Sukker sukker og alkohol: hva er forskjellen?

Sukker er navnet på karbohydrater med en søt smak som kroppen din kan konvertere til energi.

Selv sukkeralkoholer har en søt smak. Imidlertid har de en annen kjemisk struktur, og kroppen din absorberer dem ikke like effektivt.

Begge er naturlig funnet i mat og også lagt til bearbeidede artikler.

Selv om de brukes på lignende måter, viser de forskjellige effekter på fordøyelsen, blodsukkernivået og oralhelsen.

Denne artikkelen forklarer de viktige forskjellene mellom sukkersukker og sukkeralkohol.

Del på Pinterest

COS’er sukker?

Sugares er karbohydrater med en søt smak. På kjemisk nivå, inkluderer karbonatomer, hydrogen og oksygen.

De finnes naturlig i matvarer som frukt, grønnsaker, frokostblandinger og meieriprodukter, samt lagt til bearbeidede matvarer.

Enkle sukkerarter kan deles inn i to hovedkategorier: monosakkarider og disaccarider.

Monosakkaridene er den enkleste typen sukker og inneholder bare en type sukkermolekyl.

Glukose er det enkleste sukker og kilden til energi som er foretrukket av kroppen din. Det er sukkeret målt i blodsukkertester. Andre monosakkarider er fruktose og galaktose, som metaboliseres i glukose (1, 2).

Disakkarider består av to monosakkaridsukker bundet sammen. De må skilles for fordøyelsen (1, 2).

Det vanligste disakkaridet er sukrose, også kjent som bordsukker og består av et molekyl av glukose og fruktose. I mellomtiden er laktosen plassert i melk og består av et molekyl av glukose og galaktose, og maltose består av to glukosemolekyler.

Hva er sukkeralkoholene?

Sukkeralkoholer, også kalt polyoler, er en type karbohydrat hvis struktur minner om både sukker og L’alkohol.

Imidlertid inneholder sukkeralkoholer ikke etanol og er derfor sikre for folk som foretrekker å unngå alkohol.

Siden de ligner på sukker, kan de aktivere søte reseptorer på språket og ha en hyggelig forfriskende effekt på smaken av mat (1).

Imidlertid absorberes de ikke eller fordøyes effektivt som normalt sukker og inneholder derfor mindre kalorier.

De er naturlig funnet i noen typer frukter og grønnsaker, som plommer, jordbær og avokadoer, og produseres også ved utarbeidet vanlige sukkerarter.

Sukkeralkoholer brukes ofte som lavt kalori søtningsmidler i tyggede dekk og sukkerfrie candies, som for eksempel tilsetningsstoffer i bearbeidede matvarer og tannkrem, noen rusmidler og avføringsmidler.

De vanlige typene sukkeralkoholer inkluderer xylitol, erytritol, sorbitol, maltitol, mannitolo, isomalt og laktitolo (1).

Hva er forskjellene mellom dem?

Sukker og sukkeralkoholer varierer vesentlig i søthet, kalorisk innhold og fordøyelse, samt deres effekt på blodsukkernivåer og muntlig helse.

Kalorier og søthet

Sukkeralkoholer inneholder mindre kalorier enn vanlige sukkerarter.

I gjennomsnitt gir de ca 2 kalorier per gram, sammenlignet med 4 kalorier per gram levert av sukker (1, 3).

Dessuten er de ofte litt mindre søte, og tilbyr 25-100% av Sweetness of Table Sugar. Lattitolo er mindre søt og xylitol er like søt som sukrose (1, 3, 4).

L’Overdreven sukkerinntak er knyttet til helsemessige forhold, for eksempel fedme, hjertesykdom, diabetes og inflammatoriske sykdommer (2, 5).

Derfor kan sukkeralkoholer bidra til å redusere sukker ved å gi et lavt kalori sukkerholdt alternativ som fortsatt gir en søt smak (1, 6).

Fordøyelse

Sugares blir fordøyd i # 8217; Tenuiske tarmen transporteres i blodet for å bli ytterligere metabolisert eller brukt til å produsere energi (3, 7).

Tvert imot fordøyer kroppen din ikke sukkeralkoholene effektivt.

A’Unntak er erytritolen, som er godt absorbert, men ikke metabolisert. I stedet er det utskilt gjennom urinen for det meste intakt (3, 8).

Imidlertid passerer de fleste sukkeralkoholer gjennom din krympiske tarm, hvor de blir gjæret av intestinale bakterier.

Ved høyere inntaksnivåer kan dette føre til hevelse, flatulens, magesmerter og diaré, spesielt hos personer med syndrom av’irritabel tarm (IBS) (3, 9, 10).

De nåværende anbefalingene anbefaler å tolerere moderate doser på 10-15 gram per dag. Imidlertid må følsomme mennesker måtte unngå sukkeralkoholer, spesielt sorbitol og maltitol, eller omdirigere rekruttering for å unngå symptomer (3, 9, 10).

Effekt på blodsukkernivået

Når sukker blir spist, blir de brutt ned i en enkel form og absorbert i blodet, og forårsaker en økning i blodsukkernivået (7).

Deretter transporterer insulin sukker i kroppens celler for å bli omgjort til energi eller lagres (7).

L’Glykemisk indeks (GI) måler hastigheten som en mat øker blodsukkernivået. Glukose har en IG på 100, mens sukrose har en IG på 60, ​​noe som betyr at begge har en høy IG (11, 12).

Siden sukkeralkoholene ikke absorberes effektivt, har de en mye mindre signifikant effekt på blodsukkernivået og derfor en lavere Ig, med verdier mellom 0 og 36 (1).

Derfor kan sukkeralkoholer være et godt alternativ for personer med pre-diabetes, diabetes eller metabolsk syndrom.

Dental caries

Sukker er gjæret av bakterier i munnen, som kan produsere syrer som skader tennene emalje og øker risikoen for tannkaries (1).

Sukkeralkoholer bidrar ikke til karies, siden bakterier i munnen din ikke kan gjære dem (1).

Faktisk kan Xylitol IT og RECE 8217; Erytritol kan til og med bidra til å forhindre karies, og derfor brukes de ofte i tannkrem og nevner eller i sukkerfrie tannkjøttet. Imidlertid er det behov for videre forskning (1. 3, 14, 15).

Bunnlinjen

Sukker og sugaredalkohol er karbohydrater med en søt smak med litt forskjellige kjemiske strukturer.

Sukkeralkoholer er generelt mindre søte og inneholder mindre sukkerkalorier. De påvirker også blodsukkernivået på en mindre signifikant måte, noe som gjør dem til A’alternativ egnet for personer med diabetes.

Videre er de ikke koblet til karies og kan til og med bidra til å forhindre det.

Men i motsetning til sukker, absorberes de ikke godt av kroppen. Dette betyr at når de forbrukes i store mengder eller sensitive individer, kan de forårsake hevelse, flatulens, magesmerter og diaré.