Takle Mania: Forslag, gjenoppretting og forebygging

Hva er bipolar lidelse og mani?

Bipolar lidelse er en betingelse for mental helse som kan forårsake episoder av høy og lav bass. Disse episodene kalles mani og depresjon. Alvorlighetsgraden og frekvensen av disse episodene vil hjelpe legen din å bestemme hvilken type bipolar lidelse du har.

 • Bipolar lidelse 1 oppstår når du har minst en manisk episode. Du kan eller ikke ha en stor depressiv episode før eller etter en manisk episode. Videre kan du oppleve en hypomaniacal episode, som er mindre alvorlig enn Mania.
 • Den bipolare lidelsen 2 oppstår når du har en større depressiv episode som varer minst to uker og en hypomaniacal episode som varer minst fire dager.

Les videre for å lære om Mania og måter å klare det på.

COS’er mania?

Mania er et symptom forbundet med bipolar lidelse 1. Du kan oppleve følgende under en manisk episode:

 • Anormalt høyt humør
 • vedvarende irritabel humør
 • Uvanlig energisk humør

De DSM-5 Det er en medisinsk referanse som vanligvis brukes av helsepersonell for å hjelpe til med diagnose. I henhold til denne referansen må du betraktes som en manisk episode, må mani-symptomene dine vare i minst en uke, med mindre du er sykehus. Symptomene dine kan vare mindre enn en uke hvis du er på sykehus og behandlet vellykket.

Under en manisk episode er din oppførsel veldig forskjellig fra normal oppførsel. Mens noen mennesker er naturlig mer energiske enn andre, har de som lider av Mania, unormalt nivå av energi, irritabilitet eller til og med en direkte oppførsel til målet.

Noen av de andre symptomene du kan støte på under en manisk episode, inkluderer:

 • Følelser av oppblåst selvtillit og selvbetydning
 • Følelsen som om du ikke trenger å sove eller trenger litt søvn
 • blir uvanlig snakkesalig
 • Eksperimenterer reisetanker
 • lett distrahert
 • engasjere seg i risikabel oppførsel, for eksempel galne utgifter, seksuelle rykter eller gjøre store forretningsinvesteringer

Mania kan få deg til å bli psykotisk. Dette betyr at du har mistet kontakten med virkeligheten.

Maniacal episoder bør ikke tas lett. Påvirke din evne til å utføre normalt arbeid, skole og sosiale aktiviteter. Noen som opplever en manisk episode, kan måtte gå på sykehuset for å unngå å skade.

Tips for å håndtere en manisk episode

Maniacal episoder kan variere fra person til person. Noen mennesker kan gjenkjenne at de går mot en manisk episode, mens andre kan nekte alvorlighetsgraden av deres symptomer.

Hvis du prøver Mania, i Foga i øyeblikket, vil du sannsynligvis ikke innse at du har en manisk episode. Så, kanskje den beste måten å håndtere Mania planlegger på forhånd. Her er noen skritt du kan gjøre for å forberede deg selv.

Kontakt ditt helsepersonell

Den første og viktigste tingen å gjøre hvis du tror du har Maniac-episoder, er å kontakte legen din. Dette kan inkludere en psykiater, en psykiatrisk sykepleier, en konsulent, en sosialarbeider eller en annen psykisk helsepersonell. Hvis du er bekymret for å være i nærheten av # 8217; start av en manisk episode, ta kontakt med din psykiske helse lege så snart som mulig for å diskutere symptomene dine.

Hvis du har en kjære eller et familiemedlem som er kjent med sykdommen din, kan de også hjelpe deg med å motta støtte.

Finn stoffene som hjelper deg

Sanitære operatører behandler generelt akutte maniske episoder med rusmidler kjent som antipsykotika. Disse stoffene kan redusere maniacal symptomer raskere enn Mooder Stabilizers;. Men langsiktig behandling med Dell & # 8217 stabilisatorer kan bidra til å forhindre fremtidige maniac episoder.

Eksempler på antipsykotika inkluderer:

 • Olanzapine (ZYPREXA)
 • Risperidon (Risperdal
 • Quetiapina (Seroquel)

Eksempler på Dell & # 8217 stabilisatorer; humør inkluderer:

 • Litium (eskalith)
 • Natrium Divalproex (Depakote
 • Carbamazepina (Tegetol)

Hvis du har tatt disse stoffene i det siste, og du har en viss forståelse av hvordan de jobber for deg, kan du skrive denne informasjonen i en Medisinskort. Eller du kan ha lagt den til din kliniske mappe.

Unngå utløsere som får din mani verre

Alkohol, ulovlige stoffer og reseptbelagte legemidler som endrer stemningen, kan alle bidra til en manisk episode og påvirke gjenvinningskapasiteten. Å unngå disse stoffene kan hjelpe deg med å holde din følelsesmessige balanse. Det kan også bidra til å gjøre gjenoppretting enklere.

Hold et vanlig program for å spise og sove

Når du bor med bipolar lidelse, har en struktur i ditt daglige liv er viktig. Dette inkluderer å følge et sunt kosthold og unngå koffein og sukkerholdige matvarer som kan påvirke humøret ditt.

Å sove nok kan regelmessig hjelpe deg med å unngå maniske eller depressive episoder. Videre kan det bidra til å redusere alvorlighetsgraden av episodene som oppstår.

