Søvn og immunforsvaret

Forskere sier at tilstrekkelig søvn hjelper kroppens T-celler med å bekjempe infeksjoner.

Del på PinterestUtilstrekkelig søvn har vært knyttet til en rekke helseproblemer, inkludert hjertesykdom. Getty bilder

Hvis du trenger en annen grunn til å sove godt, kan dette være det.

Søvn hjelper immunforsvaret.

Tallrike studier har rapportert fordelene med en god natts søvn, og nå har tyske forskere funnet ut at dyp søvn forbedrer immunceller kjent som T-celler.

«T-celler er en type … immunceller som kjemper mot intracellulære patogener, som celler infisert med virus som influensa, HIV, herpes og kreftceller,» Stoyan Dimitrov, PhD, forsker ved Universitetet i Tübingen og studiens forfatter, fortalte Healthline.

De studertdy har oppdaget en ny mekanisme som søvn kan hjelpe immunforsvaret med.

«Vi viser at stresshormonene adrenalin og noradrenalin (også kjent som epinefrin og noradrenalin) og de pro-inflammatoriske prostaglandinmolekylene hemmer viskositeten til en klasse adhesjonsmolekyler som kalles integriner,» sa Dr. Dimitrov. «Siden nivåene av adrenalin, noradrenalin og prostaglandiner er lave under søvn, er viskositeten til integrinene sterkere. Denne viskositeten er viktig fordi, for at T-celler skal drepe virusinfiserte celler eller kreftceller, må de komme i direkte kontakt med dem, og viskositeten til integrinet er kjent for å fremme denne kontakten.

Betydningen av T-lymfocytter.

T-celler spiller en viktig rolle i kroppens immunsystem.

Når kroppens celler gjenkjenner en viralt infisert celle, aktiverer de integriner, en type klebrig protein, som lar dem feste og drepe infiserte celler.

Forskerne sammenlignet T-celler fra friske frivillige som sov eller holdt seg oppe hele natten.

De fant at i studiedeltakerne som sov, viste T-lymfocyttene deres høyere nivåer av integrinaktivering enn T-lymfocyttene til de som var våkne.

Resultatene indikerer at søvn har potensial til å forbedre T-cellefunksjonen. For personer som sover dårlig kan stresshormoner hemme T-cellenes evne til å fungere like effektivt.

«Stresshormoner avtar mens kroppen sover. Høye nivåer av disse stoffene kan redusere effektiviteten til T-cellens immunrespons for å drepe patogener, «sa Dimitrov.

Viktigheten av søvn

Voksne trenger minimum syv timers søvn hver natt for å forbedre helse og velvære.

I 2016 konkluderte Centers for Disease Control and Prevention at mer enn en tredjedel av amerikanerne fikk ikke nok søvn.

Kimberley Hardin, MD, direktør for stipendprogrammet for søvnmedisin ved University of California Davis, sier at mange tar god søvn for gitt.

«Folk undervurderer viktigheten av søvn og mindre enn syv timer om natten på regelmessig basis har negative effekter. Det skaper i bunn og grunn en kamp-eller-flukt-tilstand, med økte stresshormoner og adrenalin frigjort,» sa han til Healthline.

«Søvn er som alt annet i kroppen,» sa Dr. Hardin. «Det er en naturlig tilstand og må tas vare på for å være sunn. Søvn bør etterlate deg uthvilt, ikke groggy og i nød. Realistiske forventninger er avgjørende. Og søvnen endrer seg med alderen, slik at du kanskje ikke føler deg like uthvilt som da du var yngre. «

Mindre enn fem timers søvn per natt på regelmessig basis er assosiert med høyere dødelighet, og å ha mindre enn syv timers søvn tre netter på rad har samme effekt på kroppen som å miste en hel natts søvn.

Og dårlig søvn kan ha både kortsiktige og langsiktige helsekonsekvenser.

«Dårlig søvn kan forårsake langsiktige problemer med humør, hukommelse og blodsukker, blant annet,» sa Suzanne Stevens, MD, en søvnnevrolog ved University of Kansas Health System, til Healthline. «De kortsiktige konsekvensene av dårlig søvn kan omfatte døsighet, dårlig dømmekraft, trafikkulykker, humørsvingninger, hukommelsesproblemer, feil på arbeidsplassen og mer. Kronisk dårlig søvn påvirker ikke bare evnen til å fungere godt neste dag, men søvnunderskuddet bygger seg opp jo mer jo lengre søvn er ikke bra. «

Inne i kroppen kan kronisk dårlig søvn gi problemer.

Dårlig søvn kan øke betennelser, blodtrykk, insulinresistens, kortisol, vektøkning og hjerte- og karsykdommer, samt redusere blodsukkerreguleringen.

En god natts søvn antas også å beskytte mot hjertesykdom. EN 2019 studie hos mus ble det funnet en forbindelse mellom hjernen, benmargen og blodårene som beskytter mot harding av arteriene. Denne mekanismen fant kun sted hos mus som hadde god søvnkvalitet.

Forskere håper at forståelse av sammenhengen mellom søvn og kardiovaskulær helse vil bane vei for nye behandlingsalternativer.

Fordi folk ikke får nok søvn

Til tross for utallige studier som viser de negative helseeffektene av dårlig søvn, sier eksperter at mange fortsatt ikke prioriterer å få nok søvn.

«Folk må tenke ærlig på mengden søvn de får fordi mange av problemene er frivillig indusert, og de må bare bestemme seg for å prioritere tilstrekkelig nattsøvn,» sier Eric Olson, MD, lungelege og søvnmedisinspesialist ved Mayo Clinic of Rochester , Minnesota, fortalte han Healthline.

Å ha et komfortabelt, mørkt og kjølig soverom og eliminere distraksjoner fra elektroniske enheter, kjæledyr eller en snorkende sengekamerat er nøkkelen, sa han. «Og trening kan fremme bedre søvnkvalitet. Det er også viktig å observere mengden alkohol og koffein du inntar. «

«God søvn må være en prioritet fordi det er så mye å gjøre i våre verdener,» sa Dr. Olson, «at med mindre du bevisst bestemmer deg for at du vil ha nok tid til å sove, vil det bare ikke skje.»

Bunnlinjen

Forskere sier at god søvn kan styrke immunforsvaret ditt.

I en fersk studie sier forskere at de fant ut at kvalitetssøvn kan styrke kroppens infeksjonsbekjempende T-celler.

God søvn gjør dette ved å forbedre T-cellenes evne til å feste seg til og ødelegge celler infisert med virus og andre patogener.

Forskere sier at det er kort- og langsiktige helseproblemer forbundet med dårlig søvn.