Symptomer på eggstokkreft som ligner på fordøyelsesbesvær

Hvis du følte deg oppblåst regelmessig, hva ville du gjort?

Mange kvinner er mer sannsynlige å endre kostholdet enn å besøke legene sine, antyder en undersøkelse utført i Storbritannia av den ideelle organisasjonen Mål for eggstokkreft.

I noen tilfeller kan dette sette kvinner i fare for å neglisjere eggstokkreftsymptomer.

«Symptomer på eggstokkreft er vedvarende oppblåsthet, følelse av metthet hele tiden, magesmerter og behovet for å tisse mer,» sa Annwen Jones, administrerende direktør i Target Ovarian Cancer, til Healthline.

«Hvis du opplever noen av disse symptomene regelmessig og de ikke er normale for deg, er det viktig at du oppsøker fastlegen din [primærlege],» sa hun.

I forrige måned gjennomførte Jones sin organisasjon en online undersøkelse av over 1140 kvinner i Storbritannia ved å bruke markedsundersøkelsesplattformen YouGov.

Bare 34 % sa at de ville besøke legen sin hvis de begynte å føle seg oppblåst regelmessig.

Til sammenligning sa 50 % at de ville vurdere å endre kostholdet, for eksempel å eliminere gluten eller meieriprodukter eller tilsette probiotisk yoghurt.

23 % sa at de ville google symptomene sine, 22 % sa at de ville bruke reseptfrie medisiner, og XNUMX % sa at de ville trene mer.

I en tidligere undersøkelse fant organisasjonen at bare 1 av 5 kvinner i Storbritannia identifiserte vedvarende hevelse som et symptom på eggstokkreft.

«Tidlig påvisning av eggstokkreft gjør sykdommen lettere å behandle, så Target Ovarian Cancer ber alle lære symptomene,» sa Jones.

«Symptomene dine er usannsynlig å være forårsaket av et alvorlig problem,» bemerket han, «men å bli sjekket av fastlegen din er viktig og vil sette sinnet ditt i ro.».

En gang kjent som «den stille morderen», er det faktisk vanlige symptomer

Eggstokkreft er notorisk vanskelig å oppdage tidlig.

Alene 20 prosent av tilfellene de diagnostiseres i de tidlige stadiene, når behandlingen har en tendens til å være mest effektiv.

De fleste tilfeller diagnostiseres i senere stadier, når kreften har spredt seg til andre organer.

«Historisk sett ble eggstokkreft antatt å være den ‘stille morderen’ fordi den utviklet seg uten forvarsel, og før du vet ordet av det, hadde pasienten avansert kreft.», Dr. Carmel Cohen, emeritus professor i obstetrikk, gynekologi og reproduksjonsvitenskap ved Mount Sinai Hospital, fortalte Healthline.

Mange leger mente at sykdommen ikke ga tidlige symptomer.

Dette begynte å endre seg på slutten av 1990-tallet, ettersom et økende antall søk fant bevis på tidlige advarselstegn.

Disse tidlige advarselsskiltene dukker ikke alltid opp, men når de gjør det, inkluderer de oftest oppblåsthet, magesmerter, rask metthetsfølelse og urinveissymptomer.

Andre potensielle symptomer inkluderer tretthet, kvalme, forstoppelse, menstruasjonsforandringer, smerter under sex og ryggsmerter.

Tegnene på eggstokkreft er lett å feildiagnostisere

Symptomer på eggstokkreft er oftere forbundet med mindre alvorlige tilstander, som fordøyelsesbesvær.

Som et resultat tar pasientene dem ikke alltid på alvor.

Selv legene deres mistenker kanskje ikke eggstokkreft.

En tidligere studie av Target Ovarian Cancer fant at 41 % av kvinnene besøkte legen sin minst tre ganger før de ble henvist til kreftprøver.

«Ofte foreslår folk at de kanskje endrer kostholdet, kanskje spiser mer grovfôr, kanskje tar noen [syresyrereduksjonsmidler] hvis du har mer refluks eller oppblåsthet, og slike ting,» sier Dr. Ronny Drapkin, direktør for Penn Ovarian Cancer Explained the Research Center og medlem av det vitenskapelige rådgivende styret til Alliance for Ovarian Cancer Research.

«Det er ikke før disse symptomene fortsetter å vedvare etter at du har gjort alle de sunne fornuftene at du kan ende opp med en ultralyd eller en slags bildediagnostikk som vil avsløre at det er en masse i bekkenet ditt som er ganske stor.» han sa .

På den tiden spredte kreften seg ofte til andre organer og utviklet seg til et vanskeligere stadium å behandle.

Kvinner bør stå opp for omsorgen deres

For å forbedre sjansene for tidlig diagnose og behandling, er det viktig for kvinner å besøke legen sin hvis de utvikler unormale symptomer som varer i mer enn noen få uker.

Hvis de mistenker at symptomene deres kan være forårsaket av eggstokkreft, kan det hende de må be legene om å gjennomføre en bekkenundersøkelse, ultralyd eller andre krefttester.

«Det jeg forteller folk hele tiden er at hver kvinne virkelig trenger å lytte nøye til kroppen sin, for hvis disse tingene ikke er vanlige for deg eller vedvarer lenger enn de normalt kunne, så må du virkelig begynne å få legehjelp.» Sa Drapkin.

«Og det er den viktige delen,» fortsatte hun, «at hver kvinne kjenner kroppen sin bedre enn noen annen.»

Eldre kvinner bør føle seg særlig bemyndiget til å be om visninger.

Retningslinjer fra National Institute for Health and Care Excellence (NICE) i Storbritannia anbefaler leger å screene kvinner over 50 år som har symptomer på irritabel tarmsyndrom (IBS) for eggstokkreft, siden IBS sjelden oppstår for første gang senere. i livet.

Hvis du er over 50 og diagnostisert med IBS, kan det være livreddende å ta kreftprøver. Eggstokkreft er mer vanlig hos kvinner mellom 55 og 64 år.

Ingen rutinemessig screening

Ulike undersøkelser og screeningtester for eggstokkreft er utviklet, inkludert transvaginal ultralyd (TVUS) og CA-125 blodprøve.

Imidlertid er screeningmetodene som er tilgjengelige for øyeblikket ikke veldig spesifikke.

Med andre ord kan godartede årsaker utløse falske positive resultater.

Dette kan føre til unødvendige og invasive kirurgiske inngrep.

Følgelig er USAs arbeidsgruppe for forebyggende tjenester anbefaler foreløpig ikke rutinemessig screening for eggstokkreft hos symptomfrie kvinner.

Hvis du har en familiehistorie med eggstokkreft eller BRCA1- eller BRCA2-genmutasjoner, snakk med legen din om hva du kan gjøre for å redusere risikoen for eggstokkreft.