oppdage tykktarmskreft.

Mens koloskopier har blitt mye anbefalt i løpet av de siste to tiårene, er en mye enklere avføringsprøvetest nesten like effektiv for å oppdage tykktarmskreft, nye forskningsfunn.

Dette bekrefter det mange tykktarmskrefteksperter har sagt i årevis, spesielt siden et stort antall pasienter ikke følger anbefalingene for koloskopi.

Koloskopier er fortsatt gullstandarden, men det finnes andre alternativer. Og, sier eksperter, en avføringsprøve utført hvert år er like bra som en koloskopi gjort hvert 10. år.

«Når du tar testen hvert år, er resultatene veldig nær det du får med en koloskopi», Robert Smith, PhD, visepresident for kreftscreening ved American Cancer Society, fortalte Healthline.

Det er også mye mindre smertefullt for lommeboken, programmet … og kroppen.

«Det er mange mennesker i USA som rett og slett ikke har tilgang til koloskopi på grunn av geografi eller fattigdom. Og det er en betydelig prosentandel av befolkningen som ikke vil ha en koloskopi «fordi de har hørt dårlige ting eller vet at det er ubehagelig,» sa Smith.

Han vil gjerne at pasienter skal vite alle tilgjengelige alternativer.

Dr. Thomas Imperiale, som studerer tykktarmskreftscreening ved Indiana University Medical Center og var hovedforfatter av den nye studien, er enig.

«Det er ikke et spørsmål om (erstatning). Det er et spørsmål om at tilbydere tilbyr pasienter et valg når det er hensiktsmessig å gjøre det, sa Imperiale til Healthline.

Han la til at han mente avføringsprøver burde anbefales oftere enn de er i dag.

Imperiale sa at valget ville være passende for 85% av befolkningen som har en gjennomsnittlig risiko for tykktarmskreft. Dette inkluderer personer uten tidligere diagnose av tykktarmskreft, en historie med inflammatorisk tarmsykdom, et søsken eller forelder diagnostisert med tykktarmskreft før fylte 60 år eller to eller færre slektninger diagnostisert uansett alder.

Hvis du ikke har disse risikofaktorene, kan en enklere og hyppigere test være et enklere alternativ enn en koloskopi.

Hva er den beste testen?

Imperiales studie undersøkte tidligere studier på effektiviteten av fekale immunkjemiske tester, men det finnes forskjellige typer avføringstester og andre lignende typer tester.

Det er der ting blir komplisert.

Individuelle tester varierer i nøyaktighet, sa Smith, men det burde ikke skremme folk fra å bruke dem. Og, bemerket han, klinikken eller sykehuset vil allerede ha en bestemt test de bruker, så pasientene vil sannsynligvis ikke ha et valg mellom tester uansett.

«Det vi ikke vil er at legen skal anbefale en koloskopi, og så gjør ikke pasienten det,» sa han.

I stedet ønsker han at flere skal bruke en av avføringsprøvetypene.

Disse inkluderer fekale tester samt høysensitive guaiac-tester, som begge tester for blod i avføringen som ville være usynlig for det menneskelige øyet. Videre er det Cologuard, en test hvert tredje år som ser etter endringer i DNA i avføringen som har vært assosiert med tykktarmskreft eller polypper.

Vanligvis involverer disse testene å samle en avføringsprøve hjemme og ta den til et laboratorium for analyse.

Den nye studien fant at fekale tester kan oppdage kreft, men ikke nødvendigvis polypper, som noen ganger kan bli kreft.

Imidlertid blir de fleste polypper aldri kreftfremkallende, Dr. James Allison, en gastroenterolog ved University of California, San Francisco, og forskningsavdelingen til Kaiser Permanente Northern California, fortalte Healthline.

Det er andre potensielle ulemper. Koloskopi oppdager nøyaktig kreft og store polypper 95 prosent vær. Imperiale sa at en enkelt avføringstest er mellom 75 og 80 prosent.

Men siden disse testene gjentas hvert år, kan denne prosentandelen øke over tid. Og 75 til 80 prosent er mye bedre enn å ikke bli screenet på grunn av kostnadene eller bekymringene ved en koloskopi.

En avføringstest koster rundt $ 25 til $ 30, sa Imperiale.

Fekale tester «påføres hvert år eller annethvert år som koloskopier hvert 10. år,» sa Allison. «Jeg sa det og det får flere fans.»

Dette er allerede politikken i mange andre land, bemerket han.

Canada, for eksempel, Han har bestemt seg det er ikke nok bevis til å rettferdiggjøre rutinemessig koloskopi for screeninger og anbefaler i stedet en avføringsprøve hvert annet år.

Bunnlinjen

Ny forskning bekrefter at årlige avføringsprøver brukes mer utbredt for screening av tykktarmskreft.

Siden de utføres årlig, er de enklere og billigere testene like effektive for å oppdage kreft som en koloskopi utført hvert 10. år.

Årlige tester kan bidra til å lindre problemet til personer som bestemmer seg for ikke å ta en koloskopi på grunn av deres utgifter og/eller ubehagelige opplevelser.