Takle visjonsforstyrrelsene fra multippel sklerose

Multiple sklerose og visjon

Hvis du nylig har blitt diagnostisert med multippel sklerose (MS), vil du sannsynligvis lure på hvordan denne sykdommen vil påvirke kroppen din. Mange kjenner de fysiske effektene, for eksempel:

  • Svakhet eller nummenhet av lemmer
  • tremor
  • ustabil
  • Prikkende opplevelser eller en prikkende i kroppsdeler

Hva du kanskje ikke vet er at MS også kan påvirke visningen din.

Personer med SM vil trolig oppleve en dobbel eller sløret syn på et bestemt punkt. Du kan også delvis eller helt miste utsikten. Dette skjer ofte med ett øye om gangen. Folk som har delvis eller total visningsproblemer, er mer sannsynlig å ende opp med et visst nivå av permanent tap av utsikten.

Hvis du har MS, kan du se endringer være en god justering. Det er viktig å vite at du har alternativer. Yrkesmessige fysioterapeuter kan hjelpe deg med å lære å leve ditt daglige liv på en sunn og produktiv måte.

Typer av synsforstyrrelser

For folk med SM, kan synproblemer gå og komme. De kan bare påvirke ett øye eller begge deler. Problemer kan bli verre og forsvinne, eller de kan fortsette.

Forstå hvilke typer visuelle lidelser som kan prøve, kan hjelpe deg med å forberede deg på å leve opp hvis de blir permanente.

Vanlige visuelle lidelser forårsaket av MS inkluderer:

Optisk nevrit

Optisk nevritt forårsaker en uskarphet eller tåket syn i et øye. Denne effekten kan beskrives som en flekk i ditt visuelle felt. Du kan også prøve en liten smerte eller ubehag, spesielt når du beveger øyet. Den største synsforstyrrelsen vil trolig være i sentrum av ditt visuelle felt, men det kan også føre til at problemer ser på siden. Farger kan ikke være som normalt.

Optisk neurite utvikler seg når MS begynner å bryte ned det beskyttende belegget som omgir den optiske nerven. Denne prosessen kalles demielinisering. Med forverring av MS, vil demyelinisering bli mer utbredt og kronisk. Dette betyr ofte at symptomene vil bli verre og kroppen din kan ikke komme tilbake helt til normal når symptomene forsvinner.

Ifølge flere sklerose tillit, 70 prosent av mennesker med SM vil oppleve en optisk neuritt minst en gang under sykdommen. For noen mennesker kan optisk neuritt også være det første SM-symptomet.

Symptomene på smerte og uklar visning kan bli verre i maksimalt to uker, så begynn å forbedre.

De fleste har en normal visning innenfor Xnumx-Xnumx måneder fra en akutt episode av optisk neuritt. Afroamerikanere opplever vanligvis et tap av den mest alvorlige utsikten, med en studie Viser bare 61% Vis gjenoppretting etter et år. Til sammenligning har 92% av kaukasierne gjenvunnet utsikten. En annen studie oppdaget at mer alvorlig er angrepet, det verste vil være resultatet.

Diplopia (dobbeltsyn)

I normalt arbeidende øyne vil hvert øye overføre samme informasjon til hjernen, slik at den kan tolke den og utvikle den i en & # 8217;. Diplopi, eller dobbeltsyn, oppstår når øynene sender to bilder til hjernen din. Dette forvirrer hjernen din og kan vise deg doble.

Diplopia er vanlig når MS begynner å treffe cerebral kofferten. Cerebrale kofferten bidrar til å koordinere øyebevegelsen, så eventuelle skader kan forårsake blandede øye signaler.

Diplopia kan løse helt og spontant, selv om progressiv SM kan føre til en vedvarende dobbeltvisning.

Nistaghmo

Nistagmo er en ufrivillig øyebevegelse. Bevegelsen er ofte rytmisk og oversetter til en følelse av hopp eller hopper inn i øynene. Svimmelhet og kvalme kan oppstå på grunn av disse ukontrollerte bevegelsene.

L’Oscillosia, følelsen av at verden oscillerer på den ene siden All & Ned, er også vanlig hos mennesker med SM.

Denne typen visuell støy er ofte forårsaket av et MS-angrep som slår det indre øre eller cerebellum, hjernekoordinasjonssenteret. Noen mennesker opplever det bare ser i en retning. Symptomene kan bli verre med visse aktiviteter.

Nistagmo manifesterer seg vanligvis som et kronisk symptom på MS eller under et tilbakefall. Behandling kan bidra til å reparere utsikten og følelsen av balanse.

