Tordens hodepine: hva som forårsaker dem?

Carolina Reaper, kjent som den hotteste chilien i verden, har nesten gjort sitt første offer.

Etter å ha kuttet ned en av paprikaene under en matkonkurranse, utviklet en uheldig mann en mystisk smerte i nakken nær bunnen av hodeskallen. I løpet av de neste to dagene led han av en intens hodepine som kom raskt med voldsom intensitet.

Leger omtaler disse som «tordenskrall»-hodepine. De identifiseres av alvorlighetsgraden av hodepinen og hvor raskt de når maksimal intensitet.

Et buldre av torden kan komme og slå det smertefulle crescendoet på mindre enn ett minutt. Noen pasienter rapporterer at de manifesterer seg enda raskere, nesten øyeblikkelig.

«Det ser ut som et slag mot hodet eller som å bli truffet i hodet,» sa Dr. Todd Schwedt, professor i nevrologi ved Mayo Clinic i Phoenix, til Healthline. «Så det er hastigheten som en tordenhodepine når sitt maksimum som skiller den fra andre alvorlige hodepine som migrene som oppstår langsommere.

Diagnose: RCVS

Etter minst to dundrende hodepine søkte den pepperspisende mannen medisinsk hjelp på en legevakt ved Bassett Medical Center i Cooperstown, New York, ifølge avisen BMJ saksrapport.

Til å begynne med fant legene ingen umiddelbar årsak til hodepinen.

Mannens blodtrykk var lett forhøyet, men hadde ingen tydelige tegn – som forvirret tale, synstap eller prikking – på mer alvorlige nevrologiske problemer.

Selv de første skanningene av hjernen hans oppdaget ikke noe.

Men til slutt klarte legene som behandlet pasienten å diagnostisere reversibelt cerebralt vasokonstriksjonssyndrom (RCVS). RCVS er en sjelden tilstand der blodstrømmen i flere arterier i hjernen er midlertidig begrenset.

En rekke eksterne faktorer kan forårsake RCVS, inkludert reseptbelagte legemidler, koffein, energidrikker og noen ulovlige stoffer.

RCVS-pasienter har en tendens til å komme seg over tid, men i et mindretall av tilfellene kan det føre til hjerneslag, og forårsake varige nevrologiske problemer.

Pepper prognose

Thunderclap-hodepine som et resultat av RCVS er ikke uvanlig, men før den nevnte ulykken var det ingen medisinske poster av chili som forårsaket dem.

Men gitt det som er kjent om hvordan chili samhandler med kroppen, er det heller ikke helt overraskende.

«Selv om dette absolutt var et unikt tilfelle, er det fornuftig hvordan å spise en slik varm pepper kan forårsake buldrende hodepine fra RCVS,» sa Schwedt.

«Capsaicin, som er en komponent i chili, aktiverer det sympatiske nervesystemet. Hyperaktivitet i det sympatiske nervesystemet er en foreslått mekanisme for RCVS, et syndrom som manifesterer seg som tordenskrall-hodepine», forklarte.

De fleste er klar over de umiddelbare effektene av varm paprika når de konsumeres: svie i munnen og tungen, svette og varmefølelse.

Kroppens reaksjon er vanligvis ikke farlig, og de fleste kan spise chili med liten frykt for en bivirkning.

Men paprika, eller mer spesifikt capsaicin, har vært knyttet til faktiske kardiovaskulære problemer tidligere i medisinsk litteratur, men ikke RCVS eller tordenhodepine.

En rapport fra 2012 i International Journal of Emergency Medicine, beskriver en ulykke med en 25 år gammel mann som fikk hjerteinfarkt etter å ha spist kajennepepper-piller.

Forskerne konkluderte med at pillene, som ofte brukes som vekttapsmedisiner, var årsaken til koronar vasospasme, som begrenser blodstrømmen i hjertet.

«Denne saken fremhever den potensielle faren ved capsaicin, selv når den brukes av ellers friske individer,» skrev studieforfatterne.

Alvorlige forhold

Til tross for den uvanlige naturen til RCVS som stammer fra en chilipepper, advarer Schwedt om at tordenhodepine ofte kan være et tegn på farligere nevrologiske tilstander.

«En tordenhodepine må betraktes som en nødsituasjon,» sa han. «Selv om det er mange mulige årsaker til å ha tordenhodepine, er en årsak en subaraknoidal blødning (blødning i hodet) på grunn av en sprukket aneurisme. Dette krever akutt evaluering og behandling.».

Subaraknoidal blødning må være den første vurderingen når du håndterer tordenhodepine.

Alvorlig hypertensjon, tap av spinalvæske og andre hjerneblokkeringer er alvorlige tilstander som også kan manifestere seg gjennom tordenhodepine.

Til forsvar for «høsteren»

Når det gjelder hotheaden som havnet på akutten, forsvant symptomene hennes til slutt etter omtrent fem uker. En skanning av hjernen hans avslørte at blodårene i hjernen var tilbake til normal størrelse.

Selv om han nok vil avstå fra neste mulighet til å være med i en chilikonkurranse.

I mellomtiden har forsvarerne av Carolina Reaper begynt å svare på mannens historie, tale til hans forsvar og insisterer på at pepper er godt og trygt å spise så lenge det gjøres riktig.

«Vi har solgt over en halv million Carolina Reapers de siste to årene eller så, og jeg har aldri hatt noen kunnskap eller klager på noen som trenger å bli innlagt,» Salvatore Genovese, en pepperdyrker i Storbritannia sa han til Sky News.

«Den er egentlig ikke designet for å … putte den i munnen og spise den … jeg ville aldri gjort det, og jeg vil ikke anbefale det,» sa Genovese.