Se på din økonomi

Kommer til å bruke gal kan være et av de viktigste symptomene på mani. Du kan gjøre det ved å begrense den enkle som du kan få tilgang til din økonomi. For eksempel, hold nok penger til å holde din daglige livsstil hjemme, men ikke å ha ekstra penger lett tilgjengelig.

Du kan også ønske å lagre kredittkort og andre kostnadsmetoder på steder der de er vanskeligere å bruke. Noen mennesker finner nyttige å gi ditt eget kredittkort til en pålitelig venn eller et familiemedlem, mens andre helt unngå å få kredittkort.

Daglig påminnelse skatt

Opprett påminnelse om å ta medisiner og holde en vanlig tid. Vurder også telefonens eller datamaskinvarsler for å hjelpe deg med å holde planleggingen.

Gjenopptar fra en manisk episode

I gjenopprettingsperioden er det på tide å begynne å lese kontrollen over livet ditt og programmene dine. Diskuter med legen din og dine kjære, hva du har lært fra episoden, som de mulige utløsende faktorene. Du kan også begynne å gjenopprette et program for å sove, spise og trene.

Det er viktig å tenke på hva du kan lære av denne episoden og hvordan du kan hjelpe deg selv i fremtiden. Dette vil hjelpe deg med å engasjere seg senere i forebygging av mani.

Hindre Mania

Etter en manisk episode får mange mennesker informasjon om hva som kan føre til deres episoder. Eksempler på vanlige maniutløsere kan inkludere:

 • drikke alkohol eller misbruk ulovlige stoffer
 • Hold deg våken hele natten og hopp over søvn
 • Gå ut med andre for å være en sunn innflytelse (som de som generelt prøver å overbevise deg om å bruke alkohol eller narkotika)
 • avbryte normal diett eller treningsprogram
 • avbryte eller hoppe over stoffene
 • Hopp over terapi økter

Holder en rutine så mye som mulig, kan bidra til å redusere maniacal episoder. Men husk at det ikke vil hindre dem helt.

Viktige preparater for å takle mani

Hvis du eller en kjære person lider av bipolar lidelse, er det noen viktige forberedelser du kanskje vil gjøre.

Plan D’handling for velværeutvinning

A & # 8220; Piano D’handling for velværeutvinning & # 8221; Det hjelper deg med å vurdere viktige beslutninger og kontakte de menneskene du måtte trenge i tilfelle krise. De National Alliance på psykisk sykdom Anbefal disse planene som et middel til å unngå en krise eller ha enkle ressurser til å kontakte. Eksempler på artikler om denne planen inkluderer:

 • Telefonnummer til familie, venner og / eller nøkkelhelsearbeidere
 • Telefonnummer til lokale krise linjer, walk-in krise og nasjonal selvmord forebygging livslinje på 1-800-273-talk (8255)
 • Din personlige adresse og telefonnummer
 • Narkotika du for tiden antas
 • Trigger kjent for Mania

Du kan også lage andre planer med pålitelig familie eller kjære. For eksempel kan planen registrere beslutninger om hvem som vil klare visse ting under en episode. Det kan registrere de som vil ta vare på viktige oppgaver som å betale regninger eller mate kjæledyrene dine. Det kan også registrere de som vil administrere økonomiske detaljer, for eksempel søken etter salgskvitteringer eller returnere dersom galne utgifter blir et problem.

Advance Psykiatriske direktiver

I tillegg til din plan D’handling for gjenoppretting av velvære, kan du skape et tidlig psykiatrisk direktiv. Dette juridiske dokumentet utpeker et familiemedlem eller en elsket å handle på dine vegne mens du opplever en manisk eller depressiv episode. På denne måten kan du garantere at dine ønsker, for eksempel hvor du ønsker å bli brakt hvis du trenger å bli innlagt på sykehus, de utføres hvis du er i krise.

Brannveiledning

Du kan også tenke på å holde A & # 8220; brannøvelse & # 8221; For en fremtidig manisk episode. Dette er en simulering i hvilke bilder som skal gå inn i en manisk episode. Du kan øve de som ville ringe og spørre dem hva de ville gjøre for å hjelpe deg. Hvis du finner manglende trinn i planen din, er det nå på tide å løse dem.

Leter du etter hjelp

Selv om ingen liker å tenke på maniske episoder, er det viktig å være oppmerksom på dem og søke støtte på forhånd. Eksempler på organisasjoner som kan bidra til å inkludere nasjonal allianse på psykisk lidelse (WWW.Nami.org) og depresjon og bipolar støtte allianse (Dbsalliance.org).

Outlook

Hvis mania oppstår, kan du ta tiltak for å redusere risikoen for episoder, hvordan du følger behandlingsplanen og unngå utløsere. Disse trinnene kan bidra til å redusere antallet og alvorlighetsgraden av episodene dine.

Men siden du ikke kan forhindre Maniac-episoder, hjelper det også å være forberedt. Hold kontakten med helsepersonellet ditt, ta avgjørelser før maniske episoder og vær klar til å be om hjelp når du trenger det. Forbered deg på en manisk episode før det skjer, kan hjelpe deg med å håndtere din tilstand og leve mer komfortabelt med bipolar lidelse.