Tuberkulose er smittsom? Årsaker, risikofaktorer og mer

Cos’tuberkulose er?

Tuberkulose (TB) er en alvorlig bakteriell infeksjon som hovedsakelig påvirker lungene og luftveiene, selv om det kan invadere noe organ. Er en’smittsom infeksjon som kan være utbredt i dråpene D’vann av hoste eller en nyser.

Det er to hovedtyper av tuberkulose: Latent tuberkuloseinfeksjon (LTBI) og aktiv tuberkulose sykdom (noen ganger bare angitt som tuberkulose sykdom).

TB Latent betyr at du har blitt smittet med TB, men du har ingen symptomer. Hvis du har en latent tuberkulose, vil en lungeradiograf ikke vise den aktive sykdommen.

Tuberkulose er imidlertid preget av symptomer som inkluderer hoste og feber. Denne typen er smittsom og farlig. Det kan spre seg fra lungene til andre deler av kroppen.

Hvordan det sprer seg?

Tuberkulose sprer seg i luften;. Dråpene som inneholder bakterier må innåndes slik at infeksjonen sprer seg fra en person til den andre. Dette betyr at det holder seg nær noen med tuberkulose når den hoster, nysing eller til og med snakker nær ansiktet ditt i lang tid, setter deg i fare for infeksjon.

Kysser, klemmer eller strammer en person som har tuberkulose, sprer ikke sykdommen ikke. På samme måte er deling av sengetøy, klær eller toalettsete ikke slik sykdommen sprer seg.

Men hvis du er i nær kontakt i en periode med noen som har tuberkulose, kan du trekke inn sykdommen som puster luften mettet med bakterier.

Folk som bor og jobber med noen som har tuberkulose, har mye mer sannsynlig å kontrakt L’infeksjon i forhold til noen fra allmennheten som har et flyktig møte med noen som har tuberkulose sykdom.

Hvem er i fare for tuberkulose?

L’Eksponering for tuberkulose bakterier er ikke alltid nok til å utvikle infeksjonen. Kroppen din kan være i stand til å bekjempe den.

En av de viktigste faktorene som øker risikoen for å trekke inn infeksjonen etter at eksponeringen er hvis du har et svekket immunforsvar. Du kan være mer i fare for tuberkulose hvis:

 • har hiv l & # 8217
 • Den har kreft
 • Jeg er i behandling mot kreft
 • Det tar medisiner for forhold som reumatoid artritt eller Crohns sykdom

Tuberkulose er også mer vanlig i deler av verden, inkludert Russland, Sør-Amerika og Afrika. Du kan være mer i fare hvis du bor i områder med flere episoder av tuberkulose, eller hvis du reiser i disse områdene.

Arbeid i helsesektoren øker også risikoen for tuberkulose, samt røyking og # 8217; narkotikamisbruk.

Hvis du har blitt smittet av bakterier, kan du utvikle symptomer innen noen få uker, eller de kan tilbringe år før de ser tegn på infeksjon.

Hvordan redusere risikoen for tuberkulose

Reduser eksponeringen for personer med aktiv tuberkulose er en måte å redusere risikoen på, men det er ikke alltid mulig.

Hvis du reiser i et fremmed land hvor tuberkulose fortsetter å representere et alvorlig folkehelseproblem, får du oppdatert informasjon om reiselikter eller vaksinasjonskrav fra Sentre for sykdomskontroll og forebygging.

Når du reiser i områder med en’høy utbredelse av tuberkulose, prøv å unngå overfylte steder, om mulig. Andre måter å redusere eksponeringen inkluderer:

 • Hold rommet godt ventilert. Tuberkulose bakterier har en tendens til å spre seg raskere i mer begrensede rom med mindre ekstern luft.
 • Hold deg hjemme i flere uker eller måneder etter å ha startet behandlingen for tuberkulose.

Det er en vaksine mot tuberkulose kalt vaksine bacillus calmerte-guerin (BCG). Det er ikke mye brukt i USA. Det er mer vanlig brukt i land med høyere grad av tuberkulose mellom babyer og barn.

Hvis du har større risiko for tuberkulose, kan BCG hjelpe deg med å redusere risikoen.

Hva er symptomene på tuberkulose?

Når symptomene er tilstede, inkluderer de vanligvis hoste som varer i mer enn noen få uker. Hoste har en tendens til å produsere katarre og noen ganger kan være farget med blod eller være rosa, noe som tyder på blødning og irritasjon.

Selv thoracic smerte, spesielt når du puster dypt eller hoste, er et vanlig symptom.

Andre symptomer kan omfatte:

 • utmattelse
 • Uforklarlig vekttap
 • feber
 • frysninger
 • tap av Appetit

Hvis tuberkulosen spredte seg i en annen kroppsdel ​​i en annen kroppsdel, kan symptomene endres. A’infeksjon som har nådd ryggen, for eksempel, kan forårsake ryggsmerter.

Hvilke behandlinger er tilgjengelige?

Når en diagnose av tuberkulose er bekreftet gjennom hudtester, blodprøver og analyse av expectorate, bør du starte behandlingen så snart som mulig. Din sputum er blandingen av spytt og slim som du får når du er syk.

Det er flere stoffer som kan foreskrives basert på typen TB oppdaget. Den hyppigste kombinasjonen for aktiv tuberkulose inkluderer esoniazid antibiotika, rifampicin, etambutol og pyrazinamid.

Løpet av stoffet du tar, vil avhenge av forskjellige faktorer, som din alder og progresjon av sykdommen. Men det typiske kurset for tuberkulose antibiotika bekymringer Fra seks til ni måneder.

Ikke c’det er ingen garanti for at latent tuberkulose ikke forvandler seg til tuberkulær sykdom, men være proaktiv med hensyn til behandling og følg hele syklusen av antibiotika kan hjelpe deg med å gjenopprette.

L & # 8217;

Tuberkulose er en smittsom sykdom som sprer seg i luften;. Reduser L’eksponering for personer med denne tilstanden kan bidra til å redusere risikoen. C’er også en vaksine som kan bidra til å redusere risikoen.

Selv om det ikke er tilstede i alle land, er tuberkulose fortsatt en av Prime 10 årsaker til døden i verden. Hvis du mistenker at du har utviklet tuberkulose, søker den umiddelbart medisinsk hjelp.