Stabil angina: årsaker, symptomer og behandling

COS’er den stabile angina?

L’Angina er en type brystsmerter som kommer fra reduksjonen av blodstrømmen til hjertet. En mangel på blodstrøm betyr at hjerte muskelen ikke mottar nok oksygen. Smerter utløses ofte av’fysisk aktivitet eller følelsesmessig stress.

Den stabile angina, også kalt angina pectoris, er den vanligste typen angina. Den stabile angina er en forutsigbar thoracic smertestillende modell. Du kan vanligvis følge ordningen basert på hva du gjør når du føler deg brystsmerter. Overvåk den stabile angina kan hjelpe deg med å håndtere symptomene lettere.

L’ustabil angina er en’annen form av angina. Forekommer alle’plutselig og forverres over tid. Til slutt kan han føre til et hjerteinfarkt.

Selv om den stabile angina er mindre alvorlig enn # 8217; ustabil angina, kan være smertefull og ubehagelig. Begge typer angina er vanligvis tegn på kardial tilstand nedenfor, så det er viktig å konsultere legen din så snart symptomene presenteres.

Hva forårsaker stabil angina?

Den stabile angina oppstår når hjertemuskelen ikke mottar oksygen som den trenger for å fungere skikkelig. Ditt hjerte fungerer mer når du trener eller føler følelsesmessig stress.

Noen faktorer, som for eksempel innsnevring av arterier (aterosklerose), kan forhindre at hjertet mottar mer oksygen. Arteriene kan bli smale og harde når plakettet (et stoff sammensatt av fett, kolesterol, kalsium og andre stoffer) akkumulerer alle «8217; indre av veggene i arteriene. Blodpropper kan også blokkere arteriene og redusere blodstrømmen rik på oksygen til hjertet.

Hva er symptomene på’stabil angina?

Den smertefulle følelsen som oppstår under en stabil angina-episode, beskrives ofte som trykk eller fylde i midten av brystet. Smerte kan oppfattes som en vice som strammer brystet eller som en tung vekt som hviler på brystet. Denne smerten kan spre seg fra nakken til nakke, armer og skuldre.

Under en episode av stabil angina, kan du også oppleve:

 • pust
 • kvalme
 • utmattelse
 • svimmelhet
 • rikelig svette
 • angst

Den stabile angina oppstår vanligvis etter at du har trent fysisk. Symptomene har en tendens til å være midlertidig og siste opptil 15 minutter i de fleste tilfeller. Dette er forskjellig fra # 8217; ustabil angina, der smerte kan være kontinuerlig og mer alvorlig.

Du kan ha en stabil angina episode når som helst på dagen. Det er imidlertid mer sannsynlig å håndtere symptomer om morgenen.

Hva er risikofaktorene for den stabile angina?

Risikofaktorer for stabil angina inkluderer:

 • overvektige
 • Ha en historie med hjertesykdom
 • Har høyt kolesterol eller arteriell hypertensjon
 • diabetes
 • røyk
 • ikke trener

Rikelige måltider, intense fysiske treningsøkter og ekstremt varmt eller kaldt klima kan også utløse A’stabil angina i noen tilfeller.

Hvordan diagnostiseres’stabil angina?

Legen din vil spørre deg om din medisinske historie og utføre tester for å diagnostisere den stabile angina. Test kan inkludere:

 • Electrocardiogram: Mål L’elektrisk aktivitet i hjertet ditt og evaluerer hjertehytten din
 • Angiografi: En type røntgen som gjør at legen kan se blodkar og måle blodstrømmen til hjertet

Disse testene kan avgjøre om hjertet ditt fungerer riktig, og hvis arteriene er blokkert.

Det kan også være nødvendig å ta en stresstest. Under en stresstest vil legen overvåke hjertehytten og pusten mens du trener. Denne typen test kan avgjøre om den fysiske aktiviteten utløser symptomene.

I noen tilfeller kan legen utføre blodprøver for å måle kolesterolnivåer og C-reaktivt protein (PCR). Høye PCR-nivåer kan øke risikoen for å utvikle hjertesykdom.

Hvordan behandlet’stabil angina?

Behandling for den stabile angina inkluderer endringer i livsstil, narkotika og kirurgiske inngrep. Du kan vanligvis forutsi når smerte vil oppstå, og deretter redusere fysisk innsats kan hjelpe deg med å håndtere brystsmerter. Diskuter treningsrutinen og dietten med legen din for å finne ut hvordan du kan justere livsstilen din trygt.

Livsstil

Noen livsstilsjusteringer kan bidra til å hindre fremtidige episoder av stabil angina. Disse endringene kan inkludere L’vanlig mosjon og et sunt kosthold basert på fullkorn frokostblandinger, frukt og grønnsaker. Du bør også slutte å røyke hvis du er en røyker.

Disse vanene kan også redusere risikoen for å utvikle kroniske (langsiktige) sykdommer, som diabetes, høyt kolesterol og hypertensjon. Disse forholdene kan påvirke den stabile angina og til slutt kan føre til hjertesykdom.

Dressing

Et stoff som kalles nitroglyserin, lindrer sterkt smerten som er forbundet med den stabile angina. Legen din vil fortelle deg hvor mye nitroglyserin som ansetter når du har en episode av angina.

Du må kanskje ta andre medisiner for å håndtere underliggende forhold som bidrar til den stabile angina, for eksempel hypertensjon, høyt kolesterol eller diabetes. Fortell legen din dersom du lider av en av disse forholdene. Legen din kan foreskrive noen medisiner som kan bidra til å stabilisere blodtrykk, kolesterol og glukose nivåer. Dette vil redusere risikoen for å eksperimentere flere episoder av angina.

Legen kan også foreskrive medisiner for å fluidifisere blod for å hindre blodpropperformasjon, en faktor som bidrar til den stabile angina;.

Kirurgi

En minimalt invasiv prosedyre kalt angioplastikk brukes ofte til å behandle stabil angina. Under denne prosedyren plasserer en kirurg en liten ballong alle’# 8217; arterie. Ballongen er hovent for å forstørre arterien, så en stent er satt inn (liten metallrulle). Stent er permanent plassert i # 8217; arterien for å holde passasjen åpen.

Det kan være nødvendig å kirurgisk reparere de blokkerte arteriene for å hindre brystsmerter. Åpen hjerteoperasjon kan utføres for å utføre en coronary bypass graft. Dette kan være nødvendig for folk med koronar hjertesykdom.

Hva er det langsiktige perspektivet for personer med stabil angina?

Utsiktene for personer med stabil angina er generelt gode. Tilstanden forbedrer ofte med narkotika. Gjør også noen livsstilsendringer kan forhindre forverring av symptomene. Dette inkluderer:

 • Hold en sunn vekt
 • jevnlig
 • unngå røyking
 • Spis et balansert kosthold

Du kan fortsette å kjempe med brystsmerter hvis du ikke klarer å bytte til en sunnere livsstil. Du kan også ha større risiko for andre typer hjertesykdom. Mulige komplikasjoner av’stabil angina inkluderer infarkt, plutselig død forårsaket av unormale hjerterytmer og ustabil angina. Disse komplikasjonene kan utvikle seg hvis den stabile angina ikke behandles.

Det er viktig å ringe legen din så snart tegn på stabil angina forekommer.