Blindhet

Som MS blir mer alvorlige, øker symptomene også. Dette inkluderer din visjon. Personer med SMS kan oppleve blindhet, delvis eller total. Avansert demyelinisering kan ødelegge den optiske nerveen eller andre deler av kroppen som er ansvarlig for visningen. Dette kan permanent påvirke utsikten.

Behandlingsalternativer

Flere behandlingsalternativer er tilgjengelige for alle typer visuelle forstyrrelser. Hva er best for deg, avhenger av symptomene dine, fra alvorlighetsgraden av sykdommen din og din generelle fysiske helse.

De vanlige behandlingene inkluderer:

  • Bandasje på’øye. Iført et deksel på ett øye kan hjelpe deg med å føle deg mindre kvalme og svimmelhet, spesielt hvis du har en dobbel visning.
  • Steroid injeksjon. L’Injeksjon kan ikke forbedre din langsiktige visning, men kan hjelpe noen mennesker til å akselerere utvinning fra en lidelse. Det virker ved å forsinke utviklingen av en andre demyeliniserende hendelse. Vanligvis er en steroid syklus gitt i en periode fra en til fem dager. Metylprednisolonen intravenøst ​​(IVMP) administreres i den tre-dagers buen. Risiko og bivirkninger kan inkludere mageirritasjon, økning i hjertefrekvens, humørsvingninger og søvnløshet.
  • Andre stoffer. Legen din kan prøve å bidra til å løse noen av bivirkningene av visuell forstyrrelse til slutten. For eksempel kan de foreskrive narkotika som clonazepam (klonopin) for å lindre følelsen av oscillasjon eller hopp forårsaket av nystagmus.

En studie fra 2017 På forholdet mellom en kommune antihistamin og MS har funnet bevis på at fumarat-cremastinen faktisk kan reversere den optiske skaden hos personer med SM. Dette kan være mulig dersom antihistamin reparerer beskyttende belegg hos pasienter med kronisk demyelinering. Selv om dette må studeres videre, kan det gi håp til de som allerede har hatt skade på den optiske nerven.

Hindre visningssykdommer

Selv om visningsforstyrrelser hos pasienter med SM kan være uunngåelig, er det tiltak du kan påta seg for å hindre eller redusere sannsynligheten som oppstår.

Når det er mulig, hviler du øynene i løpet av dagen, kan forhindre en overhengende brann eller redusere intensiteten. Tidlig diagnose og behandling kan redusere alvorlighetsgraden av visuelle lidelser og kan forhindre langvarig skade. Legene kan også foreskrive briller som bidrar til å inneholde prismer som beveger øyet.

De som allerede har synproblemer før MS-diagnosen, vil være mer utsatt for større skade, og skade kan ha større innvirkning. Som en persons MS utvikler seg, vil det også være utsatt for synsforstyrrelser.

Takle Vis endringer

Å vite utløsningsfaktorene kan hjelpe deg med å forhindre eller redusere hyppigheten av effektene dine. En utløsende faktor er alt som forårsaker symptomene dine eller verre. For eksempel kan folk i varme omgivelser ha en vanskeligere tid med deres SM-symptomer.

En litt økt intern kroppstemperatur kompromitterer kapasiteten til en demyelisert nerve for å utføre elektriske impulser, og øke symptomene på MS og sløret utsikten. Personer med SM kan bruke forfriskende jakker eller nakkebånd for å opprettholde kroppstemperaturen under fysisk aktivitet eller alle «8217;. De kan også bære lett og forbruke isete eller is.

Andre utløsere inkluderer:

  • kald, som kan øke spastisiteten
  • understreke
  • tretthet og mangel på søvn

Samarbeide med legen din for å identifisere mulige utløsende faktorer, slik at du bedre kan administrere symptomene dine.

I tillegg til å forsøke å forhindre visuelle problemer, bør du også forberede deg på å leve med. Visuelle lidelser kan ha en betydelig innvirkning på livet ditt, både når det gjelder dagliglivet og på ditt følelsesmessige velvære.

Snakk med legen din

Finn en gruppe støtte, inkludert og oppløftende blant dine venner, familiemedlemmer og det bredere samfunnet kan hjelpe deg med å forberede deg selv og godta visuelle endringer som kan bli mer permanente. Legen kan også gi deg råd om en «8217; fellesskapsorganisasjonen designet for å hjelpe folk med synsproblemer for å lære nye måter å leve på sine liv på. Snakk med legen din, terapeut eller samfunnssenter på sykehuset ditt for forslag.