Tannforseglingsmidler – risikoen og kostnadene er verdt det?

Å pusse tennene er viktig, men tetningsmidler kan være den beste måten å forhindre tannråte hos barn.

TIL fersk rapport fra Centers for Disease Control and Prevention (CDC) antydet fordelene med den relativt enkle og rimelige prosedyren hos barn.

Tannforseglingsmidler er et tynt belegg som er malt på tennene for å beskytte dem mot tannråte.

Denne smertefrie prosedyren kan variere fra $ 30 til $ 60 per tann, selv om noen forsikrings- eller rabattplaner kan redusere denne kostnaden.

«Tatt i betraktning at mindre enn halvparten av barna har dem, vil jeg si at [dentalforseglingsmiddeltrenden] stadig vinner terreng,» sa Ashley Grill, en New York-basert tannpleier, til Healthline. «Tannforseglingsmidler er trygge og effektive og har vært trygge og effektive i over 40 år».

Les mer: tannleger vil trykke antibakterielle tenner snart «

Hva forskningen viser

CDC-rapporten sier at tetningsmidler forhindrer 80 % av hulrom i to år etter påføring.

De fortsetter også å beskytte mot 50 prosent av hulrom i opptil fire år.

Tetningsmidler kan holdes i munnen i opptil ni år, ifølge CDC.

Omtrent 43 % av barn mellom 6 og 11 år har en tannforsegling. Barn fra lavinntektsfamilier hadde 20 % mindre sannsynlighet for å ha seler enn barn fra familier med høyere inntekt.

Barn i skolealder uten fugemasse har nesten tre ganger flere hulrom enn barn med fugemasse.

Å bruke tetningsmidler i skoleprogrammer til nesten 7 millioner barn fra lavinntektsfamilier som ikke har dem kan spare opptil 300 millioner dollar i tannpleiekostnader, rapporterte CDC.

Dr. Valerie Barba, en tannlege i New Jersey, fortalte Healthline at fugemasser er den «mest konservative» ikke-invasive behandlingen innen tannbehandling.

Tetningsmidler bør overvåkes og vedlikeholdes under regelmessige servicebesøk for å sikre at de ikke slites ut.

De er teknisk sensitive for hvor de er plassert, så fagfolk som ikke bruker dem riktig, har kanskje ikke de beste suksessratene.

Ytterligere informasjon: sunne vaner for barns retur til skolen «

Den magre på tetningsmassene

Grill bemerket at barn kan rapportere manglende skoletid på grunn av tannråte, da det kan forstyrre søvn, spising og andre vanlige aktiviteter.

I tillegg til å forhindre tannråte, kan tetningsmidler sørge for at tennene forblir intakte.

«Når en tann er boret og fylt, restaurert eller trukket ut, blir den naturlige strukturen kompromittert. Det er en livstidskostnad forbundet med vedlikehold av den restaurerte tannen eller implantatet, «bemerket han.

Det er noen ulemper eller potensielle problemer med tetningsmidler, sa Grill. Du må kanskje påføre dem på nytt hvis de faller ut, fliser eller slites ut. I stedet kan det være nødvendig å punktere eller fjerne overflødig materiale med en scaler.

«Jeg forstår bekymringen for miljøeksponering for syntetiske østrogener som bisfenol A (BPA),» sa Grill.

Spytt BPA-nivåer fra eksponering for topp BPA tre timer etter en prosedyre og gå tilbake til baseline innen 24 timer, sa han. Grill la til at serum BPA-nivåer ikke har blitt oppdaget i kliniske studier, men mer forskning er nødvendig.

«Jeg har aldri sett en negativ reaksjon på tetningsmidler, og ingen har blitt rapportert i litteraturen,» sa Grill, som bruker tetningsmassene. «Folk tåler tetningsmidler godt.»

Hvis foreldre er mer bekymret for BPA enn risikoen for tannråte, bør de merke seg at kariesbehandling kan involvere en stor mengde tannmaterialer som inneholder flere kjemikalier enn BPA. Det finnes alternative tetningsmaterialer, selv om Grill ikke er sikker på om de fungerer bedre enn de som inneholder BPA.

Et annet problem med tetningsmidler er at en persons bitt kan se unormalt ut etter påføring på grunn av det ekstra laget på tannen, sier Dr. J. Kolby Robinson, en Oregon-sertifisert pediatrisk tannlege. Noen av disse slites ut over tid.

«Hovedproblemet med tetningsmidler er mangel på bevissthet,» la Grill til.

De fleste barn har ikke nytte av forebygging på grunn av overregulering og restriksjoner på alle nivåer på forebyggende tannbehandling, sa Grill.

Noen er forsikringsbarrierer, som å dekke bare noen få tenner for tetningsmidler. Det er også regler pålagt av statlige råd som bare tillater hygienister som jobber med tannleger å plassere fugemasse eller som krever et tannlegebesøk hos en tannlege før forebygging tillates.

Les mer: Det er ikke bare for ungdomsskolen: voksne retter tennene også «

Langsiktige fordeler

Hvis påføringsteknikken er perfekt, kan tannforseglingsmidler vare livet ut. Mesteparten av tiden må de imidlertid byttes ut, sa Grill.

«Så snart barnet ditt får nye tenner med riller som kalles «hulrom og sprekker», som molarer og premolarer, forsegle dem når de har brutt ut,» sa hun. Dette skjer ved 6, 12 og 18 år.

Melk eller primærtenner kan forsegles, men babyen bør være gammel nok til å tåle den smertefrie prosedyren, som består i å kunne holde munnen åpen og ikke bevege seg på noen minutter. Vanligvis behandles yngre tenner kun på de med økt risiko for tannråte.

«Jeg anbefaler å få individuelle råd om når du skal tette fra tannlegeteamet ditt. Enhver sårbar overflate kan forsegles, men retensjon er bedre i groper og sprekker, «sa han.

Voksne kan også ha nytte av fugemasse.

«Alle mennesker, uavhengig av alder, kan ha nytte av [forseglingsmidler], selv voksne,» sa Barba.

Med alderen øker vår eksponering for karies, og den beskyttende kvaliteten og biokjemien til spytt endres med noen medikamenter over tid. Når det er sagt, er voksne også kandidater for denne behandlingen.

Men hvis du allerede har en restaurering eller implantat, vil den tannen ikke ha nytte av en tetningsmasse, bemerket Grill.

«Tetningsmassene har vist seg å være trygge og effektive,» sa Robinson. «Fordelene oppveier risikoen.»