Ting å aldri si til noen med ankyloserende spondylitt

Den ankyloserende spondylitt (som) er en type leddgikt. Fordi det er mye mindre vanlig Sammenlignet med slitasjegikt (OA) eller ALLE’Rheumatoid artritt (RA), folkene som lider av å svare på mange grunnleggende spørsmål, som «8220, du har hva?& # 8221; Og så’er det?& # 8221;

Når du møter en venn, en kollega eller et familiemedlem med en tilstand du vet lite eller ingenting, er det vanskelig å vite hva du skal si. Gjør en utilgjengelig kommentar, uansett hvor godt forsinket, det kan ende opp med å irritere dem eller til og med skade dem.

Her er en guide for å hjelpe deg med å gjøre mer informerte valg når du snakker med noen med som.

1. Du har hva?

Ingenting kan ugyldiggjøre smerten av vennen din mer enn å oppføre seg som om hans sykdom var rart eller oppfunnet. Dette kan skje med folk med som mesteparten av tiden, siden det er riktig Fra 2% til 5% Folk i USA har en tilstand.

Dedikere noen få minutter å lese om som på smarttelefonen din før du sier & # 8220; hva i helvete er det?& # 8221; Hvis du ikke har tid til å bli kjent med sykdommen, spør minst mer omsorgsfull. «Jeg er ikke kjent med din tilstand. Du kan fortelle meg mer om det og hvordan det får deg til å føle deg? & # 8220;

2. Ikke virke syk!

Noen sykdommer har åpenbare symptomer; Som ikke er en av dem. Smerter, stivhet og tretthet er usynlige for alle unntatt de som lider.

Selv om du ikke kan se smerten, stol på personen med som & # 8211; det er der. Og at smerte kan være ganske svekkende for å hindre at de går ut med deg eller gjør mange andre ting han liker dem. Så når de forteller deg at de er sår, stive eller slitne, prøv å være inkluderende.

3. Leddgikt? Det er hva bestemoren min har!

L’som er en form for leddgikt, men det er ikke leddgikt i din bestemor. OA er typen du får aldre og støtdempere mellom leddene blir gradvis konsumert. Som er en autoimmun sykdom, noe som betyr at immunsystemet angriper kroppen din. Det er sannsynligvis relatert til gener. Det kan starte i alle aldre, selv i barndommen.

Og i motsetning til OA, som går utover leddene. Det kan også forårsake problemer med andre kroppssystemer, for eksempel øyebetennelse og hjerteproblemer.

4. Du kan ikke ta # 8217; ibuprofen for å lindre smerte?

Ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer (fans) som ibuprofen (Advil, Motrin) og naproser (Naprosyn) er en behandling for AS. Likevel er de ikke sterke nok til å lindre alles smerte. For L’de er en del av behandlingsplanen enda kraftigere biologiske stoffer som modifiserer sykdom som tumor nekrose faktor blokkere (TNF) og inhibitorer Dell’interleukin 17 (IL-17).

5. Jeg har en fetter med som og saken knapt irriterer det.

Del det samme navnet som tilstanden er sannsynligvis det eneste som to personer med som har felles. Alles sykdom tar et helt annet kurs. For noen er det ekstremt smertefullt og svekkende. For andre er det så mildt som knapt påvirker sitt daglige liv. I stedet for å sammenligne din venn med noen andre du kjenner, spør hvordan henne som påvirker ham unikt.

6. Du bør prøve & # 8230;

Med mindre du er en revmatolog, ikke gi medisinsk rådgivning til noen med som. Det er mange konsoliderte behandlinger som har vist seg å fungere. Overbevise noen om å prøve et tvilsomt urtemedisin, eller en alternativ behandling er ikke bare usannsynlig å jobbe, men det kan også være farlig.

7. Jeg er sikker på at du blir bra.

Du kan ikke være sikker på noe med en uforutsigbar sykdom som L & # 8217;. Alle de som ønsker å føle seg bra, og de gjør nok alt som er mulig å føle seg bra. Men det er ingen behandling for sykdommen.

Heller enn å prøve å forutsi en fremtid som du ikke har mulighet til å vite, bli støttet. For eksempel, gi deg hjelp med å handle eller rengjøring i dagene når du ikke føler deg bra.

8. Tenk på den positive siden av som. Du kan ta av fra jobben!

Det er vanskelig å få det til å fungere når smerte og stivhet er din daglige standard. Som et resultat, folk som mister i gjennomsnitt 10 virkedager på 10 hvert år. Bo hjemme og se på TV kan virke morsomt, men det er ikke så gøy hvis du trenger å holde deg og trenger en’helseforsikring. Studier oppdager at omtrent halvparten av de som bor sammen med som i arbeidstidsrisiko, mister arbeidet. Ikke C’Det er stor komfort i # 8217; Arbeidsikkerhet.

9. Prøv å distrahere deg fra som.

Hvis det var mulig å overvinne kronisk smerte og tretthet tenkning på noen og # 8217; andre, som ville bli helbredet.

10. Du er i ferd med å dø?

I tillegg til å være et virkelig forstyrrende spørsmål, er det ikke nødvendig å spørre; Som det er ikke typisk En dødelig sykdom. Det kan være smertefullt og noen ganger ugyldiggjør, men døden er ikke tung for sinnene til folk som er der. Sjelden kan komplikasjonene som påvirker hjertet eller andre organer gjøre sykdommen mer alvorlig, men ikke C’er grunn til at noen med sykdommen ikke kan leve et langt og lykkelig liv.