Staging av diagnosen brystkreft

Diagnose og staging av brystkreft

Når brystkreft er diagnostisert for første gang, er det også tildelt et stadium. Stadionet refererer til størrelsen på svulsten og hvor den sprer seg.

Legene bruker en rekke tester for å oppdage brystkreftstadionet. Disse kan omfatte bildebehandlingstester, for eksempel en TAC, en magnetisk resonans, en ultralyd og radiografering, samt blodprøver og en biopsi av interessert brystvev.

For å få en bedre forståelse av diagnosen og behandlingsalternativene, anbefaler vi deg å vite hvor kreft er. Det er sannsynlig at brystkreft som er tatt i løpet av de første stadiene, har et bedre perspektiv enn kreft fanget under følgende faser.

Brystkreft staging

Stagingsprosessen bestemmer om kreften har spredt seg fra brystet til andre deler av kroppen, som for eksempel lymfeknuter eller hovedorganene. Det mest brukte systemet er TNM American Joint Committee for Cancer System.

I TNM-staging-systemet er tumorer klassifisert i henhold til deres stadioner T, N og M:

 • T Indikerer størrelsen på svulsten og hvor mye det sprer alt i brystet og i de nærliggende områdene.
 • N står så langt som lymfeknuter er utbredt.
 • M definerer metastaser eller hva som har spredt seg til fjerne organer.

I TNM-staging er hvert brev knyttet til et tall for å forklare i hvilken grad kan kreftfremgang. Når TNM-oppføringen er bestemt, kombineres denne informasjonen i en prosess som kalles & # 8220; basseng i faser & # 8221;.

Gruppering i stadioner er den vanlige staging-metoden der stadiene varierer fra 0 til 4. Jo lavere tallet, jo mer tidlig er stadiet av kreft.

Trinn 0

Denne fasen beskriver ikke-invasiv brystkreft (& # 8220; in situ & # 8221;). Ductal in situ karsinom (DCIS) er et eksempel på scenekreft 0. I DCIS kan det nettopp begynne å danne, men spredte ikke utover melkekanaler.

Fase 1

Denne fasen markerer den første identifikasjonen av invasiv brystkreft. På dette tidspunktet måler tumoren ikke mer enn 2 centimeter i diameter (eller ca. 3/4 tommer). Disse brysttumorene er delt inn i to kategorier (1A og 1B) basert på en rekke kriterier.

Scenen 1a betyr at svulsten er 2 centimeter eller mindre, og at kreft ikke har spredt seg hvor som helst utenfor brystet.

1b-scenen betyr at små grupper av brystkreftceller finnes i lymfeknuter. Generelt på dette stadiet er ingen diskret svulst i brystet eller svulsten 2 centimeter eller mindre.

Steg 2

Denne fasen beskriver invasive brysttumorer hvor en av følgende betingelser er sant:

 • Tumor måler mindre enn 2 centimeter (3/4 tommer), men det har spredt seg til lymfeknuter under armen.
 • Svulsten er mellom 2 og 5 centimeter (ca. 3/4 2-tommers tommer) og kan eller ikke ha spredt seg til lymfeknuter under armen.
 • Svulsten er større enn 5 centimeter (2 tommer), men det har ikke spredt seg til en hvilken som helst lymfeknute.
 • Ingen distinkt svulst ligger i brystet, men den større 2mm brystkreft er plassert i 1-3 lymfeknuter under armen eller i nærheten av brystbenet.

Brystkreftstrinnet 2 er delt inn i et stadium 2A og 2B.

I fase 2a er ingen brystkreft eller kreft mindre enn 2 centimeter. Kreft kan finnes i lymfeknuter på dette tidspunktet, eller svulsten er større enn 2 centimeter, men mindre enn 5 centimeter og kreft har ikke spredt seg til lymfeknuter.

I fase 2b kan svulsten være større enn 2 centimeter, men mindre enn 5 centimeter og brystkreftceller finnes i lymfeknuter, eller kreft kan også være større enn 5 centimeter, men kreft har ikke utvidet lymfeknuter .

Trinn 3

Fase 3 Tumorer flyttet til mer brystvev og i de omkringliggende områdene, men har ikke utbredt i fjerne områder av kroppen.

 • 3a stadion tumorer er større enn 5 centimeter (2 tommer) og spredt fra en til tre lymfeknuter under armen, eller de er av hvilken som helst størrelse og sprer flere lymfeknuter.
 • En 3b-scenekreft i en hvilken som helst størrelse har spredt seg til tekstiler i nærheten av brystet & # 8211; Thorax hud og muskler & # 8211; og kunne ha spredt seg til lymfeknuter ALLE’interiør i brystet eller under armen.
 • 3c Stage Cancer er en svulst i hvilken som helst størrelse som har spredt seg:
  • til 10 eller flere lymfeknuter under armen
  • til lymfeknuter over eller under kragebenet og nær nakken på samme side av trebrystet
  • til lymfeknutene alle i brystet selv og under armen

Trinn 4

Brystkreft 4 har spredt seg til fjerne deler av kroppen, som lungene, leveren, bein eller hjerne. På dette stadiet anses kreft som avansert, og behandlingsalternativene er svært begrenset.

Kreft er ikke lenger behandlet fordi hovedorganene er berørt. Men det er fortsatt behandlinger som kan bidra til å forbedre og opprettholde en god livskvalitet.

Outlook

Fordi kreft kanskje ikke har åpenbare symptomer i de tidlige stadiene, er det viktig å gjennomgå regelmessige kontroller og informere legen din dersom noe ikke virker normalt. Først blir brystkreften diagnostisert, desto større er sjansene for å ha et positivt utfall.

Lær om en diagnose av kreft kan virke overveldende og til og med skremmende. Koble med andre som vet hva du lever, kan bidra til å lindre disse bekymrene. Finn støtte fra andre mennesker som bor med brystkreft.

Finn støtte fra andre mennesker som bor med brystkreft. Last ned Healthline Free App her.