Sukker, brus og risiko for tidlig død

Del på PinterestForskere sier at daglig inntak av sukkerholdige drikker kan være helseskadelig, uavhengig av hvordan drikkene er søtet. Getty bilder

  • Forskere sier at to eller flere brus per dag øker en persons risiko for tidlig død av alle årsaker.
  • Forskerne sa at det ikke spiller noen rolle om drikken er søtet med sukker eller kunstige ingredienser.
  • I tillegg til fedme og hjertesykdom, sier forskere at overflødig sukker øker risikoen for fordøyelsesproblemer og Parkinsons sykdom.

I søken etter å leve lengre og sunnere liv, ser folk ikke bare på hva de skal inkludere i kostholdet, men også hva de skal utelate.

Det er stadig flere bevis for at sukker bør være på alles liste over ting å unngå, og at sukkerholdige drikker – enten de bruker sukker eller kunstige søtningsmidler – ikke har plass i et sunt kosthold.

Nå, a ny studie antyder at de søtsmakende drinkene er assosiert med en økt risiko for tidlig død av alle årsaker.

Forskere fra International Cancer Research Agency brukte data fra nesten 452 000 personer fra 10 europeiske land involvert i European Prospective Survey on Cancer and Nutrition (EPIC).

De konkluderte med at døden av alle årsaker var høyest blant personer som drakk to eller flere brus per dag, uavhengig av hvor søtet de var.

Studien, publisert i JAMA Internal Medicine, fant også at personer som drakk mer enn to sukkerholdige brus per dag hadde høyere dødelighet av fordøyelsessykdommer.

«Denne studien fant at inntak av total, søtet og kunstig søtet brus var positivt assosiert med dødsfall av alle årsaker i denne store europeiske kohorten,» konkluderte forskerne. «Resultatene støtter folkehelsekampanjer rettet mot å begrense forbruket av brus».

Sikt på sukker

Resultatene fra studien ligner på andre som har vist at dietter med høyt sukker har alvorlige helserisikoer, inkludert hjertesykdom, hjerneslag og enkelte kreftformer.

Forskningen vekker bekymring, spesielt med den amerikanske fedmeepidemien drevet av det høye sukkerinnholdet i mange bearbeidede matvarer. Dette inkluderer sukkerholdige drikker som brus, juice, sport og energidrikker.

Dr. Robert Lustig er en pediatrisk endokrinolog og emeritus professor i pediatri i avdelingen for endokrinologi ved University of California, San Francisco og en frittalende kritiker av sukkerindustrien.

Han sier i de 10 årene siden hans viral tale om sukkerets «bitre sannhet» la han merke til en trend: forskning finansiert av sukkerindustrien finner ingen negative helseeffekter av sukkerforbruk, mens forskning uten finansiering fra denne industrien alltid finner at sukkerrikt kosthold fører til flere sykdommer og en kortere levetid .

Den siste studien fikk ikke støtte fra sukkerindustrien.

Lustig bemerker at funnene «går i samme retning som alt annet», noe som viser at dårlig kosthold blir til helseproblemer i fremtiden.

«Det er søppel inni og utenpå, og sukkerholdige drikker – og kunstig søtede drikker for den saks skyld – er selve symbolet på søppel,» sa Lustig om forskningen finansiert av matindustrien.

Selv om Lustig sier at studien ble gjennomført ganske bra, sier han at hans største svakhet er at den viser en sammenheng, ikke en årsakssammenheng. Dette betyr at det illustrerer at sukkerholdige drikker er knyttet til disse sykdommene, men det viser ikke at det forårsaker dem.

En grunn er fordi det er komplisert å studere folks dietter, siden de ofte endres fra dag til dag og gjennom livet til en person.

«Til syvende og sist er det ingen klinisk studie i menneskehetens historie som kan kontrollere alt,» sa Lustig til Healthline.

Sukkerholdige drikker og sykdommer

Ny forskning knytter kunstig søtet drikke til betydelige gastrointestinale problemer og økt risiko for Parkinsons sykdom, to tilstander som Lustig sier aldri har vært sett før i denne typen forskning.

Men han sier at mer forskning er nødvendig for å bekrefte årsakssammenheng, ikke bare sammenhengen.

«Det er tidlig, og du kommer ikke til å få hode eller haler,» sa Lustig.

Den nyere forskningen spurte også folk ved starten av studien om deres drikkeforbruk, inkludert om de drikker en i måneden eller to eller mer hver dag.

Det er stort handlingsrom i mellom. Eksperter sier at ytterligere forskning bør ha oppfølgingsspørsmål om hvorvidt disse mønstrene forble konsistente eller endret seg over tid.

Dr. Anton Bilchik, professor i kirurgi og sjef for gastrointestinal forskning ved John Wayne Cancer Institute ved Providence Saint John’s Health Center i California, sier overflødig sukkerinntak er assosiert med fedme, som er en stor risikofaktor for hjerte- og karsykdommer og kreft.

Imidlertid bemerker han at det er andre sammenhenger mellom sukker og hjerte- og karsykdommer som ikke er godt forstått.

«Alle sukkerholdige drikker, uansett kilde, i overkant av fire drinker [per] dag er assosiert med økt risiko for hjerte- og karsykdommer og kreft,» sa Bilchik til Healthline. «Selv lavkaloridrikker, mens de inneholder mindre sukker, har en større risiko.»

Daglig sukkerinntak

De American Heart Association anbefaler at menn ikke spiser mer enn 9 ts tilsatt sukker per dag og kvinner ikke mer enn 6 ts tilsatt sukker.

Mange populære sukkerholdige drikker, inkludert juice, inneholder langt mer enn det i en enkelt porsjon.

Sekund Harvard TH Chan of Public Health, 12 gram brus eller appelsinjuice inneholder 10 teskjeer sukker. I tillegg inneholder appelsinjuicen 11 teskjeer sukker. Tranebærjuice-cocktailen har 12.

Hvis du bestiller en tjue hvit sjokolade mokka med pisket krem ​​fra Starbucks, inneholder den ca 18 ts sukker.

«Ideelt sett er ingen sukker den beste mengden, men det er urealistisk for de fleste av oss», Dr. Sanjiv patel, en kardiolog ved MemorialCare Heart & Vascular Institute ved Orange Coast Medical Center i California, sa han til Healthline.

Men eksperter sier at å ikke innta drikker med høyt sukker hver dag er en av de enkleste måtene å forhindre overflødig sukker i en persons kosthold.

En slik livsstilsendring kan redusere en persons risiko for sykdommer som kan forebygges, som fedme, diabetes, hjerteinfarkt og hjerneslag.

«Bunnlinjen, uansett hvilken drink du tar, er overdreven forbruk et problem,» sa Patel til Healthline. «Et høyt totalt sukkerinntak fra enhver drikke som kaffe med sukker, juice, kan føre til problemer.»

Til syvende og sist anbefaler eksperter at folk drikker vann og andre usøtede drikker for å unngå hjerteproblemer og andre helseproblemer.